Борба срещу грипа

Ароматерапия срещу вирусите

15-01-2018 08:10
Чаеното дърво има силен антивирусен ефект, казва Альона Гъркова Ароматерапия срещу вирусите
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Да останеш здрав, когато наоколо много хора кашлят или са покосени от грипа, си е истинско изпитание. Закаляването, спортуването, здравословното хранене, както и носенето на маска (особено в градския транспорт) може много да ни помогнат да се предпазим или поне по-леко да понесем заболяването. А как ароматерапията може да ни бъде от полза, попитахме Альона Гъркова, магистър фармацевт, специалист в областта на ароматерапията.
Етеричните масла са силeн помощник в битката срещу вирусите още от древни времена. Аборигените например са се лекували с чаено дърво, което е известен и много мощен антивирусен агент, обяснява Альона Гъркова. И уточнява: профилактиката с етерични масла в сезона на грипа е отличен избор, защото те са практически безвредни, човек не може да стане резистентен към тях и същевременно те действат антивирусно, имат антибактериален и противовъзпалителен ефект.

Разбира се, препоръчително е маслата да се прилагат за лечение само след консултация със специалист, особено ако ще се ползват за деца. Важно е да се спазват предписаните дози, независимо как ще се приемат и използват. Альона Гъркова е магистър фармацевт, а в момента следва медицина. Тя е специалист в областта на ароматерапията. Има дългогодишен опит в областта на продажбите и маркетинга на козметичния и фармацевтичния пазар. В момента усилията й са се съсредоточени основно в областта на научната ароматерапия.


Как могат да помогнат

Преди да се приложи дадено етерично масло за профилактика или лечение, е много важно да се установи дали пациентът случайно няма да прояви алергия, казва Альона Гъркова. Такава проверка се прави като се сложи капчица от маслото на сгъвката на ръката при лакътя. Ако до 24 часа на мястото не се появи зачервяване, означава, че няма опасност от алергична реакция и маслото може да се използва от този човек.

Известно е, че етеричните масла съдържат до 800 мастноразтворими органични вещества. Тяхната сила се дължи на това, че могат лесно да проникват през кожата и заради това са много подходящи за разтривки и лечебен масаж. В този вариант могат да се прилагат и при по-малки деца, като се обтриват крачетата и ръчичките им, обяснява Гъркова. Етеричните масла могат да проникнат през кожата и ако си направим лечебна вана с тях. Важното е предварително да се разтворят няколко капки от полезната течност в лъжица базово масло, мед или мляко и след това сместа да се добави към водата.


Te могат да се вдишват и чрез носа –

под формата на инфалация или ако се използва дифузер и ароматът на маслата се разпръсква във въздуха. В този случай не се препоръчва лампа за нагряване на маслото, защото при затопляването се унищожават полезните му свойства. Заради това е по-добре да се избере методът на т.нар. студена дифузия. При него при разпръскване във въздуха маслото се превръща в ароматна „мъгла", която лесно се разпространява в цялата стая.

Голяма част от маслата могат да се приемат и през устата, но е важно винаги да са в комбинация с разредител, обяснява Альона Гъркова. По думите й много хубав разредител за етеричните масла е медът, който сам по себе си е изключително полезен. Друг вариант е да се използва за разредил зехтинът.

Силен антивирусен ефект може да се получи и когато маслата са в комбинация – например чаено дърво, евкалипт, розмарин, карамфил и равенсара. Профилактично могат да се приемат по 1 капка, разредена с лъжица мед, веднъж дневно. Когато комбинация от няколко масла се приема в по-голямо количество, тя може да има силата на антибиотик, смята Альона Гъркова.


Най-популярните за сезона на настинките


Едно от най-препоръчваните масла със силен антивирусен ефект е чаеното дърво. При простуда и грип 1-2 капки от това масло на ден може да облекчи инфекцията, както и да прочисти дихателните пътища от секрети. Дори и да не спре изцяло грипа, това масло може да ви помогне да го изкарате по-лесно, казва експертката по ароматерапия.

Маслото от равенсара също има силен антивирусен ефект и може да се използва за предпазване и борба с грипа, както и при други дихателни проблеми. В такива случаи ароматното масло може да се втрива в гръдната кост и вътрешната страна на китките на ръцете. Много добре влияе върху организма и ако се комбинира с масло от лавандула или евкалипт, например.

Друго мощно антивирусно действие има маслото от карамфил. То е било познато и се е ползвало още в древен Китай за лечение на дихателни инфекции, както и при стомашни проблеми. Действа противовъзпалително и помага за укрепване на имунната система. Основната му съставка е евгенол, но в карамфила има и други полезни вещества като манган, желязо, калий, натрий, калций.


Капнете на възглавницата или върху сакото

 

Капка или две от етерично масло, накапани върху възглавницата, върху сакото или дори върху малко камъче на бюрото не само ще освежат въздуха, но и ще ограничат циркулацията на вирусите наоколо. Особено подходящи за тази цел са маслата от розмарин, мента, евкалипт, чаено дърво.Хомеопатия и КОВИД

Хомеопатия и КОВИД

Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова

Гемотерапия в България

Гемотерапия в България

При нея не се поставят диагнози, а човешкият организъм се разглежда като едно цяло, казва Ангел Ангелов

Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ