алтернатива

Хомеопатия и КОВИД

28-09-2021 07:53
Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова
Снимка: Петър Вълчев
Хомеопатия и КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg

Сезонът на настинките вече чука на вратата ни, а КОВИД продължава да ни разболява. Има ли място хомеопатията в борбата с новия вирус, как може да ни помогне да укрепим имунитета си, попитахме д-р Райна Томова. Тя е специалист по вътрешни болести и зам. председател на Българската медицинска хомеопатична организация.

- Д-р Томова, какво е мястото на хомеопатията и алтернативната медицина в настоящето?

- Хомеопатията е медицински метод, създаден от немския лекар д-р Самуел Ханеман преди повече от 200 год. и вече две столетия се практикува успешно от хиляди лекари по света. Днес тя е чудесно допълнение към терапевтичния арсенал на съвременния лекар, позволяващо му да подхожда по един мек и напълно лишен от странични ефекти начин към множество заболявания на своите пациенти. Понякога хомеопатията може да е алтернатива на конвенционалната терапия, а понякога само нейно допълнение - всичко зависи от конкретния случай и преценката на лекуващия лекар. Хомеопатията е напълно приложима и при уязвими групи пациенти като бременни, кърмачки, малки деца, алергични пациенти, което е сериозно предимство за лекарите, които я владеят. Не съм специалист в други неконвенционални методи на лечение и не мога да определя тяхното място в настоящето, но вярвам, че всичко, което носи полза за пациента си заслужава да бъде изучавано и практикувано.

- Има ли място хомеопатията при КОВИД? Какво и до каква степен?

- Да, определено има място в овладяване на оплакванията и намаляване на възпалителните процеси, както на ниво горни дихателни пътища, така и на ниво бял дроб, сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт. Хомеопатичната терапия се подбира индивидуално, съобразно симптоматиката при конкретния пациент. В леките случаи, хомеопатичното лечение може да се провежда самостоятелно, но в средно тежките и тежки случаи, то се съчетва с конвенционалната терапия.

- Как може да си помогнем с нея през очаквания зимен сезон, за да останем здрави?

- При често боледуващите и уязвими пациенти се изготвят индивидуални профилактични схеми, съобразени с техните особености и слаби места. Има и по-общи препоръки, които могат да бъдат дадени буквално на всеки с цел постигане на повече устойчивост към вирусните заболявания. Има широко известни продукти за профилактика и лечение на респираторните вирусни инфекции, които могат да се дават на всички пациенти.

- При кои заболявания хомепопатията е най-полезна?

- Хомеопатията е приложима при множество заболявания и състония: вирусни заболявания, рецидивиращи инфекции, алергични заболявания, травми, леки хормонални нарушения и тревожно-депресивни състояния, инцидентни нарушения на съня, кожни проблеми, ставни проблеми и др.

- При кои няма място?

- Хомеопатията не е панацея. Тя няма място при лечението на тежки психични заболявания като шизофрения. Има и множество ситуации, при които тя има място, но може да играе само допълваща роля – например при пациенти с рак, лечението на рака не се провежда с хомеопатия, но хомеопатията намалява оплакванията, свързани с тежките странични ефекти от конвенционалната химио и лъчетерапия. При заболявания, изискващи хирургично лечение, хомеопатията не може да го замени, но се използва в постоперативния период за по-бързо възстановяване на пациента и т.н.

- Как можем да сме сигурни, че сме попаднали на компетентен терапевт?

- Компетентният хомеопат е преди всичко компетентен лекар, който е получил допълнително обучение по хомеопатия и е защитил новопридобитите познания с успешно полагане на изпит, за което би следвало да има сертификат. Има едно течение в хомеопатията - класическа хомеопатия, което позволява нелекари да се обучават в метода и да го практикуват. Това носи изключителни рискове за пациента. За съжаление има такива практики и в България, въпреки че Законът за здравето в чл. 167, ал. 2 ясно постулира, че хомеопатия може да се практикува само от магистри по медицина и дентална медицина. Затова моят съвет към пациентите е, когато избират хомеопат, първо да се уверят, че той е лекар и то компетентен лекар.

- Къде виждате хомеопатията в бъдещето?

- Като неразделна част от общата медицинска практика.


Грипът дойде у нас

Грипът дойде у нас

Той е доказан при дете на три години и жена на 27 г. , хоспитализирани са в МБАЛ-Сливен, обясни проф. Нели Корсун
Инфекциите растат, но грип още няма

Инфекциите растат, но грип още няма

Медицинските специалисти да не лекуват вирусни заболявания с антибиотици, предупреди отново проф. Ива Христова
Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Кандидатите за подуправител на здравната каса ще разполагат с 15 минути да се представят и с 30 за отговор на въпросите към тях

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

Тя е адаптирана, казва се Nuvaxovid е насочена срещу субварианта Омикрон XBB.1.5 на коронавируса
СЗО с нова е-платформа за КОВИД

СЗО с нова е-платформа за КОВИД

Тя е специално за Европа и е направена съвместно с Центъра за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)

Първи случай на Пирола у нас

Първи случай на Пирола у нас

Новият подвариант на Омикрон е установен при анализиране на 88 клинични проби взети от 14 области в страната, съобщиха от НЦЗПБ
Не знам дали е-рецептите са приложими

Не знам дали е-рецептите са приложими

Каква е готовността на лекарите за изписват антибактериални препарати само електронно, къде сме в класацията по резистентност към тях, има ли интерес към ваксините срещу коронавируса, имаме ли вече изграден масов имунитет, възможен ли е пробив от други инфекциозни заболявания, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.
Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Средната заболеваемост от коронавирус в страната е ниска - 55.32 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Не трябва да забравяме, че имаме възможност да се предпазим, да защитим своето здраве и това на близките си и колегите, казват от КНСБ
СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
1 2 3 4 5 ... 455 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ