Алтернатива

Иглите, които лекуват

04-09-2018 08:16
Надявам се да дойде времето, когато конвенционалната медицина да подаде ръка на алтернативната, казва д-р Емилия МихайловаИглите, които лекуват
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com

Много хора изпитват панически страх от игли. Припадат, когато трябва да им вземат кръв, затварят си очите, когато някой шие. Има обаче специални игли, които не само, че не причиняват болка, но и лекуват. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

„Всяко дете трябва да знае още от малко, че ние сме съставени от две различни части, обединени в едно – твърда материя или тяло и собствено електромагнитно поле, което трепти на особена честота. Всеки индивид има свое уникално електромагнитно поле. През хилядолетията различните цивилизации са достигнали до този извод и са започнали да лекуват не само тялото, но и онова, което е около нас. Иглотерапията е начин за възстановяване и лечение на енергийната обвивка на човешкия организъм", обяснява още в началото д-р Михайлова.


От крак до гърло


Иглотерапията може да се прилага при всички заболявания, казва специалистката, тъй като тя помага да се възстанови първичното енергийно поле и по този начин да излекува тялото. „Възможно е да има запушване, задръстване на потоците енергия и именно тези неща да водят до различни заболявания. Когато направим така, че запушването да изчезне, тялото реагира веднага. „Не всички заболявания могат да се излекуват с иглотерапия, но дори да не се постигне пълен успех, то със сигурност ще има много голямо подобрение. При различните болести, степените на проблема, методите, които прилагаме са индивидуални. Например пресни травми, остри кризи на стомашно-чревен тракт, бъбреците, дихателните пътища се повлияват изключително добре. Няма значение дали говорим за бактериална или вирусна инфекция. Иглотерапията е част от биоенерголечението и води до промяна на матрицата. Ефектът е страхотен", обяснява д-р Михайлова.

ВИЗИТКА

Д-р Екатерина Михайлова завършва медицина в Москва през 1984 г. и малко по-късно специализира педиатрия. Няколко години практикува като педиатър, а през 1990 г. заминава за Монголия, където започва своето обучение по иглотерапия при един от най-добрите специалисти в областта. От 1992 г. до момента се занимава с иглотерапия. Работи в енергиен център за нетрадиционна медицина "Ин-Ян".

Всяка процедура се съобразява със състоянието на пациента и неговата болежка. „Средно болните остават с иглите около 20 минути, но това време е относително. При някои колеги може да е по-малко, при други повече. Не може да унифицирам терапията за всички. Децата например са по-реактивни. При тях процесите протичат по-бързо", допълва специалистката. Практиката й показва, че когато става въпрос за лечение на остри състояния ефектът е моментален. „Да кажем, че при мен идва човек с навехнат глезен – оттекъл, боли го, възпален е. След иглотерапията оттокът се смъква почти на половина. Когато проблемът е пресен, то може да се повлияе и от 1-2 или 3 процедури. Ако говорим за стари травми, хронични процеси, то един лечебен курс може да продължи до 10 процедури, а понякога и повече. Всеки човек е различен и боледува по различен начин. Важно е обаче да се каже, че има един интервал от време това е между третата и четвъртата и шестата и седмата процедура, когато организмът се пречиства от шлаките. Това е може би един от най-неприятните моменти, защото човек се чувства отпаднал, има главоболие. Разбира се, при някои пациенти тези признаци не се проявяват", обяснява д-р Михайлова.


Игли или хапчета


„Надявам се да дойде времето, когато конвенционалната медицина да подаде ръка на иглотерапията и другите методи за енергийно лечение. Ние сме тяло и енергийно поле и двете неща трябва да се лекуват едновременно. За съжаление много често медицината се превръща само в бизнес. Когато обаче на първо място се постави здравето на човека, тогава двата метода ще си подадат ръка, така както е редно. Разбира се, има състояния, които могат да се лекуват само чрез медикаменти, има такива, които се преодоляват само чрез иглотерапия, а други, при които могат да се прилагат едновременно двата метода", обяснява д-р Михайлова.


Ох, боли ли


Тя е категорична, че когато говорим за болка при този тип лечение в основата на всичко е страхът. „След като мине първата процедура повечето хора нямат никакви проблеми с иглите. Не бива да се поддаваме на страха, че ще ни боли. Това не е така. Понякога родителите са по-изплашени от децата, които водят за лечение. Да, има леко убождане в момента, в който поставям иглите. Но го правя бързо и почти не се усеща. При някои хора се появява леко изтръпване или схващане. Болката зависи от това, колко е задръстен енергийният поток. Колкото по-затлачен е, толкова по-малко болка чувства човек. В момента, в който човек започне да се подобрява, игличките му се струват по-неприятни, но в това няма нищо страшно", обяснява д-р Михайлова.

Теоретично иглотерапевтите работят с различни видове игли като се знае, че сребърните например успокояват болката, възпалението, седатират. „На практика обаче няма кой знае какво значение. Има игли с различен диаметър, но това не определя ефекта. Работила съм с разнообразен набор от игли. Резултатите накрая винаги са едни и същи. Значение има дължината, защото ако лекувам някой по-едър човек то късата игличка не може да достигне до правилното място", разказва още лекарката.

Д-р Михайлова е категорична, че не би работила с пациенти с активен раков процес или след химиотерапия, защото има теоретичната вероятност да „пробуди болестта". „Всичко зависи от преценката на лекаря и състоянието на болния. В кабинета ми рядко идват и много възрастни пациенти или такива, които са на края на силите си. тях обаче трябва да отпратя, защото има макар и малка вероятност да отнема останалата им енергия. За щастие подобни случаи не са много", допълва тя.


Хомеопатия и КОВИД

Хомеопатия и КОВИД

Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова

Гемотерапия в България

Гемотерапия в България

При нея не се поставят диагнози, а човешкият организъм се разглежда като едно цяло, казва Ангел Ангелов

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Бирена йога за разпускане

Бирена йога за разпускане

В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Как, къде и защо, разказват Елеонора Иванова и Чавдар Петров.
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ