Kоментар

Да не се променя здравноосигурителния модел

19-07-2019 06:31
Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев Да не се променя здравноосигурителния модел
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. За коментар по темата потърсихме д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.
Има нужда от реформа в системата на здравеопазване, а не в здравноосигурителния модел. Колкото до идеите за промяна, мога да говоря само на базата на това, което чух на кръглата маса на 15 юли. Още миналата година се бяха лансирали два варианта за промяна - пълна демонополизация, на НЗОК, какъвто е и сегашният предложен, а при другия – НЗОК остава монополист. След тогавашната първа кръгла маса експертите от СЗО са връчили доклад, в който

са препоръчали да не се променя здравноосигурителния модел,
aaaa
защото това ще доведе до големи катаклизми. Аз не съм виждал този доклад, но и сега експертът от СЗО повтори, че не осигурителният модел не бива да се променя. Всички усилия трябва да бъда насочени към промяна в система. Цялото общество чака да се реформира организацията на здравеопазването. Нов здравноосигурителен модел няма да реши проблеми в сектора. Когато системата куца, не трябва да се пипа звеното, осигуряващо финансите. Когато едно чудовище се храни и му дава все повече и повече храна, то все повече и повече ще расте.

 

Така ще стане като Франкенщайн и ще си изяде твореца.

 

Така и ние сега искаме да налеем повече пари в една нереформирана система. Но така деформациите ще са още по-големи. И затова не смятам, че трябва да се променя финансирането, а организацията.

Ние имаме все повече ограничения по отношение на възможностите за работа, все повече стандарти и пречки и същевременно здравеопазването се оскъпява. Министър Ананиев каза, че вноската остава 8%. Т.е. повече пари на практика няма влязат и същевременно ще се демонополизира НЗОК, която ще се конкурира с фондове. НЗОК в момента се издържа с парите, отделени за здраве.

 

Застрахователните фондове дали обаче ще се издържат

 

с тези средства? Не съм сигурен. Миналата година имаше разчети, че на някои фондове издръжката стига до 40% от приходите. После казаха, че е 28%. И така да е. Къде са 3% за административни разходи, каквито са заложени в модел, къде са 28%. Едното е 9 пъти повече от другото. Фондовете няма да се вместят в тези 3% или поне аз не виждам как биха им били достатъчни, защото самата им издръжка в момента струва повече.

И ако се окаже, че от тези пари, които НАП акумулира, няма да се отделят само 3%, а 20%- какво става тогава? С други думи вместо примерно от 4 млрд. лв., 300 хил. да отиват за административни разходи, при това положение, те биха били 1 млрд. лв.


Парите движат здравеопазването

Парите движат здравеопазването

И в това няма нищо лошо, ако се използват, както трябва, особено, когато са обществени средства, смята проф. Атанас Щерев

НЗОК ще стане и застраховател

НЗОК ще стане и застраховател

Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р Адемов
Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Неприемливо е служебното разпределение на отделни групи от хора, казва проф. Георги Михайлов
1 2 3 4 5 ... 14 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ