Преглед

Влияе ли дъждовното лято на нервната система

14-08-2018 07:38
Електролечение с морска луга, хидротерапия и кинезитерапия облекчават болките и дискомфорта, казва Ирина Събинова от Болница ТракияВлияе ли дъждовното лято на нервната система
Clinica.bg

press@clinica.bg

Повлия ли променливото време с много дъждове и резки амплитуди в стойностите на атмосферното налягане върху периферната нервна система и болестите на опорно-двигателния апарат, попитахме д-р Ирина Събинова, от Отделението по „Физиотерапия и рехабилитация" на Болница „Тракия".

Дъждовното време през лятото с йонизацията на въздуха и други фактори предизвикват обостряне на една специфична група заболявания, наречена метеопатии – болести, които се влияят от промените в климата, казва д-р Ирина Събинова. Младите хора със здрави организми лесно се адаптират към промените във времето, но пациентите със сърдечно-съдови заболявания, проблеми в опорно-двигателния апарат и с болести на централната и периферната нервни системи в такова време изпитват повишен дискомфорт, болезнени пристъпи в мускулите и ставите и имат различни оплаквания, които изискват своевременна реакция и адекватно лечение.

„Най-засегнати са хората с хронични заболявания на периферната нервна система като плексити, дископатии, радикулити, ишиас, също на опорно-двигателния апарат, като артрози, ревматоиден артрит и остеоартроза. Обострят се всички спондилоартрози, гонартрози, коксартрози, хондропатии", казва д-р Събинова. В тези случаи от изключителна полза за пациентите са балнеологията и климатолечението – слънчеви бани, терапии с морска луга и минерална вода, но когато живеем и работим в големия град на помощ идват физиотерапевтичните процедури с модерна апаратура и методики като тези, които се прилагат в медицинския център и отделението по „Физиотерапия и рехабилитация" на Болница „Тракия".


Терапията


Лечението на заболяванията на периферната нервна система изисква индивидуален подход към всеки пациент, казва д-р Събинова. В зависимост от вида на заболяването и степента на развитието му може да се съчетаят различни методики на лечение. Медицинският център и физиотерапевтичното отделение в болница „Тракия" разполагат с няколко терапевтични сектора - електро- и светлолечение, кинезитерапия, парафинолечение, водолечение, аерозолотерапия и други. Различните масажни техники, активно и пасивно раздвижване на пациентите в по-тежко състояние, електро- и светлотерапията, различните групи упражнения, въздействието на магнитотерапията постигат болкоуспокояващ, противовъзпалителен ефект, понижават напрежението и съдовия спазъм.


Като на море


Макар и далеч от морето, в отделението по „Физиотерапия и рехабилитация" също се извършват електролечение с нискочестотен ток и морска луга. То оказва изключително благоприятно въздействие и „спестява" прилагането на медикаменти, посочва д-р Събинова, която има богат опит като лекар-физиотерапевт във ВМА - филиал Поморие. Медицинският център и отделението по физиотерапия в „Болница „Тракия" разполагат и с две комбинирани тангенторни вани, чрез които се извършва подводен масаж на цялото тяло с температура на водата от 36 - 37 градуса. Специалните вани имат възможност да съчетаят хидромасажа с озонотерапия или магнитотерапия. Обогатяването на водата с кислород действа съдоразширяващо, ободряващо и повишава микроциркулацията в организма. След такава лечебна вана човек се чувства бодър и тонизиран след дългия ден, а болките са облекчени.


Лазерна терапия


В помощ срещу заболяванията на периферната нервна система и опорно-двигателния апарат е и терапевтичния инфрачервен лазер с голяма дълбочина на проникване. Това е рядко срещан лазерен апарат с голям интензитет и с широк спектър на диагнозите, които могат да се третират. Лазерната терапия има биостимулиращо трофично, противовъзпалително и обезболяващо действие, намалява локалния оток. Намира приложение в голяма гама от неврологични, ортопедични и възпалителни заболявания. Има стимулиращо действие върху организма и обменните процеси в клетката. Лазерът разполага с вградени програми и анатомичен атлас, които помагат на лекарите да определят изключително точно локализацията на въздействие.

„С една процедура не може да бъде излекувано дадено състояние или заболяване,но въпреки това облекчението се усеща от пациента веднага. Лечението чрез физиотерапевтичните методи действа с натрупване", казва д-р Събинова. Нужни са поне 5 до 10 процедури в няколко последователни дни.


Финансирането


Голямата част от лечебните процедури в МЦ и отделението по физиотерапия и рехабилитация на Болница „Тракия" се покриват от клиничните пътеки на Здравната каса. Пациентите могат да ползват и възможностите на различни здравни фондове, с които болницата има сключени договори за покриване на разноските по лечението. За повече информация и за записване на часове за терапии пациентите могат да звънят на телефона на регистратурата на отделението по „Физиотерапия и рехабилитация" – 042/987766.


Училищен стрес отключва коремна болка

Училищен стрес отключва коремна болка

Прекалените родителските амбиции са сред другите основни причини, заболяването се повлиява от терапия с психолог, показват резултатите от ново изследване на д-р Марлена Панайотова от "Тракия"
Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Интервенцията е извършена в болница „Тракия", обикновено след операцията пациентите се изписват на третия ден

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

При 3-4 новородени на 1000 има някакъв проблем, тези деца трябва да бъдат открити своевременно и рехабилитирани, казва доц. Петър Руев
Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването, смъртността у нас е три пъти по-висока от тази в останалите страни в Европа, напомнят от УМБАЛ – "Св. Марина"-Варна
Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Формула за сърдечно здраве гласи - спрете пушенето, намалете теглото, пийте умерено, хранете се качествено и спортувайте, казва д-р Борислав Борисов
Лекуват уголемена простата без операция

Лекуват уголемена простата без операция

Миниинвазивната манипулация се извършва под ангиографски контрол в болница „Тракия"

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да, те спокойно могат да се имунизират срещу КОВИД-19, отговаря доц. Димитър Петков

Движението пази вените

Движението пази вените

Високите температури през лятото са причина за нарастването на диаметъра им, казва доц. Димитър Петков

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

 

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Да изправим гръбнака по „Шрот

Да изправим гръбнака по „Шрот

Този метод постига реални резултати в клиничната корекция на сколиозата, веднъж усвоен може да се практикува и у дома, казва рехабилитаторът Стела Тошева

1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ