Преглед

Под 4 грама сол срещу високо кръвно

29-09-2021 15:17
Формула за сърдечно здраве гласи - спрете пушенето, намалете теглото, пийте умерено, хранете се качествено и спортувайте, казва д-р Борислав Борисов Под 4 грама сол срещу високо кръвно
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес отбелязваме Световния ден на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявание остават водеща причина за преждевременна смърт както у нас, така и по света, затова е важно на тази дата да си припомним важните правила за нашето сърдечно здраве. Какви са основните причини и рискове за сърцето, как да се пазим и какви са тенденциите при този вид заболявания, попитахме д-р Борислав Борисов. Той е началник на Кардиологично отделение в болница "Тракия" в Стара Загора.
- Д-р Борисов, днес е поредният Ден на сърцето, който в България посрещаме като първенци в Европа по сърдечно-съдови заболявания. Кога ще се промени това?

- Действително в България смъртността от сърдечно-съдови забовянаия е малко по-висока, отколкото в Европа по данни на Евростат, но в никакъв случай не е двойно по-висока, както беше написано в някои медии. Добрата новина е, че през последните години има ясна тенденция за намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания, както в Европа, така и у нас. Това се дължи на много фактори, но най-важния от тях е промяната в начина на живот на хората и подобрената диагностика и възможностите за лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Тези два фактора в комбинация водят до тази ясна тенценция за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания в глобален мащаб.

- Свикнали сме при сърдечен проблем да търсим „вълшебното хапче" при лекар специалист. Има ли други начини, с които да си помогнем, освен чрез медикаментозно лечение?

- Основното, което хората трябва да правят, за да не се стига до търсене на „вълшебно хапче", е да водят такъв начин на живот, който да не води до сърдечно-съдови заболявания. Той включва преди всичко нормално тегло или по-скоро нормален индекс на телесната маса, който много лесно може да се изчисли чрез различни калкулатори в интернет. Много е важно да не се пуши – тютюнопушенето трябва да се избегне, включително и тези нови, модерни методи чрез награвяне на тютюн и различни субстанции. Трябва редовно да се следи артериалното кръвно налягане и да се контролира, като в идеалния случай то трябва да бъде 120/80 в покой и в домашни условия. Нужно е да се ограничи консумацията на алкохол, която за мъжете е допуснима до 50 мл концентриран алкохол на дневна база, чаша вино или до 2 малки бири, а за жените съответно тези дози са наполовина.

Човек трябва да поддържа задължителна физическа активност, която не трябва да бъде по-малко от 30 минути дневно или поне до 2,5 часа седмично. Всичко това помага да не се стига до сърдечно-съдови заболявания. Там, където има фамилна история за ранни сърдечно-съдови заболявания, за инфаркти, инсулти, някои видове аритмии, задължително трябва да се прави консултация с кардиолог, за да се набележат профилактични мерки, за да не се повторят тези състояния и при съответните наследници.

- По улиците у нас сякаш виждаме по-често „бременни" мъже с големи кореми, а знаем, че мъжете по-често страдат от инфаркт на миокарда. Доколко големият корем е фактор за сърдечна криза?

- Големият корем е израз на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и там, където го има, трябва да се предприемат съответните мерки – много добър контрол на артериалното налягане и на кръвната захар, ако тя е повишена. Трябва да се прецизира какво е точно нивото на холестерола и най-вече на лошия холестерол с приемането на точните медикаменти за намаляване на риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания.

- Доколко модерният начин на хранене с готово опаковани храни влияе отрицателно на сърдечно-съдовата система на хората?

- При всички случаи готовите храни са рискови не само за възникване на сърдечно-съдови заболявания, но и за всички останали заболявани, от които умират в днешно време хорат -, най-вече онкологичните болести.

За предпочитане винаги са пресните храни, домашно приготвени с възможно минимално съдържание на сол и липса на консервиращи вещества.

- Намаляването на солта в храната е един от съветите, които най-често давате, когато при вас идват пациенти с оплакване за упорито високо кръвно налягане. Защо е така?

- Така е защото, според съвременните изисквания количеството на сол в храната трябва да бъде под 4 грама, а за пациенти, които са сърдечно болни не повече от 2 грама на ден. Това се постига изключително трудно, ако се ползват готови храни, защото те обикновено са с превишено съдържание на сол. Същото се отнася и за храни като сирене, кашкавал, маслини, преработените месни продукти.

По възможност е добре да се ползва калиева сол. Наскоро имаше една много интересна публикация от Китай, където ползвали специално направена сол с 20% калиев хлорид и 80% натриев хлорид. Само с тази простичка манипулация в една определена провинция те са успели да постигнат редукция на нововъзникналите сърдечно-съдови заболявания и по-добър контрол на артериалното налягане.

- Ако говорим за болница „Тракия", какви пациенти попадат във вашето кардиологично отделение?

- Това са пациенти с проблеми с артериите на сърцето, най-вече с исхемична болест на сърцето. Друга голяма група са пациентите със сърдечни аритмии, в които основен дял заема предсърдното мъждене. И третата голяма група са пациентите със сърдечна недостатъчност.

Възможностите ни за лечение на проблемите със съдовете на сърцето са наистина много големи. Когато няма възможност за интервенционално лечение, хирургията също е добър начин за възстановяване на кръвообращението на сърцето.

По отношение на сърдечната недостатъчност има изключителен прогрес през последните години. Смята се, че благодарение на този прогрес с прилагане на съвременно лечение животът на болните със сърдечна недостатъчност се удължава с 5 – 6 години, в зависимост кога е започнало това лечение. При аритмиите от важно значение за новите методики за лечение чрез аблация.


Училищен стрес отключва коремна болка

Училищен стрес отключва коремна болка

Прекалените родителските амбиции са сред другите основни причини, заболяването се повлиява от терапия с психолог, показват резултатите от ново изследване на д-р Марлена Панайотова от "Тракия"
Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Интервенцията е извършена в болница „Тракия", обикновено след операцията пациентите се изписват на третия ден

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

При 3-4 новородени на 1000 има някакъв проблем, тези деца трябва да бъдат открити своевременно и рехабилитирани, казва доц. Петър Руев
Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването, смъртността у нас е три пъти по-висока от тази в останалите страни в Европа, напомнят от УМБАЛ – "Св. Марина"-Варна
Лекуват уголемена простата без операция

Лекуват уголемена простата без операция

Миниинвазивната манипулация се извършва под ангиографски контрол в болница „Тракия"

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да, те спокойно могат да се имунизират срещу КОВИД-19, отговаря доц. Димитър Петков

Движението пази вените

Движението пази вените

Високите температури през лятото са причина за нарастването на диаметъра им, казва доц. Димитър Петков

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

 

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Да изправим гръбнака по „Шрот

Да изправим гръбнака по „Шрот

Този метод постига реални резултати в клиничната корекция на сколиозата, веднъж усвоен може да се практикува и у дома, казва рехабилитаторът Стела Тошева

Постковидният синдром може да продължи над 6 месеца

Постковидният синдром може да продължи над 6 месеца

След преболедуване на инфекцията, се забелязва повишено кръвно налягане и аритмия, дори и при някои хора, които не са имали такива проблеми, казва д-р Кръстина Донева
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ