млади

Нужни са здравни реформи

07-02-2024 05:54
Минусите на системата са много, сред тях са недостатъчното финансиране, липсата на достатъчно персонал и големия брой лечебни заведения, казва д-р Владислав ПетровНужни са здравни реформи
Clinica.bg

press@clinica.bg
По актуални и важни теми в здравеопазването обикновено думата даваме на известни, опитни и изявени лекари. По-рядко се допитваме до младите медици и студенти, на които разчитаме за едно по-добро бъдеще за здравеопазването в България. Защо поеха по нелекия път на лекарската професия, каква перспектива виждат у нас и как изглежда здравната ни система през техните очи, разказват самите те в нашата рубрика "Млад лекар". Днес думата е на д-р Владислав Петров. Той е лекар-специализант в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Света Екатерина" и получи престижното отличие на болницата за 2023 г. "Млад лекар на годината".

- Д-р Петров, защо избрахте да станете лекар?

- Детска мечта. Винаги съм искал да стана лекар. От една страна помагаш на хората и се чувстваш зареден, а от друга това е професия, която никога няма да те остави гладен и жаден. В тази сфера винаги има работа и изкуственият интелект не може да ни измести.

- Към коя специалност се насочихте? Защо?

- Винаги ме е привличала хирургията. Като студент ежегодно взимах участие в Националната студентска академия по хирургия. След това започнах работа като болногледач в УМБАЛ „Света Екатерина" в интензивното отделение. Две години по-късно станах доброволен сътрудник към клиниката по кардиохирургия в същата болница. През 2021 бях назначен като лекар – специализант в кардиохирургичното отделение. Дали аз избрах специалността или тя мен ме избра е трудно да се каже.

- Удовлетворен ли сте от образованието си по медицина?

- Определено да. В първите години на обучението смятах, че ни претрупват с теория, а практиката е малко, но в последствие разбрах, колко важна част от целия процес са теоретичните знания. Практиката се засили в горните курсове и така двете започнаха да се допълват. Благодарен съм на всички преподаватели в Медицински университет – София, които са посветили живота си на нас – младите лекари.

- А от сблъсъка си със здравната система?

- Тук има много какво да се желание. Определено са необходими реформи в сектора. Според мен трябва да се намали административното натоварване на лекарите, за да могат да отделят повече време на пациентите си и да се занимават с медицина, а не с бюрокращина. Освен това заплащането е ниско, особено за младите специалисти, които трябва да бъдат задържавни в България.

- Кои са плюсовете на здравната ни система?

- Като най-голямо предимство за пациентите бих посочил лесният достъп до специалисти и безплатните медицински грижи.

- А минусите?

- Много са. Тези, които мога да изброя веднага са недостатъчното финансиране, липсата на повече здравни каси, липсата на достатъчно персонал, особено в държавните болници, много на брой лечебни заведения и не на последно място ниското ниво на здравна култура на българина.

- Смятате ли, че пациентът е поставен в центъра на системата и защо така мислите?

- Неписано правило за един търговски обект е , че клиентът винаги има право. Същото важи и за нас - още в университета ни учат, че пациентът винаги има право. Затова смятам, че да, пациентът е поставен в центъра на системата. Всички дейности в здравеопазването са насочени към пациента.

- Бихте ли останали да работите в България? Защо?

- Аз в момента работя и се развивам в България. Смятам, че през последните години медицината у нас върви напред и има възможност за развитие в професията. Но, не мога да обещая, че ако получа неустоимо предложение от някоя клиника в Западна Европа няма да емигрирам.

- Виждате ли възможности за кариерно развитие тук?

- Да, разбира се. На фона на толкова много лечебни заведения в страната няма как да не се развиеш - ако не успееш в една болница, ще успееш в друга.

- Удовлетворява ли ви заплащането, което бихте получавали като лекар в избраната от вас специалност?

- Винаги може повече. Считам, че заплащането за младите специалисти в медицината е доста ниско.

- А условията, в които ще работите – апаратура, наличие на медицински сестри, комфорт на работното място?

- Точно затова работя и се развивам в УМБАЛ „Света Екатерина". Спрямо моята медицинска специалност тук мога да науча най-много. Само при нас се извършват сърдечни трансплантации, поставят се устройства от типа Heart mate III за подпомагане помпената функция на сърцето, което е почти равнозначно на една трансплантация, правят се много минимално инвазивни процедури и най-важното учим се от най-опитните и големи имена в тази специалност.

- Плаши ли ви агресията сред пациентите? С какво си я обяснявате?

- Определено ме притеснява агресията сред пациентите. Аз лично не съм ставал жертва на такива пациенти, но никой не е застрахован. Повече ме плаши фактът, че българинът всичко поставя под съмнение и не вярва на лекарите и медицината. Тук визирам и изключително усложнените пациенти, които постъпват при нас в крайна форма на сърдечна недостатъчност, защото се лекуват с народни илачи и не ходят на профилактични прегледи.

- Смятате ли, че правилата, по които работи НЗОК с лекарите и болниците са добри? Защо?

- Не бих могъл да отговоря с „да" или „не" на този въпрос. Аз лично смятам, че нещата биха се подобрили, ако има няколко здравни каси. Така и болниците и пациентите ще могат да избират, с коя от тях да работят и биха могли да се покриват много повече дейности, включително скъпоструващи.

- Мислите ли, че има нужда от промяна на системата? В каква посока?

- Определено има нужда от промяна. Не бих могъл да степенувам по важност промените, но смятам, че трябва да се засили инвестицията в медицинските кадри. Необходими са повече усилия за подобряване компетенциите на персонала с обучения в чужбина. Държавата и болниците би следвало да инвестират в повече програми за придобиване на нови умения или усъвършенстване на такива, чрез обмен на кадри с чуждестранни болници или различни обучения. Както вече споменах, мисля че има нужда от по-широко навлизане на частни фондове за дофинансиране на здравеопазването. Важно е да се развият и програмите за профилактика, чрез различни промоции или информационни кампании, за да се подобри здравният статус на българина.

- А на етичните стойности в гилдията?

- Те по презумция трябва да са завишени. Не може да си лекар и да практикуваш тази професия без етика и морал.

- С какво си обяснявате липсата на обещавани промени в системата през последните години?

- Може би с хаоса в политически план. Промени има, но се правят на парче. Проблемът е, че едно пртавителство или министър започва нещо, след това идва друг и не го довършва, а решава да прави съвсем различни промени от предшественика си и така се въртим в един омагьосан кръг. Много е важно всички политици да знаят, че техните действия, особено ако са успешни ще се отразят в обществото доста след мандата им. Те не трябва да мислят от днес за утре, необходимо е визионерство в дългосрочен план.

- Кои са хората, от които зависи бъдещето на здравеопазването според вас? Какво бихте им казали?

- Бъдещето зависи от всички нас. На първо място да се грижим за здравето си, защото колкото по-увредени сме, толкова повече натоварваме здравната система.


Пирогов ни дава огромни възможности

Пирогов ни дава огромни възможности

Началниците на клиники ни подкрепят, не мога да се оплача и от заплащането, но не навсякъде е така, смятам, че е недопустимо млад лекар да взема колкото общ работник, казва д-р Явор Пукалски

Здравната система има и минуси

Здравната система има и минуси

Те са свързани с качеството на медицинската услуга, условията на работа, с ножицата в заплащането и липсата на продължаващо медицинско обучение, казва д-р Ралица Панчева

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

В основата на концепцията за медицината е да се опиташ да помогнеш на някого, като в някои ситуации отношението е достатъчно, казва д-р Себастиан Ранчев

Здравната система има нужда от драстични промени

Здравната система има нужда от драстични промени

Миналата седмица ДКБ връчи грамоти на шест млади кардиолози, които тази година взеха европейска дипломи. Трудно ли се взема европейска диплома, какво мисли за нашата здравна система и образование един млад лекар с европейски мащаб, попитахме д-р Стоян Стефанов.
Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Надявам се да се намери политическа воля за необходимите здравни реформи, така че все повече колеги да имат желание да останат тук, казва д-р Тодор Русков

Доста специалисти избират да останат в България

Доста специалисти избират да останат в България

Изглежда, че няма интерес за промяна на системата, което за съжаление няма да доведе до нищо добро, казва д-р Слави Яков
Липсата на кадри е огромният ни проблем

Липсата на кадри е огромният ни проблем

Има лекари и в политиката, но включвайки се там, явно се променят, времето минава, а промени не се случват, казва д-р Елица Захариева

Нужна е система за продължаващо образование

Нужна е система за продължаващо образование

Възможността за кариерно развитие и по-добрата организация на здравната система привличат младите лекари в чужбина, казва д-р Диян Ганев
Бързият достъп е за сметка на качеството

Бързият достъп е за сметка на качеството

Ако при един лекар днес дойдат 50 човека, които той трябва да прегледа, осъзнавате, че не е същото, ако има записани 10, за които има същото време, казва д-р Тодор Янев
Здравната ни система е социално ориентирана

Здравната ни система е социално ориентирана

Бих останал в България и в момента не се чувствам нито мотивиран, нито принуден да избера нещо по-различно от това, казва д-р Румен Филев
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ