преглед

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

07-05-2021 12:47
При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница Предимствата на лазера за камъни в бъбреците
Clinica.bg

press@clinica.bg

С модерен лазер лекарите в болница „Тракия" разбиват камъни в бъбреците и уретрата. Иновативният метод е сред най-малко травматичните и вече е достъпен и за пациентите в Ст. Загора. Какви са неговите предимства, разказва д-р Емил Петков от лечебното заведение.

Лазерният литотриптер в болница „Тракия" е на един от водещите производители на медицинска апаратура в тази област - Cook Medical. Освен това отделението в болницата разполага и с ултразвуков литотриптер. Това позволява при всеки един случаи да се подходи индивидуално според различните особености - анатомия, големина, брой на конкрементите, разположение, обясняват специалистите.

Лазерното разбиване на камъни в бъбреците има редица предимства, посочва д-р Емил Петков, началник на сектор „Урология" в болница „Тракия". При лазера сондата е много по-тънка - буквално части от милиметъра, което позволява използването на по-гънкави инструменти, които достигат до конкрементите през естествените отвори на човешкото тяло.


При лазерната процедура не се правят

хирургични разрези, а се използва камера. Тя позволява на лекуващия лекар да наблюдава манипулацията в реално време и да извърши процедурата чисто, като огледа органа за остатъчни фрагменти. Това прави лазерното лечение много по-малко травматично и приложимо при много по-широк кръг пациенти.

Процедурата продължава от 20 минути до около 1 час в зависимост от твърдостта и големината на камъка, както и от неговото местоположение и физиологични особености на бъбрека. При по-големи камъни се налага проникване до бъбрека директно през кожата. Конкрементът се фрагментира и отсранява през тънък 5 мм инстумент. Престоят в отделението е 2 - 3 дни. Процедурата се извършва под упойка. Само няколко часа след процедурата пациентите вече са в добро състояние.


Операциите с по-голяма специфика на

провеждане се извършват с участието на консултанти от други големи болници, които имат натрупан опит в съответните направления. Консултант при лазерните урологични процедури в Стара Загора е доц. д-р Калоян Давидов от „Токуда".

Досега в практиката на д-р Емил Петков е имало много случаи на разпрашаване на камъни по-големи от 1 сантиметър в пикочния мехур и уретера.

Най-големият обработен камък е бил с

големина близо 3 сантиметра. „Това са сложни процедури, за които с напредването на медицината се използват все по-миниатюрни инструменти и консумативи, а те стават все по-скъпи, а не се покриват от Здравната каса, посочва д-р Емил Петков. Въпреки това лазерната процедура се налага във все повече болници, в които оперативният начин за лечение на бъбречни камъни е вече история и е предпочитана от пациентите. Д-р Емил Петков извършва прегледи и консултации за разбиване на камъни в бъбреците с лазер в кабинета си в Стара Загора, като можете да запишете час на телефон 0877 594 543.


Училищен стрес отключва коремна болка

Училищен стрес отключва коремна болка

Прекалените родителските амбиции са сред другите основни причини, заболяването се повлиява от терапия с психолог, показват резултатите от ново изследване на д-р Марлена Панайотова от "Тракия"
Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Интервенцията е извършена в болница „Тракия", обикновено след операцията пациентите се изписват на третия ден

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

При 3-4 новородени на 1000 има някакъв проблем, тези деца трябва да бъдат открити своевременно и рехабилитирани, казва доц. Петър Руев
Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването, смъртността у нас е три пъти по-висока от тази в останалите страни в Европа, напомнят от УМБАЛ – "Св. Марина"-Варна
Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Формула за сърдечно здраве гласи - спрете пушенето, намалете теглото, пийте умерено, хранете се качествено и спортувайте, казва д-р Борислав Борисов
Лекуват уголемена простата без операция

Лекуват уголемена простата без операция

Миниинвазивната манипулация се извършва под ангиографски контрол в болница „Тракия"

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да, те спокойно могат да се имунизират срещу КОВИД-19, отговаря доц. Димитър Петков

Движението пази вените

Движението пази вените

Високите температури през лятото са причина за нарастването на диаметъра им, казва доц. Димитър Петков

Да изправим гръбнака по „Шрот

Да изправим гръбнака по „Шрот

Този метод постига реални резултати в клиничната корекция на сколиозата, веднъж усвоен може да се практикува и у дома, казва рехабилитаторът Стела Тошева

Постковидният синдром може да продължи над 6 месеца

Постковидният синдром може да продължи над 6 месеца

След преболедуване на инфекцията, се забелязва повишено кръвно налягане и аритмия, дори и при някои хора, които не са имали такива проблеми, казва д-р Кръстина Донева
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ