Алтернатива

Закаляването държи настинките далече

10-11-2016 09:01
При контрастния душ температурата трябва да се променя на всеки 15 секундиЗакаляването държи настинките далече
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
„Болните се лекуват от лекарите, а здравите трябва сами да се грижат за себе си". Това казват мъдрите хора. Въпросът е какво да направим, за да сме здрави.

Вече е ноември и нито дъждът, нито пронизващият вятър могат да ни учудят през този сезон. Почти толкова типичен признак на есента е и появата на простудните заболявания. Съвсем малко е нужно на човек – да си намокри краката, да излезе навън с влажна коса или да постои леко облечен на студа, и организмът му е готов да „капитулира" пред острите респираторни инфекции.


Никога не е късно за началото


През есента имунната система се пренастройва и е особено уязвима към настинките. Затова е важно да се постави надеждна бариера пред вирусите и бактериите, а най-добрата барикада си остава профилактиката. Не забравяйте, че никога не е късно човек да започне да се грижи за здравето си. Още преди да се е разболял.

Известно е, че най-доброто средство да се защитим от простудите е закаляването. От четирите основни фактора – въздух, вода, слънчеви лъчи и физически упражнения, през този период от годината вече са останали три. Но и те не са малко.


Свежият въздух


Зобре е да облечете лек екип, но за да не замръзнете си наложете подходящо темпо на ходене. През зимата можете да замените разходките с пързаляне с кънки, ски и сноуборд. Добър закаляващ ефект има и навикът да се спи на леко отворен прозорец, дори при минусови температури. Няма нищо по-приятно от това тялото да усеща топлината, а дъхът – освежаващата прохлада.


Свойствата на водата


Едно от най-мощните средства за закаляване си остава водата. Многообразието от водни процедури дава възможност на всеки да си избере свой любим метод за закаляване.

Контрастните вани на ръцете и краката са най-лесният и общодостъпен метод. Изпълнява се като дланите и ходилата се потапят първо в хладка, а след това в гореща вода – около 35-40 градуса. Процедурите продължават по 2 минути.Влажно обтриване на цялото тяло – мек метод за начинаещи. Вземете груба хавлиена кърпа и я потопете в хладка вода. Обтриването трябва да става последователно от китката към рамото, след това шията, гърдите, гърба и накрая краката.
Контрастният душ е методът за смелите. Променяйте от топла на хладка вода през 10-15 секунди. Започнете със слабоконтрастен вариант, при който разликата в температурата на топлата и студената вода да не е голяма. Постепенно я увеличете, но не прекалявайте.
Обливане със студена вода е за хората с опит в закаляването. Температурата е добре да се понижава постепенно. Препоръчва се да не се пуска душа, а да се поливате с купа – първо гърдите, след това гърба. Разтрийте тялото със суха кърпа до зачервяване.
Плуването в открит басейн определено е само за избрани. Ако басейнът не е с топла минерална вода, можете да опитате да го направите още сега, когато времето е топло. В този метод участват трите фактора – въздух, вода и физически упражнения. След като излезете от басейна, ще се почувствате като новороден.


Хомеопатия и КОВИД

Хомеопатия и КОВИД

Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова

Гемотерапия в България

Гемотерапия в България

При нея не се поставят диагнози, а човешкият организъм се разглежда като едно цяло, казва Ангел Ангелов

Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ