Алтернатива

Чаена аптека срещу студ

09-01-2017 08:08
Черният бъз действа укрепващо, а шипката заздравява имунитетаЧаена аптека срещу студ
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Студът и грипът продължават. Спасението от тях през зимата обаче може да дойде под неочаквана и приятна форма - чаша горещ и ароматен чай. Как да стане това, обяснява д-р Весела Коевска. Тя е завършила Медицинска академия, но повече от 20 години работи като холистичен терапевт в първия кабинет по ирисова диагностика и природна медицина „Дар".
Чайовете могат да се пият целогодишно, но понеже сега сме в сезона на инфекциите на горните дихателни пътища, добре е да се обърнем към тези от тях, които действат превантивно и лечебно. Това обясни холистичният терапевт д-р Весела Коевска.

Повечето от билките, от които може да се приготвя чай, имат дезинфекциращо и общоукрепващо действие, съдържат щедри дози витамин С, а някои от тях - като медуницата и черният бъз, влияят благотворно и върху кръвотворението. А силната кръв е предпоставка за силен имунитет, казва д-р Коевска.

Горещата напитка с билки и приятен аромат обаче има не само дезинфекциращо и противовъзпалително действие, но предизвиква и други благоприятни ефекти. Някои чайове могат да се използват, за да предизвикат изпотяване на тялото – например чаят от черен бъз, от малина, къпина, лопен, обяснява д-р Коевска. Комбинацията от действието на съставките в билката и горещината на чая предизвиква изпотяване на тялото и заради това са подходящи и при висока температура в случай на грип, например.

Други - като бъзака, ментата и босилека, пък имат т.нар. седативен или успокоителен ефект върху бронхиалната лигавица, както и върху централната нервна система. В този случай чаша чай от тези билки, приготвена вечер, може да успокои и уталожи кашлицата преди заспиване.

Сред най-популярните билки, които се използват за направата на чай с укрепващо действие, е черният бъз. Той действа леко загряващо и кръвотворно, помага и за отхрачването и затова се препоръчва при простуда, грип, ангина или суха кашлица.

Чаят от шипка също е много полезен за имунната система, защото билката е много богата на витамин С. Според някои източници в 100 грама плод се съдържа около 2 г от този витамин. Това изобилие понижава риска от настинка и грип, а ако вече сме се разболели, то шипките ще ни помогнат да се вдигнем на крак по-бързо. Освен витамин С в тях има и други минерали като калий, магнезий, натрий, калций. Вълшебната комбинация от тези съставки стимулира образуването на червени кръвни телца и повишава съпротивителните сили на организма.

Чаят от дафинов лист, който иначе се ползва предимно като подправка за ястия, също може да ни бъде полезен при простуда и кашлица. Неговото действие облекчава затрудненото дишане заради евкалиптола, който се съдържа в тези листа. По принцип той се подслажда, изчаква се да се изстине и се пие пред храна.

Мурсалският чай, макар и известен повече като българската виагра, също е много полезен при бронхит, кашлица или възпаление на сливиците. Той съдържа различни микроелементи като етерични масла, феноли и минерали (желязо, мед, цинк, натрий, селен, кобалт, калций). Притежава укрепващо, антимикробно и противовъзпалително действие. Може да се пие и без да се подслажда, защото и така има прекрасен вкус.

Класика в жанра е чаят от мащерка – освен великолепен аромат тази напитка има мощно противомикробно действие. Екстрактът от мащерка втечнява секрета, залепен по гърлото, и така може да се изхвърлите по-лесно. За по-добър ефект при отхрачването към мащерката може да добавите и от билката живовлек.

Напоследък много популярни са и чайовете, в които има джинджифил. Лютивият вкус сгрява, а целта е да се разширят кръвоносните съдове и да се изгони студа от организма, още повече, че той не дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт, и е подходящ за хора, които имат възпалителни процеси като гастрит или колит, допълва д-р Коевска. Известно е, че джинджифилът има мощни антисептични свойства, успокоява болките в гърлото и повишава имунната защита. Можете да добавите малки парченца от корена към билков чай. Друг вариант е да го настържете, да го запарите, а след това да прецедите течността и да я комбинирате с мед и лимон. Някои добавят и щипка чили, но в такъв случай трябва действително да обичате люто.

Друг чай, който може да направите при кашлица и настинка, е с листа от кромид лук, счупени орехи (с черупките, но трябва да ги измиете добре предварително), може да добавите парче дюля със семките и малко ябълка. Може да се подслади с мед или с небет шекер.

Освен, че сгрява тялото, лютивото помага да се изхвърлят секретите чрез кашличния рефлекс или от носа, когато човек има хрема, допълва д-р Коевска. Тя дава и друга народна рецепта за използване на лютивото. Става дума за накапване на малко сок, изстискан от лука в носа при хрема – драстично е, но много помага, обяснява д-р Коевска.

Откашлячното действие се дължи на сапунините и слузните вещества, които влизат в състава на повечето билки, които се ползват за чай. Става дума за подбел, горски клен, живовлек, сладкия корен. Последната билка действа и слабително.

Всъщност, в чая винаги е добре да има и слабителна съставка – прочистването на дебелото черво също помага за по-бързото оздравяване при простуди и вируси, допълва д-р Коевска.


Хомеопатия и КОВИД

Хомеопатия и КОВИД

Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова

Гемотерапия в България

Гемотерапия в България

При нея не се поставят диагнози, а човешкият организъм се разглежда като едно цяло, казва Ангел Ангелов

Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ