Нефролог по съдба

11-04-2016 08:02
Д-р Борис Богов мечтаел да стане кардиолог, но животът решил другоНефролог по съдба
Близо 3 200 са онези, които ползват диализно лечение, а около 1000 чакат за бъбречна трансплантация. За пръв път Клиниката по нефрология към Александровска болница стартира скрининг на рискови групи пациенти – с гранично бъбречно заболяване, диабет и хипертония. Те трябва да са под наблюдение, за да има контрол над болестта. Затова днес ви представяме началника на клиниката проф. д-р Борис Богов.
Професорът с уникална фамилия, е чистокръвен македонец, а неговият пра-пра-дядо е бил поп. Бъдещият специалист по бъбречни заболявания се родил в китното селце Марикостиново, което се намира между Петрич и Сандански по поречието на река Струма. В семейството му няма лекари, но той твърди, че от малък живеел с мечтата един ден да цери болните и немощните хора. Завършил средното си образование през 1979 г. в Петрич, след което го приели от раз и завършил тогавашната Медицинска академия. Първо започнал работа в болницата на град Сандански, а малко по-късно се явил на конкурс в Медицинска академия, спечелил го и започнал кариерата си в столицата.

Казва, че причината за това била в известен смисъл случайна. Когато бил ординатор към Института по вътрешни болести, в Клиниката по нефрология обявили конкурс за асистент и негова колежка доц. Режина Джераси много настоявала младият и буден Богов да се яви. Той обаче й казал: „Цял живот да изучавам само два бъбрека, забрави!" Истината е, че по онова време той мечтаел да стане кардиолог. Но, както често става в живота, по ирония на съдбата, се явил на конкурса, спечелил го и до ден днешен е нефролог и то сред най-изявените специалисти в областта.

През 2009 година става началник на клиниката, минавайки преди това по всички стъпала на йерархията. Казва, че си обича работата, а специализираната клиника за лечение на бъбреците на Александровска болница, е най-голямата в страната.

Тя е водеща по отношение на дейности, които са заложени в нефрологичната практика и е 3-то ниво на компетентност, което в съвременните класификатори, е най-високото. В клиниката са застъпени всички дейности, обучение и специализации на лекари. Единственото, което до момента тук не е правено, е проследяване на следбъбречна трансплантация на пациенти, по простата прозаична причина, че базата доскоро не разполагала с добра хотелска част. Преди две години обаче този проблем е решен и от тази година ще започне и проследяването на такива болни. Иначе в клиниката се лекуват най-тежките бъбречни заболявания с имуносупресия. Това е специфично лечение на имунни бъбречни болести като системен лупус, васкулити и др., което се прави с типични лекарства, които подтискат патологичният процес. Те изискват подобрени условия при стационирането им, заради податливост към различни видове инфекции.

Безброй са благодарните пациенти, които продължават да се обаждат на доктора и да изразяват своята признателност. Има обаче и недоволни, които обвиняват лекарите, но това е неминуемо, обобщава философски професорът, който е наясно, че всеки съди от собствена камбанария и, че хората мразят да признават собствените си грешки и немарливост, каквато нерядко проявяват.

Като всеки македонец и проф. Богов обича да пее комитски песни и да пие червено вино. Най-много обаче го влече природата и затова не пропуска възможност да излиза сред натурата със съпругата си и трите им деца – две дъщери и един син, също лекар. Пак заради гората преди време станал авджия, но за това увлечение, казва че намира по-рядко време, пък и там ходел заради разходката в планината, а не заради самият лов.

Не е емигрирал, защото е от онова поколение лекари, които не са били лишени от командировки и пътувания навън и в този смисъл не страдат от комплекси. Второ, но всъщност по-важно, е фамилията, семейството, отговорността. За проф. Богов тези понятия имат смисъл и съдържание, не са просто кухи фрази и статуси. „Аз съм от хората, които изповядват вярата, че камъкът си тежи на мястото", простичко обобщава той. А както се разбира, изкачвайки всички стъпала на кариерното израстване отдолу нагоре, днес той е успял мъж, лекар, баща, съпруг и вече дядо на две внучета. На въпроса как се постига това, отговаря, че е важно човек да знае, може, но най-вече да има реална самооценка за всичко това.


Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
Да посрещнеш детската усмивка

Да посрещнеш детската усмивка

Шефът на Клиника по детска хирургия в „Пирогов" доц. Христо Шивачев е новият заместник-председател на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ