Портрет

Между фуражката и бялата престилка

30-03-2018 08:14
В хирургията човек трябва да тръгва с рутина и вяра, че това, с което се е заел, ще е с добър край, казва полк. Владимир ВасилевМежду фуражката и бялата престилка
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com

Преди броени дни полк. Владимир Василев пое щафетата и стана част от новото ръководство на ВМА. Той бе избран за заместник-директор по диагностично-лечебната дейност и пръв помощник на ген. Венцислав Мутафчийски. Какво го е тласнало към това решение, какви цели ще гони на новия си пост, как се справя с предизвикателствата на лекарската професия и с ежедневната болка, с която се сблъсква вижте сега.

Както бялата престилка, така и фуражката са му в гените. Новият зам.- шеф на ВМА е потомствен лекар и тръгва по стъпките на баща си, който също е военен медик. Още от ученик той е обикалял кабинетите на ВМА заедно с татко си. Признава, че униформата не го е блазнила, а е направил съвсем рационален избор - заради добрите условия, които са се предлагали на военните стипендианти. 

„Учиш и получаваш заплата, но и се ангажираш да работиш в поделение. Това е част от играта", разказва доц. Владимир Василев.


Защо България


Дилемата у нас или в чужбина, типична за медиците в България, не е подминала и него. Специализирал във Франция, Белгия и  редица други страни, той е бил изкушен от тръпката да лекува и да се развива зад

граница при модерни условия. И все пак камъкът тежи на мястото си. „Независимо, че бях добре приет, не се чувствах като у дома. Затова се върнах", разказа доц. Василев и допълни, че в чужбина човек е като дърво без корен.


Трагедията и емоциите


Изгорели деца. Това е най – жестоката гледка, с която се е сблъсквал доц. Василев. Тя е ужасявала очите му както в най-голямата клиника по изгаряния в Париж, така и в тази в „Пирогов", където някога е било базирано това звено на ВМА. И все пак той е категоричен – лекарят трябва да е милосърден, но и не бива да се поддава на прекалени емоции, защото това може да повлияе негативно на работата. Необходима е доза „безчувственост" понякога, която обаче трябва да съхрани лекарят, но не и да обиди пациентът. Болният има нужда от състрадателност, то е част от лечението, смята доц. Василев. „Неслучайно някога е имало милосърдни сестри, които са помагали на военните", разказа още той.


Денонощие без край


За него липсата на свободно време е цената, която плаща лекарят, а 48 часа е най-дългото дежурство, което е прекарал. „Издържа се с кафета и стискане на зъби и нокти", сподели той. И все пак голямата отпуска е едно от предимствата на военните лекари, което дава възможност и за почивка. Доц. Василев се зарежда най-вече с времето, прекарано със семейството си, както и със спорт – през зимата се качва на ски, а през лятото - плува. Разпуска и слушайки джаз, симфонична музика, народи песни, както и съвременните комерсиални хитове.


От „Осанна" до „Разпни го"


Загубеният престиж на лекарската професия е една от болките за доц. Василев. За него обаче процесът е двустранен. От една страна е виновно обществото, което често търси „разбойника в бели престилки" и преекспонира този „герой", а от друга страна – лекарите, които по един или друг начин в действителност са деформирали професията. „Когато човек няма какво да яде, се променя", обясни доц. Василев. Проблем обаче са не само лекарите, които приемат пари под масата, но и пациентите или техните близки, които ги предлагат. Зам.-шефът на ВМА е категоричен, че заради подобни практики девалвират всички професии, както и морала.

И все пак по стените на кабинета му могат да се видят икони, подарени от негови пациенти. „Вярвам в Господ. В хирургията човек трябва да тръгва с вяра, че това, с което се е заел, ще е с добър край, както и с рутина, която се придобива с много работа и учене", обясни още той.


Напред в бъдещето


Новият му ръководен пост не е плод на амбиции, а жест и съпричастност към ген. Мутафчийски, който е човек, на когото много вярва. „Бях решил да се пенсионирам, да се девоенизирам и да работя изцяло в частния сектор, не съм останал, за да правя пари на ръководен пост", категоричен е той. 

Усилията на ръководството на ВМА за развитието на лечебното заведение имат ясна посока. „Ако в близките години не обновим нашите технологии, ние ще започнем за изоставаме, защото се напълни частни и нечастни болници, които са със супер съвременна апаратура, която е притегателна за пациентите. Ние също имаме високотехнологична апаратура, но тя трябва непрекъснато да се подобрява и ъпгрейдва", обясни доц. Василев. Друга стратегическа цел е да са се запазят добрите специалисти във ВМА и да се отварят врати за млади медици, като им се създават условия за развитие, така че дори да надминат нивото на водещите лекари. Не на последно място е важно да се увеличат и заплатите на специалистите във ВМА, така че да не се чувстват унизени. Развитието на периферните болници също е задача, по която ръководството ще вложи енергията си. „Военномедицинска академия не е само МБАЛ-София. Военните болници в Сливен, Плевен, Варна и Пловдив също са част от тази Академия. Те имат нужда от обновяване и развитие, защото българският военнослужещ има право да се лекува по еднакъв начин, независимо в коя част на България се намира", обясни още доц. Василев.


От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ