Алтернатива

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

21-06-2018 10:30
Автентичната алтернативна медицина е ефективно лечение на всички болестиИндийски доктори помагат с Аюрведа в България
Clinica.bg

press@clinica.bg
Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят. Всъщност тази хилядолетна медицина от Индия още в древността е достигнала в Европа - до Стара Гърция и древния Рим. Различията между Източната и Западната цивилизация обаче - религии, социално устройство, културни традиции - тогава са спрели по-нататъшното разпространение на Аюрведа по европейските територии. Така тя остава в пределите на Източния свят, където и до днес е традиционна медицина - тя е популярна сред 80 на сто от населението на Индия, масово се практикува в Непал, в Шри Ланка, нейни способи се използват в Тибетското лечение, в традиционната медицина на Китай и т.н.

В Индия Аюрведа е правителствена политика в здравеопазването с мрежа от колежи и университети с държавно лицензиране на успешно завършилите лекари и терапевти.

В съвременния прагматичен свят религиозните и социални условности отстъпват пред ефективността на Аюрведа. Преди повече от 30 години ООН я признава официално, а в САЩ и Европа от десетилетия се правят аюрведа центрове и клиники. Аюрведа клиники има в Италия, Германия, Русия, Украйна, през последните години заработиха аюрведични клиники в България.

В престижните клиники работят специализирани екипи от индийци - лекари и терапевти, с лицензи да прилагат класическата аюрведа. Това е важно, за да се гарантира автентично лечение, а обучението за него е сложно. За да се квалифицира да различава 600 типа отклонения в пулса например, един лекар трябва да учи 10 години.


Има специализирано обучение за използването на билки, масла и комбинациите им, аюрведа храненето, терапиите при различните видове заболявания и много други.

В тези аюрведични клиники, като например Аюрведа клиник София, която е първата в столицата с индийски екип, терапиите са пълноценни, без имитации, предлаганите аюрведа продукти са автентични.

Класически аюрведа лечебен курс за всякакви болести, приложен от индийски специалисти, у нас има и в Аюрведа клиник Банско.


Как лекува Аюрведа


В аюрведа лечението се използват само натурални средства. Това са огромен брой билки, за комбинациите на които класическата Аюрведа има 50 000 формули, и различни видове лечебни масла.

Сред основните масла са гхи - краве масло, пречистено по специален начин, синапово, сусамово, слънчогледово, жожоба и др. В определени случаи след специфично пречистване могат в минимални количества да се използват метали или минерали, за да усилят действието на други съставки.

Билките се могат да се използват външно и вътрешно. Външно се прилагат, като се втриват, също и чрез парни бани, прием през ушите или носа, инхалации.

Вътрешният прием е пиене на чайове, отвари, хапчета, конфитюри, може и като подправки в храната. За всяко заболяване има определени билки, като в същото време много от тях са с комбинирано действие и могат да се използват при различни болести.

При сърдечни заболявания се използват например семена от лотос, шафран и др.; за черния дроб - мъжки папрат, лайка; девесилът и джинджифилът са за дихателната система, босилекът - при мозъчни проблеми, и т.н.

Има и мощни пречистващи билки. Манджища например може да пречиства дори кръвта, обикновено се използва при проблеми със жлъчката, черния дроб, далака. Гудучи е с подобно действие, но се използва и при лечение на различни възпаления и артрити.Маслата се използват на база свойствата им за по-дълбоко или по-слабо проникване в тялото, и според целта - дали трябва да затоплят, или да охладят. Намазванията и обливанията могат да бъдат съпроводени с различни масажи за активиране на биологични реакции и процеси в тялото.

Билките и маслата се използват и за специализираното прочистване на тялото от отрови по методите Пурвакарма и Панчакарма. Това е съпроводено с хранителен режим и практики от йога.


Хомеопатия и КОВИД

Хомеопатия и КОВИД

Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова

Гемотерапия в България

Гемотерапия в България

При нея не се поставят диагнози, а човешкият организъм се разглежда като едно цяло, казва Ангел Ангелов

Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Бирена йога за разпускане

Бирена йога за разпускане

В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Как, къде и защо, разказват Елеонора Иванова и Чавдар Петров.
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ