Водеща тема

Контрацепцията не променя раждаемостта в държавата

26-09-2019 08:00
Първите сексуални контакти са на около 13 годишна възраст и то не само при малцинствените групи, каза д-р ДиковКонтрацепцията не променя раждаемостта в  държавата
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
На 26 септември е Световният ден на контрацепцията. Идеята за него се ражда през 2007-ма година от ред организации, занимаващи се с репродуктивно здраве. Какви са методите за предпазване от нежелана бременност. Кои от тях са най-надежни и вредни ли са хапчетата "анти бебе" отговор потърсихме от д-р Иван Диков, специалист по акушерство и гинекология в СБАЛАГ "Майчин дом".
- Д-р Диков, какво се крие зад понятието контрацепция и какво разказва историята за нея?

- Буквалното значение е предпазване от нежелано забременяване. Бременността както може да бъде най-желаното и очаквяано събитие за всяка сексуална двойка, така може и да бъде нещо за винаги променящо в нежелана посока живота не само на всеки един от двамата партньори, а и на целият кръг от техни най-близки роднини. Преди всичко искам да кажа, че контрацепцията или нейното „блокиране" с нищо реално не биха променили репродуктивните нагласи на населението. С абсолютна отговорност може да се каже, че раждаемостта няма да се качи или спадне, а ще се запази репродуктивното здраве както при мъжа, така и при жената. Контрацепцията във всичките си съвременни форми /бариерна, перорална или хирургическа/ не е да ограничава раждаемостта а е един от основните инструменти на семейното планиране за запаването на репродуктивното здраве на индивида такова, че през целият си репродуктивен период да може да гарантира бременности така, както сексуалната двойка иска да растави във времето.

Въпросът за предпазване от нежелана бременност е съществуващ от най-дълбока древност. През тези години е преминал през кави ли не форми, дори по някога куриозни или крайно жестоки, но като цяло със съмнителен или частичен ефект, нерядко опасни и за потребителя. Освен прекъснатият койтус, влагалищни промивки, пиене на определени отвари, поставяне във влагалището на топчета направени от смес на различни растения и масла, чуждо тяло в матката, кондом от коприна или животинско черво, така и т.н. „девствени пояси". Извършваната в някои общества кастрация освен изключителната си жестокост е с непредвидими последствия за индивида. Контрацепцията става безопасна и по-сигурна едва преди около 100г. Освен появянето на прототипа на съвременния кондом от латекс, така и развитието на познанията за физиологията на половата система при човека с напредъка на органичният синтез в химията прават възможна и безопасна появата на „хапчето антибебе".

- Каква е честотата на употребата на контрацептивните методи в световен мащаб? 

- Това не може да се каже с приемвлива точност. Първият наложил се глобално метод е бариерният със кондом. Първоначалното му приложение започва масово през Първата световна война. Характерното за нея е „позиционният" тип и командванията и от 2-те страни установили, че загубите от предавани по полов път инфекции при войниците започват да стават съизмерими с другите. Тогава започва и масовото производство на латексовите кондами с раздаването им на войниците. Успоредно с това се установява по понятни причини, че същият има като вторично контрацептивното действие. До момента в глобален мащаб, а в последните деситилетия с кампанията анти-СПИН/ това е най-употребяваният, евтин и достъпен метод с двуяка полза. След него е хапчето анти-бебе или друг хормонален тип. Смята се че между 600-800 милиона са жените ползвателки, но поради страни със затворени системи като Индия и Китай или от третият свят, данните са изключително противоречиви. В последните години има ренесанс на вътрематочните песари, спирали. Хирургичната контрацепция както при мъжа, така и при жената се определя от законодателството на всяка държава индивидуално. Чест ни прави, че сме една от първите държави, които официално приемат със съответният регламент ползването на хормонална и вътрематочна контрацепция. Естествено, традиционно и у нас се използват „натуралните" методи-прекъснат койтус, календарен метод, „кърмата пази" и т.н., но още веднъж бих искал да повторя, че са с много ниска „успеваемост "а водещи и нерядко до фригидност или преждевремено семеизпразване. Вероятно, най-употребяваният е кондома, но честотата е само предполагаема. Както посочих по-горе има ред предимства, особено подходящи за по-младата популация. Употребата на хормонална контрацепция през последните 5 десетилетия е на тласъци и то поради неправилно насаден страх както от евентуалните странични фекти, така и необходимостта за приемане на „хапчето" регулярно и без пропуски, независимо от честотата на сексуалните контакти. Ренесанса на вътрематочните песари/спирали/ се дължи на тяхната продължителност на действие /около 5години/, липса на нужда от допълнително обслужване и разбиване на вярвянето, че предзвикват злокачествени заболявания. Хирургичната контрацепция у нас във всичките видове е определена като наказуемо действие в НПК.

- Вредна ли е контрацепцията за здравето?

- Категорично не е вредна /дори и за подрастващите/, а е нещо, което гарантира запазването на репродуктивните способности и при двата пола и една от алтернативите на стерилитета. Естествено, тя е предназначена за масов прием от клинично здравите хора. Помислете си какви материални средства и колко излъгани надежди отиват в дейностите на асистираната репродукция, която пък съвсем не е панацея. С изключение на бариерната и натуралната, за останалите е необходима само консултация при медицински специалист. Няма най-дорото, а има най-подходящото средство. Това касае и индивидите с по-специфични нужди /определени заболявания, вкл. психични или инвалиди/.

- Има ли случаи, когато е противопоказна контрацепцията?

- При определен тип заболявания, предразположеност към тях или привички /дрога, алкохол, пушене/ някои от методите са неприемливи. Винаги има подходящият метод, още повече че алтернативата е нежелана бременност /аборт или износване на бременност и раждане/ със всички последствия за угежняване на заболяването, а макар и рядко с фатален край. Затова нека предоставим тази индивидуална преценката на медицинските специалисти.

- Каква е подходящата възраст за прилагането й? Има ли възрастово ограничение?

- Не, няма. Възможност от забременяване има още с първата отделена яйцеклетка при подрастващото момиче и изчезва при спиране на яйчниковата функция и влизане в менопаузата. В днешно време това започва във възрастта около 13години. Точно около тая възраст са първите сексуални контакти, не само при малцинствените групи. Въпреки тежката резистентност на родителите аз бих ги попитал какво предпочитат бременност със всичките си социални и медицински последствия за индивида или безопасно предпазване от нея. След 35-36 години по-внимателно трябва да се преценява удачността и типа на хормоналната контрацепция. Не трябва да се доверяваме на схващането че в климакса не се забременява. Макар и по-рядко при жени „прескочила" един-два пъти менструация се оказва неочаквана бременност.

- Колко видове контрацептивни методи има?

- От казаното досега се разбира че те са натурални традиционни, бариерна - мъжки и женски кондоми, влагалищни диафрагми и шапчици, влагалищни глобули, хормонална - таблетки за ежедневен прием, трансдермални пластири, импланти, вътрематочни песари-спирали вкл. с хормонален носител и хирургична-у нас не се прилага поне официално и е обект на НПК.

- Кои са най-използваните?

- Вече казах-кондомите. Предимствата са войното действие с приемвлив ефект: достъпност, цена, ситуационен секс, случаен партньор. Не трябва да се забравя че полването им по отношени на предавани по полов път инфекции вкл. СПИН е без алтернатива при всякакъв тип контакт, вагинален, орален или анален /за него да не се забравя че за реално предпазване се ползват различни от стандартните кондоми.

-  Има ли специални препоръки за изборът им?

Освен индивидуалните потребности на индивида, на сексуалната двойка, разумното избора да се обсъди с медицински специалист.

- Какъв е принципът на действие на различните контрацептивни методи?

- Най-общо казано предотвратява контакт между отделената яйчеклетка и сперматозоидите, т.е. не може да стане оплождане. Малко по специфичен е начина на действие при по-голяма част от хормоналните-освен препятстването на преминаването на сперматозоидите, променя моталитета на маточните тръби и предизвиква блокиране на овулацията. При вътрематочните песари освен известно въздействие върху сперматозоидите се блокира загнездването на евентуално оплодената яйцеклетка.

- Каква е ефективността на контрацепцията при всеки един от тях?

- Колкото и абсурдно да звучи в ръководствата по контрацепция дават като 100% успеваемост само абстиненцията и мастурбацията.

Следващите по сигурност са хормоналните контрацептиви-над 99% , следвани от вътрематочните песари и накрая са бариерните. Натуралните методи са с най-нисък успех, но за всички важи правилото, че нарушаване на правилното им ползване, не рядко свежда ефекта до нула.

- Какви са предимствата и недостатъците им?

- Правилно подбраният има само предимства, а неправилно само недостатъци, но в по-горните въпроси това беше изяснено.

- Спешна контрацепция. Колко често може да се прилага?

- На този въпрос колко често, зависи от съответният потребител и не трябва да се прекалява. По отношение на природните и бариерни методи няма ограничения, но както казах по-горе нарушение в начина на прилагане свежда ефективността до нула. Друг начин е поскоиталната хормонална контрацепция. Малко или много сигурността и намалява доста бързо и вече след 24-я час става със съмнителна стойност. При регулярно прилагане, особено при теенейджъри може да доведе до тежки и трудно лечими аномалии в менструалния цикъл, а понякога до неправилни кръвотечения налагащи болнично лечение

- Употреба на алкохол и на противозачатъчни хапчета, какви са рисковете?

- Зависи от типа контрацепция, но на практика реално не. Все пак зависи и от изпитото количество алкохол и поведенческите нагласи.

- Предпазва ли контрацепцията от венерически болести?

- Само кондома.

- Има ли контрацепция, която е за мъже? Какви са търсенията на учените в тази посока?

- Да -кондома и хирургичната /вазектомия/. Въпроса е много сложен и то главно от психологичната бариера мъжа да приема контрацептив. Правени са множество проучвания, но до този момент без резултат. По принцип, съвременната фармацевтична промишленост може да синтезира такъв препарат, но погледнато глобално, той ще остане без реални потребители.


Варна е най-добрата локация за Протонен център

Варна е най-добрата локация за Протонен център

При нас всички клиники, необходими за лечение на деца с онкохематологични заболявания функционират успешно, имаме и обучени специалисти, казва проф. Елица Енчева

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Редно е в нея да навлезе вече и роботизираната така, както е в Румъния и Гърция, казва д-р Самуил Казаков
Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Това е станало с грижите на лекарите от две болници - "Майчин дом" и "Щерев"
Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спешната операция е извършена от специалистите в Националната кардиологична болница, съобщиха оттам
Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в

Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в "Тракия"

Иновативната техника открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан, с нея вече са извършени над 100 манипулации, казва д-р Иван Сираков
COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

Вирусът представлява риск по отношение появата на нови мутации само и единствено, когато се намира в човешкия организъм, казва проф. Татяна Червенякова

Уникална операция на дете с рядък тумор

Уникална операция на дете с рядък тумор

Тя е извършена от специалистите от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, малкият пациент е изписан здрав, казват от лечебното заведение
Сложна очна операция на дете след травма с лък

Сложна очна операция на дете след травма с лък

Интервенцията е извършена от офталмолозите на „Александровска" болница, оттам напомнят колко е важно да се обръща внимание на малчуганите с какво играят
В „Пирогов

В „Пирогов" спасиха мъж с тежък мозъчен кръвоизлив

Колаборация от неврохирурзи на европейско равнище извършиха сложна операция, с която помогнаха на 62 годишен българин, съобщиха от спешната болница
Спасиха 60-годишен мъж с рядък тумор

Спасиха 60-годишен мъж с рядък тумор

Той е бил разположен между двата бели дроба, операцията е направена в УМБАЛ „Св. Георги" – Пловдив чрез отваряне на гръдната кост
1 2 3 4 5 ... 55 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ