Алтернатива

Бирена йога за разпускане

31-01-2018 07:17
Избрахме да съчетаем полезното с приятното, кой не иска да спортува и да се забавлява с приятели, признават организаторитеБирена йога за разпускане
Кремена
Кремена
Рикова
kremena.rikova@gmail.com
В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Тази световна тенденция завладя бързо милиони хора по цял свят, като достигна и до България. В София вече се провеждат курсове по бирена йога. Те са разработени съвместно от екипа на Българска бирена църква начело с Чавдар Петров и сертифицираният йога инструктор Елеонора Иванова. С тях те превеждат участниците през серия от медитативни практики, завършващи с чаша добра бира.
Йога е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. За йога се „говори" още в древните текстове, които датират от преди 5000 години. Древните индийски мъдреци разкриват тайни за здравословно, щастливо и хармонично съществуване чрез йогата. Затова била достояние само на индийските богове. Човечеството в днешно време знае за йогата, благодарение на древния индийски мъдрец Патанджали, живял през II-ри и I-ви век преди нашата ера. Патанджали събира цялото устно знание и практики за йога в известната си книга Йога сутра (Знание за йога). Едни от най-неподозираните ползи от йогата са за ума. Ежедневното практикуване на

йога помага да тренираме дишането си,

което подпомага доброто кръвообращения към мозъка и другите мускули в тялото.

Две скорошни проучвания доказват, че редовните йога упражнения могат да помогнат при нарушение на сърдечния ритъм и често срещани психични заболявания. Йога е особено полезна за подобряване на гъвкавостта и за изграждане на основните мускули и има доказан ефект при болки в гърба. Йога може да ви помогне да подобрите здравето си, ако сте с наднормено тегло, така че да можете да правите по-енергични и силови упражнения.

Днес йога се приема по различни начини - от древно учение за постигане на пълноценно духовно здраве, през начин за постигане на хармония със себе си и околните до набор от упражнения за подбряване на физическото ни състояние или всичко това заедно. В днешно време


Елеонора Иванова е йога инструктор от години. Първоначално е практикувала заниманието като любител. Но толкова много се запалила, че решила да му се посвети професионално. Загърбва 10-годишния си стаж в ПР-агенция и става сертифициран инструктор по йога и пилатес, като активно се занимава с това от 2 години.

 

може да откриете и различни възможности да я упражнявате.

 

Като например, йога с бира. А всички знаем колко е полезно да се пие бира, нали? Особено за тези, които са имали камъни в бъбреците. Бирата е идеално средство за "изкарване" на камъните от организма. Освен това тя е полезна и срещу сърдечносъдови заболявания, поради съдържанието на витамини В6, В9 и В12.

Затова не е никак учудващо, че тази световна тенденция - бира с йога, завладя бързо милиони хора по цял свят, че достигна и до България. В София вече се провеждат курсове по бирена йога. Те са

 

разработени съвместно от екипа на Българска бирена църква

 

и сертифициран йога инструктор и превеждат участниците през серия от медитативни практики, завършващи с чаша добра бира. Класовете включват различни упражнения, а в края им всички участници пият по бира заедно.

У нас заниманията ще се провеждат първоначално в София, но плановете на организаторите са скоро да предлагат бирена йога и в други големи градове в страната, казва инструкторът Елеонора Иванова.

Инициативата е на основателя на Българската бирена църква Чавдар Петров, а тя му помага в начинанието. Когато приятелите са на йога или пък – на бира, какво ти остава, освен да съчетаеш двете?

Те се надяват, че

 

ще привлекат и повече мъже

 

да се запалят по йогата, с помощта на бирата в края на занятията. „Идеята е да се чувствате добре и да се тонизирате, а за завършек да се наградите с бира. Това е съчетаване на полезното с приятното," обяснява Елеонора.

 

 

 

 

"Бирата е много подходяща напитка след активна физическа дейност. По данни на „Пивоварите на Европа" тя хидратира организма след тежки физически натоварвания, които водят до загуба на течности и минерали", казва Чавдар. И препоръчва – независимо дали сте любител на светлото или тъмното пиво, докато упражнявате бирената йога, залагайте на първо място на доброто качество.

 

Как се практикува?

 

Бирената йога е изключително подходяща в края на работния ден и предлага време, в което да се отпуснеш и забавляваш с колеги и приятели, категоричен е Чавдар. По този начин съчетаваш полезното с приятното. Тъй като йогата е изключително благоприятно занимания за всеки, а в съчетание с една хубава бира накрая, човек разпусна от натовареното ежедневие още по-лесно и бързо, смята пък Елеонора.

Курсовете са превеждат участниците през серия от медитативни практики, завършващи с чаша добра бира. Така че всеки може да се включи, без да се притеснява за сложността на упражненията. Класовете са съобразени с възрастта, опита и общото физическо състояние на участниците. По този начин бирената йога е подходяща за всеки – разбира се, над 18 години, уточнява още инструкторката.

 

 

Един сеанс йога с бира продължава около час, като курсовете започват с 2 занимания седмично във вторник и четвъртък, но реално няма пречка да са и по-често. Все пак клас по бирена йога вечер е чудесно начало на уикенда, нали?

 

Ползите от нетрадицонната йога

 

Въпреки че ползите от умерената консумация на бира за организма са доказани в редица изследвания, при нас фокусът е по-скоро върху добре прекараното време с колеги и приятели, признават организаторите. А за тези, които се притесняват за фигурата си и не са любители на кехлибарената напитка, можем да ви успокоим. Мит е, че бирата е калорична и от нея се пълнее.

 

В 100 мл. стандартна бира има едва около 43 калории,

 

а при безалкохолната - само 18, казва Чавдар. Освен това в пивото има вещества, които стимулират имунната система и такива, които ускоряват обмяната на веществата. Така че в съчетание с упражненията на йога, бирата действа тонизиращо.

Но все пак, имайте предвид, че няма как да отслабнете с бирена йога. Това не са целите на курсовете, така че, ако имате подобни намерения, по-добре заложете на серизоните тренировки и строгите диети. Не са толкова приятни, но със сигурност ще са по-резултатни в това отноение. Ако търсите рилакс с умерено раздвижване в приятна компания обаче, може да пробвате бирената йога.

 

Храмът на бирата 

Българската бирена църква е основана през 2009 г. като страница във фейсбук. Общността бързо се разраства и през 2014 г. създателите й предприемат необходимите стъпки, за да бъде регистрирана в съда. В момента последователите на Българска бирена църква надхвърлят 25 000 души.


Хомеопатия и КОВИД

Хомеопатия и КОВИД

Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова

Гемотерапия в България

Гемотерапия в България

При нея не се поставят диагнози, а човешкият организъм се разглежда като едно цяло, казва Ангел Ангелов

Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ