коментар

Реформата да не подценява съсловните организации

21-09-2018 07:37
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Реформата да не подценява съсловните организацииТова, което е добро ще бъде приложено, вярва председателят на БЗС д-р Николай Шарков
Рамката на дълго очакваната реформа най-накрая стана ясна - пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително здравно застраховане, което да легализира доплащането и леко да го увеличи. До края на месеца здравният министър Кирил Ананиев ще даде и подробностите. Какво е мнението на гилдията, попитахме д-р Николай Шарков председател на Български зъболекарски съюз.
БЗС е съсловие на либерлните професии. Ние сме 9 400 зъболекари в тази страна, лекари по дентална медицина, които са на чистия частен пазар. Ние сме еманация на понятието за либерални професии. Ние сме самонаети, ние сме високо интелектуална професия с много високи отговорности. И това значи, че ние поемаме върху плещите си, метафорично казано, на практика цялото здравеопазаване в сферата на денталната медицина.

 

Два модела без детайли

Първият модел с едно изречение е премахване на обществения здравноосигурителен фонд и преминаване към 100% частно застраховане или осигуряване, защото има разлика между застраховане и осигуряване. И вторият модел е добавяне на допълнително задължително здравно осигураване. Това е вкарване на втори стълб, като за него независимо от предложените проценти или абсолютно стойности за сумата, ще се поемат грижите от частните здравно застрахователни компании. Говоря за застрахователни, защото те преди години от осигурителни частни компании, бяха превърнати в здравнозастрахователни такива.

На кой от моделите ние сме превърженици

Тъй като съм един от оцелелите доайени в здравното осигуряване, искам да кажа, че познавам много добре европейската система, познавам донякъде добре и американската система. Първият вариант е подобие на досега съществуващата американска система на здравно осигуряване или по-скоро на здравно застраховане. В ЕС обаче съществува втория модел, когато има един основен стълб - задължително обществено осигуряване и допълнителен стълб, който вече е на доброволно здравно осигуряване.

Искаме да въведем двустълбов модел, плюс трети стълб

ако нашите съграждани решат да се застраховат доброволно, това е вече трети стълб в здравното осигуряване. Засега във втория модел е предложен обществения стълб здравноосигуряване и допълнително задължително здравно осигуряване към частни здравни застрохователни компании. Тези модели бяха обсъждани през годините още от 1999 година, когато се въведе здравното осигуряване и бяха изказани много за и против мнения и становища.

Тепърва предстои истинската дискусия

Тепърва искаме са видим един обстоен преглед на предложените две системи, за да се ориентираме в подхода и идеите, които министърът на здравеопазването ще предложи. Тези идеи трябва да бъдат подкрепени, както от съсловните организации, така и от законодателната власт, но на първо място от пациентите. Детайлите ще бъдат представени на обсъждането на 26 септември, но аз искам още сега да подчертая нещо, което е важно и трябва оществото да чуе чрез вас .

Основната роля в задължителното здравно осигуряване и в доброволното допълнително здравно осигуряване

трябва да играят съсловните организации- на лекарите и на лекарите по дентална медицина. Защото ние това, което сме постигнал през годините в задължителното здравно осигуряване е било в полза на пациента.

Изказванията, че съсловието се грижи само за себе си, не са верни. Погледнете историята на зъдължителното здравно осигуряване в денталната медицина, тя е прекраснен пример, че за всяка допълнитена дейност, която е покрита от НЗОК, БЗС със зъби и нокти се е преборило, за да я постигне. И то в полза на пациента. Това не е демагогия, защото ние не сме имали подкрепа от гражданско общество и от пациентски организации.

 

Всички аспекти на моделите да бъдат внимателно прегеледани

и обсъдени, за да се направи това, което ще бъде в полза на обществото и в полза на съсловието. Очакванията ми са да се разработят нещата, които са полезни на обществото и да се продължи напред. Аз съм оптимист, това което е добро ще бъде приложено.Има лекари и лекари, които злоупотребяват

Има лекари и лекари, които злоупотребяват

Много министри се смениха в здравеопазването, защото ми се иска на база на огромните пари, които се изсипват там да се направи система, която да стигне до пациента, каза Бойко Борисов
Гласуват вота в сряда

Гласуват вота в сряда

Този път депутатите дискутираха проблемите в системата три часа
Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи

Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи

Дебатът за здравеопазване не трябва да е на вот на недоверие, каза Кирил Ананиев
Нека търсим консенсус, но не по този начин

Нека търсим консенсус, но не по този начин

Усещането за самодостатъчност винаги е изигравало лоша шега на всички управляващи, каза д-р Хасан Адемов

Да се обединим не от тясно партийни интереси

Да се обединим не от тясно партийни интереси

Хората не очакват в Парламента непрекъснато да спорим и да се караме, а да намираме решения, каза д-р Даниела Дариткова

Алтернатива в здравеопазването има

Алтернатива в здравеопазването има

За проблемите в него не са виновни лекарите, те са принудени да работят в тази система, каза Корнелия Нинова

Кой ще подкрепи вота на недоверие на БСП

Кой ще подкрепи вота на недоверие на БСП

Народните представители очакват отново да да се засегнат проблемите в системата и да се поставят на дневен ред
Разискват вота на недоверие в петък

Разискват вота на недоверие в петък

ДПС ще подкрепи недоволството на левицата, Воля – не, от Атака не казват

Реформата никога не е спирала

Реформата никога не е спирала

Ден преди празника на българския лекар, в разгара на поредните реформи в системата, потърсихме един от доайените на нашата медицина. За равносметката, за нуждите от промени, за митовете и истините в здравеопазването ни, чуйте какво казва доц. Божидар Финков.

МЗ започва проверка за смъртта на Адриан

МЗ започва проверка за смъртта на Адриан

Искаме да стигнем докрай в нашите разследвания, категоричен е Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 8 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2018