коментар

Реформата да не подценява съсловните организации

21-09-2018 07:37
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Реформата да не подценява съсловните организацииТова, което е добро ще бъде приложено, вярва председателят на БЗС д-р Николай Шарков
Рамката на дълго очакваната реформа най-накрая стана ясна - пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително здравно застраховане, което да легализира доплащането и леко да го увеличи. До края на месеца здравният министър Кирил Ананиев ще даде и подробностите. Какво е мнението на гилдията, попитахме д-р Николай Шарков председател на Български зъболекарски съюз.
БЗС е съсловие на либерлните професии. Ние сме 9 400 зъболекари в тази страна, лекари по дентална медицина, които са на чистия частен пазар. Ние сме еманация на понятието за либерални професии. Ние сме самонаети, ние сме високо интелектуална професия с много високи отговорности. И това значи, че ние поемаме върху плещите си, метафорично казано, на практика цялото здравеопазаване в сферата на денталната медицина.

 

Два модела без детайли

Първият модел с едно изречение е премахване на обществения здравноосигурителен фонд и преминаване към 100% частно застраховане или осигуряване, защото има разлика между застраховане и осигуряване. И вторият модел е добавяне на допълнително задължително здравно осигураване. Това е вкарване на втори стълб, като за него независимо от предложените проценти или абсолютно стойности за сумата, ще се поемат грижите от частните здравно застрахователни компании. Говоря за застрахователни, защото те преди години от осигурителни частни компании, бяха превърнати в здравнозастрахователни такива.

На кой от моделите ние сме превърженици

Тъй като съм един от оцелелите доайени в здравното осигуряване, искам да кажа, че познавам много добре европейската система, познавам донякъде добре и американската система. Първият вариант е подобие на досега съществуващата американска система на здравно осигуряване или по-скоро на здравно застраховане. В ЕС обаче съществува втория модел, когато има един основен стълб - задължително обществено осигуряване и допълнителен стълб, който вече е на доброволно здравно осигуряване.

Искаме да въведем двустълбов модел, плюс трети стълб

ако нашите съграждани решат да се застраховат доброволно, това е вече трети стълб в здравното осигуряване. Засега във втория модел е предложен обществения стълб здравноосигуряване и допълнително задължително здравно осигуряване към частни здравни застрохователни компании. Тези модели бяха обсъждани през годините още от 1999 година, когато се въведе здравното осигуряване и бяха изказани много за и против мнения и становища.

Тепърва предстои истинската дискусия

Тепърва искаме са видим един обстоен преглед на предложените две системи, за да се ориентираме в подхода и идеите, които министърът на здравеопазването ще предложи. Тези идеи трябва да бъдат подкрепени, както от съсловните организации, така и от законодателната власт, но на първо място от пациентите. Детайлите ще бъдат представени на обсъждането на 26 септември, но аз искам още сега да подчертая нещо, което е важно и трябва оществото да чуе чрез вас .

Основната роля в задължителното здравно осигуряване и в доброволното допълнително здравно осигуряване

трябва да играят съсловните организации- на лекарите и на лекарите по дентална медицина. Защото ние това, което сме постигнал през годините в задължителното здравно осигуряване е било в полза на пациента.

Изказванията, че съсловието се грижи само за себе си, не са верни. Погледнете историята на зъдължителното здравно осигуряване в денталната медицина, тя е прекраснен пример, че за всяка допълнитена дейност, която е покрита от НЗОК, БЗС със зъби и нокти се е преборило, за да я постигне. И то в полза на пациента. Това не е демагогия, защото ние не сме имали подкрепа от гражданско общество и от пациентски организации.

 

Всички аспекти на моделите да бъдат внимателно прегеледани

и обсъдени, за да се направи това, което ще бъде в полза на обществото и в полза на съсловието. Очакванията ми са да се разработят нещата, които са полезни на обществото и да се продължи напред. Аз съм оптимист, това което е добро ще бъде приложено.Предлагат пакет за здравни грижи

Предлагат пакет за здравни грижи

И частните фондове да поемат плащането на лекарства, искат експертите от работните групи по реформата

Рано е за пълна демонополизация на здравната каса

Рано е за пълна демонополизация на здравната каса

Ще подпишем анекса към НРД за денталната медицина през януари, след като Конгресът на БЗС го одобри
Монополът на НЗОК да падне

Монополът на НЗОК да падне

Едновременно задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане няма аналог в нито една европейска държава, казват БТПП
Депутатите се изгубиха в бюджета на НЗОК

Депутатите се изгубиха в бюджета на НЗОК

Левицата го дава на съд, от ГЕРБ напомниха, че склерозата е признак на ранна деменция

НРД под въпрос

НРД под въпрос

Ако корекциите ни в бюджета на НЗОК не се уважат, ще искаме оставки, казва д-р Иван Маджаров
Кабинетът разрешава новите болници

Кабинетът разрешава новите болници

Ще има изключения за лекарите с един трудов договор в регионите без достатъчно специалисти

Опозицията готова с ремонта на бюджета

Опозицията готова с ремонта на бюджета

Да отпадне одобряването на болниците от партиите, како и пререгистрацията на лечебните заведения, предлагат депутати

Лимитирането е чужда материя за мен

Лимитирането е чужда материя за мен

Здравната система непрекъснато генерира новини – предстои приемането на бюджета на НЗОК и на министерството за 2019 г., обсъждат се нови модели на здравно осигуряване, текат преговори за Национален рамков договор за догодина. Как всичко това ще се отрази на университетската болница „Канев" в Русе, какви са основните проблеми там и идеите за решаването им, попитахме новия директор доц. Александър Парашкевов.
Застрахователите са за демонополизация

Застрахователите са за демонополизация

Успоредно с нея от асоциацията предлагат и въвеждане на допълнителен доброволен стълб

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина

Ще бъдат обсъдени всички варианти, за да се вземе най-доброто решение за организацията на работа след преминаването на Фонда за деца към здравната каса, каза Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 12 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2019