парламентарен контрол

НЗОК ще стане и застраховател

20-09-2019 12:26
Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър АнаниевНЗОК ще стане и застраховател
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Националната здравноосигурителна каса ще бъде равнопоставена във всяко едно отношение на застрахователните здравни фондове. Това става ясно от отговора на министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата Валентина Найденова (БСП).по време на парламентарния контрол. ТМинистърът подчерта, че Касата ще се регистрира и като застраховател.
"Целта на представения от мен модел е да дава право на избор на пациента, за това кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува при най-добрите условия на територията на страната и пълна информираност за обхвата и цените на медицинските услуги и лекарствата. Целта е да се въведе такъв модел, който да осигурява контрол върху качеството на услугите и да гарантира достъпност и финансова устойчивост," поясни министърът.

 

Той допълни, че основното при този модел е пълна демонополизация на НЗОК и въвеждане на здравни фондове /НЗОК и частни/. „Същите ще се конкурират равнопоставено и следва да отговарят на всички изисквания за платежоспособност и финансова устойчивост и ще подлежат на регулация съгласно общия режим на европейското законодателство", поясни министърът.

 

По думите му МЗ ще определя

 

медицинските стандарти, контрола върху медицинските дейности и тяхното качество чрез Изпълнителна агенция „Медицински надзор". Ще одобрява основния пакет от здравни дейности, който се съгласува със съсловните организации и се покрива от здравните вноски на българските граждани. Цените на дейностите в основния пакет обаче ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска помощ, а съсловните организации ще изготвят правилата за добра медицинска практика и продължаващо обучение.

„Лечебните заведения ще формират цени за дейностите извън основния пакет, като същите ще се покриват от доброволното здравно осигуряване или чрез плащания от пациентите", допълни Ананиев. И поясни, че не се предвижда промяна в размера на здравноосигурителната вноска, а лицата следва доброволно да изберат в кой фонд да се запишат. НАП ще събира вноските на всички здравноосигурени лица и средствата от здравни вноски ще се разпределят ежемесечно към здравните фондове. Размерът на средствата ще е равен на броя записани във всеки фонд осигурени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска за всички здравноосигурени лица. Няма да има значение, кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигуряват лицата.

 

„Моделът ще стартира от определена

 

начална дата на съответната финансова година, през която се е лицензирал първият фонд", информира министър Ананиев. Той обаче заяви, че кой от предложените варианти за промени ще бъде предпочетен, все още не е ясно, защото „няма обществен и политически консенсус за избор на модел за финансиране и организация на здравеопазването".

„Надявам се на базата на нашата работа върху средата и нормативната уредба, при която функционира сегашната здравна система, вкл. остойностяване на медицинските дейности, добрите европейски практики, които можем да заимстваме и не на последно място по значение – сближаване на позициите на политическите сили около един вариант, който да бъде подкрепен с консенсус, на българските граждани да бъде предложен работещ модел за по-добро здравеопазване", заяви министър Ананиев.

 

„От казаното дотук разбираме,

 

че сте избрали фондов принцип както в частния сектор, така и по отношение на НЗОК. На нас ни правят впечатление две неща. Първо по отношение на основния пакет вие казвате, че проучвате практиките и те се базират и на тези в Европейския съюз. Знаете ли че в Холандия самият пациент, отивайки при своя личен лекар, избира какво да бъде включено в основния пакет, който той ще покрива със средствата, с които се осигурява. В пакета влиза както час за профилактика, така и лечебна дейност. Второ - значи ли това, че НЗОК ще остане като каса или ще бъде пререгистрирана като фонд?", попита д-р Найденова.

Министърът поясни, че моделът в Холандия е единствен по рода си в цяла Европа. „НЗОК ще се лицензира и като застраховател, така че да има всички условия за конкуренция с останалите фондове. Няма да я оставим с ограничена дейност и да не може да влиза в конкуренция с останалите фондове. Няма да допуснем в НЗОК да отидат болните, старите, нуждаещите се от лечение на тежки заболявания с висока стойност на финансиране. Има правила, по които ние ще регулираме движението на пациентите в зависимост от всички критерии, по които ще регулираме движението на пациентите. Няма да има разделение по пол, възраст, заболявания", заяви министърът.


Парите движат здравеопазването

Парите движат здравеопазването

И в това няма нищо лошо, ако се използват, както трябва, особено, когато са обществени средства, смята проф. Атанас Щерев

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р Адемов
Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Неприемливо е служебното разпределение на отделни групи от хора, казва проф. Георги Михайлов
1 2 3 4 5 ... 14 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ