Лице

Самотният състезател

17-09-2021 07:00
Д-р Иван Маджаров е единственият кандидат за председател на Българския лекарски съюз засега Самотният състезател
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Българският лекарски съюз избира свой председател и членове на органите на управление на своя 72-ри събор на съсловната организация в събота, 18 септември. Единственият сигурен кандидат към момента е досегашният председател на съсловната организация д-р Иван Маджаров, чийто първи мандат изтича. Той заяви своето намерение да се кандидатира още през месец май миналата година.
„Всеки човек, който смята, че си е свършил добре работата има право да продължи това, което е започнал. Нашият съюз е демократичен и всеки председател има право да заема този пост два последователни мандата. Никой не може да бъде председател вечно. Ако съборът прецени, че мога да продължа да оглавявам Българския лекарски съюз, ще приема с отговорност това решение", каза тогава д-р Иван Маджаров.

 

Биография като по ноти

 

Ако трябва да се направи профил на сегашния и потенциално възможния нов – стар председател на Българския лекарски съюз, то той ще бъде като на всеки, започнал и завършил образованието си – средно и висше с отличен, получил добър старт и реализация в професията. Казано накратко, професионално д-р Иван Маджаров преодолява поетапно и безпроблемно всяко стъпало в кариерното си развитие без сътресения. Нещо повече, той успява да заеме добри позиции и в админитративно-управленските структури на българското здравеопазване, опитът от които впоследствие му позволяват да е наясно с всеки пункт по преговорите с НЗОК и структури, които имат пряко отношение към работата на българските лекари.

Д-р Иван Маджаров е роден на 10 януари 1968 година. Учил е в гимназията „Проф. д-р Асен Златаров" в Първомай, а медицинско образование получава в Медицинския университет в Пловдив. Има придобита специалност "Уши, нос, гърло" и магистратура по здравен мениджмънт. От 1994 до 2008 г. е ординатор в отделението по УНГ болести към МБАЛ "Пловдив" в Пловдив. От 2008 до 2013 г. е управител на МБАЛ "Първомай" ЕООД., а от 2013 до 2014-та - директор на Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив. Преди да оглави Българския лекарски съюз от 9 януари 2018 г., той е бил управител на МБАЛ "Пълмед" в Пловдив и председател на управителния съвет на Българската болнична асоциация.

 

Колегията за него

 

На предишния отчетно-изборен събор на съсловната организацията, д-р Иван Маджаров получи подкрепата на 212 свои колеги срещу 170 гласа за конкурента му – бившият председател на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Според мнозина, ако на събора утре, 18 септември, бъде излъчен още един кандидат, вероятността гласовете за двамата да бъдат пак с относително малка разлика.Очакванията обаче са в превес на д-р Маджаров. И не, защото хората са свикнали с него и защото съсловната организация се е превърнала в казионна и всеки гласува така, както прави другарчето му, каквито мнения се чуват все по-често напоследък, а и защото, колкото и изненадващо да звучи в последната година и половина той успя да инициира доста неща в полза на българските лекари. Друг е въпросът, че случаят да бъдат предприети те е твърде драматичен – пандемията от КОВИД-19. Помогна му и умението да залага на визуалните медийни изяви – в телевизиите, където може не само да бъде прочетен, да бъде чут, но и да бъде видян.

 

Работа с бели ръкавици

 

Така най-нагледно може да се определи работата на сегашния, а вероятно и бъдещ нов-стар председател на съсловната организация. На 53 години той отлично помни времето на 90-те и годините малко след 2000-та. Това беше „епохата" на шумни протести, с които лекарите извоюваха всяко едно свое право, всяка една стотинка, всяка една стъпка професионално достойнство. За разлика оттогава обаче, времето сега утвърди други житейски ценности и стандарти (съвсем не медицински) в съсловието, заради които малцина биха дръзнали да излязат за кауза на площада. Д-р Иван Маджаров е твърде наясно с новите обстоятелства независимо, че помни как за броени часове хората в бели престилки биваха повеждани от някогашния му предшественик д-р Димитър Игнатов, бившият завеждащ КАИЛ в „Пирогов" д-р Милан Миланов и синдикатите. И тъй като времето е различно, когато се налага, ползва друга тактика, тази не преговорите и продължителните съгласувания. Така бе постигната и актуализацията на бюджета за здравеопазване. „Вече не сме в положение да се тревожим дали ще стигнат парите или не. С актуализацията на бюджетите се предвидиха допълнителни средства и за МЗ, и за НЗОК. Ние имаме отговорност за средствата в Здравната каса и ще насочим усилията си до края на годината те да стигнат до всички изпълнители на медицинска помощ.", заяви той след гласуването в пленарна зала макар и по-малко от 36 часа да го деляха от избора на ново ръководство на Българския лекарски съюз. Нещо повече. За разлика от предшествениците си, които заради интересите на съсловието бяха все „на нож" с управляващите, той благодари публично от националния ефир на депутатите от кратковременното 46-то Народно събрание. „Благодаря на всички народни представители, които се вслушаха в нашите думи. С тези пари, записвайки ги по редовете на отделните дейности, ще можем да договорим с НЗОК да бъдат насочени по най-добрия начин", каза още д-р Иван Маджаров.

 

Целите на председателя –

 

стар или стар-нов, което ще стане ясно след по-малко от един ден, са твърде амбициозни, но с очаквана реализация както от страна на лекарите, така и на пациентите. Д-р Маджаров е категоричен, че инфекциозните отделения спешно трябва да бъдат прехвърлени на издръжка на Министерството на здравеопазването. „Надявам се следващото стабилно управление на държавата да вземе това кардинално решение и да ги върне на държавата, за да можем в бъдеще да бъдем готови за такива предизвикателства. Инфекциозните отделения не може да съществуват на търговски принцип, както и спешните отделения", убеден е той. Слага пръст и в една друга дългогодишна рана – тази на подценените клинични пътеки. „Не бива да се съсредоточаваме само в КОВИД, има и други пътеки, които са несправедливо оценени през годините и се надявам тази година да постигнем това, което се очаква от нас - да насочим повече средства за тях. Нищо, че последните две години се повишиха цените и на пулмологичните, и на детските пътеки. Те трябва да бъдат повишавани още, за да достигнат баланса, който са изгубили през годините. Има и други. Ние сме разработили една таблица, в която съобразно коефициентите за тежестта им, цените на някои пътеки трябва задължително да бъдат увеличени, а други да изчакат, за да запазим баланса", обяснява д-р Маджаров. Неведнъж е заявявал, че истинското нормално е да отпаднат лимитите за болничната дейност и ще работи за това. Критикуван е от някои свои колеги, че и той, и ръководството на съсловната организация работят за интересите на болниците и общопрактикуващите лекари, но е забравена специализираната доболнична помощ. Дали новото или новото-старо ръководство на БЛС ще погледне и към нея, ще стане ясно съвсем скоро.

 

Кушия с един кон

 

Независимо, че като цяло, много лекари не припознават сегашния председател на Българския лекарки съюз д-р Иван Маджаров като защитник на интересите им, едно не могат да му отрекат – умението да прави ефектни кампании. За това помагат многобройните му контакти и приятелства с необходимите за един или друг момент възможно най-подходящи хора. Така например, любимата футболна звезда на мъжката част от населението, а и на голяма част от дамите в България, Димитър Бербатов, беше привлечен и стана лице на кампанията в подкрепа на лекарите, които застанаха на първа линия в борбата с КОВИД-19 още в началото на пандемията. Д-р Маджаров инициира кампанията, запали по нея колегите си от Управителния съвет, осигури любимеца от футболния терен и я нарече „За героите в бяло". Така чрез нея бяха събраните първите средства и закупени предпазни облекла, маски и дезинфектанти, каквито по това време бяха дефицит, а държавни пари за тях още не бяха отпуснати. Нещо повече, те бяха осигурени приоритетно на общопрактикуващите лекари, чиято безопасност в началото на епидемията не влизаше в ничии сметки. За разлика от други пъти, всичко това бе направено за по-малко от десет дни след обявяване на епидемичната обстановка у нас, на 8 март 2020 година. И в това няма нищо изненадващо, защото той познава отлично тяхната работа и тревоги - съпругата му е джипи. Не по-малко ефектно бе подходено и по отношение на спазване на противоепидемичните мерки. За целта бе заснет клип с една от най-популярните общопрактикуващи лекарки в столичния комплекс „Люлин" и член на управителния съвет на БЛС – д-р Гергана Николова. Чрез тези само два илюстративни примера за верен подход в определеното време и на точното място д-р Маджаров демонстрира умения, придобити от сферата на частния бизнес. Дали обаче хората вярват на уменията му да ръководи съсловната организация и да защитава по-ангажирано интересите им в следващия мандатен период, ще стане ясно на 18 септември. Тогава и ще разберем дали конете в кушията ще са повече от един.


От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ