Анализ

Здравеопазването не е недофинансирано

08-11-2018 14:43
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравеопазването не е недофинансираноБългария има близо до средния за ЕС разход в системата, правителството все още не е представило ясна визия за бъдещето на сектора, казват от ИПИ
България има близо до средния за ЕС разход за здравеопазване и то при половината от средния доход за общността. Върху този проблем фокусират вниманието от Института за пазарна икономика (ИПИ), който за 16-та година представи своя алтернативен бюджет. Доходът на човек от населението е 47% от средния за ЕС, докато разходите за здравеопазване като дял от БВП са близо 93% от средните за ЕС. Няма как системата да е недофинансирана, поне спрямо общата картина в ЕС, обобщават от ИПИ.

Според експертите, въпреки, че здравната система е във фокусa на обществените дебати през последните години, правителството все още не е представило ясна визия за бъдещето на сектора. Правят се единствено козметични промени, които водят до централизиране на вземаните решения, липса на предвидимост и на резултати. Може би основната причина за това е, че политиките в сектора не се основават на доказателства, а са отговор на натиск от една или друга обществена група, посочват анализаторите.

Предложенията на ИПИ за реформиране

на здравеопазването се основават на добрите практики по света и включват: поставяне на пациента в центъра на системата чрез осигуряване на възможност за избор, достъпност до навременни и качествени услуги и прозрачност както при здравното осигуряване, така и при доставянето на здравни стоки и услуги. Според изследователите в момента липсва пазар както при здравното осигуряване, така и при доставянето на здравни стоки и услуги.

Създаването работеща информационна система,

която да обслужва създадения пазар в сектора, а не държавната администрация е наложително. Според анализа ролята на държавата следва да се ограничи единствено до създаване на рамка за конкуренцията в сектора и съблюдаване на спазването ѝ. Реформите следва да се основават на доказателства, да са добре обмислени и да получат широка подкрепа, тъй като изискват години наред последователни усилия, предупреждават от института.

По отношение на бюджета на държавата критиката

е в заложения дефицит и то при очакван икономически растеж от 4% за 2019 г. Напомпването на публичните разходи с близо 10 млрд. лв. само за две години е опасно и се разминава с реалностите на макроикомическата рамка. Прекомерното раздуване на текущите разходи в наглед добрата година (официалните очаквания за 2019 г.) може да изиграе много лоша шега при влошаване на икономическите процеси, сочи анализът. Пълният анализ както и възможност да изчислите собствения си принос към бюджета от данъци на интернет страницата тукРайонни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел

Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22

Ситуацията с новия модел е параграф 22

Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел

Да не се променя здравноосигурителния модел

Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави

Модел за богати държави

Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи

Без повече ресурс системата няма да се справи

Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел

Това е социален модел

Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Идеята за застрахователен модел е притеснителна

Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р Адемов
Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Дава се законова основа за увеличение на доплащането

Неприемливо е служебното разпределение на отделни групи от хора, казва проф. Георги Михайлов
Политически консенсенсус – след обществения

Политически консенсенсус – след обществения

Отдавна сме обявили, че сме за демонополизация на НЗОК, каза д-р Дариткова
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019