Преглед

Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха

03-03-2022 05:50
При 3-4 новородени на 1000 има някакъв проблем, тези деца трябва да бъдат открити своевременно и рехабилитирани, казва доц. Петър Руев Kохлеарният имплант дава предимство при загуба на слуха
Clinica.bg

press@clinica.bg
На 3 март отбелязваме Световния ден на слуха, а по този повод болница "Тракия" организира безплатни профилактични прегледи. Кои са най-честите слухови проблеми, как са засегнати децата, как здравната ни система се грижи за тях разкава доц. Петър Руев. Той е началник на УНГ отделението на "Тракия".
- Доц. Руев, всяка година на 3 март отбелязваме Световния ден на слуха. Защо е важно да припомняме на хората проблемите с лечението на слуха?

- Важно е, защото слуховите нарушения са широко разпространени. Освен това при децата, когато те са вродени, могат да бъдат пагубни за социализацията на тези деца, тъй като те няма как да развият своята реч и да общуват пълноценно във все по-глобалния ни свят. Светът отбелязва Световния ден на слуха на 3 март и в България остава засенчен от националния ни празник. Затова решихме да му обърнем внимание един ден по-рано. Важно е да говорим за слуховите проблеми, защото в повечето случаи различните видове слухова загуба имат своето медицинско решение.

- Кои са най-честите слухови проблеми?

- Най-голям процент са слуховите проблеми при по-възрастните хора с т. нар. възрастово намаление на слуха. Колкото човек остарява, толкова по-често се появяват проблеми със слуха. Но ние не насочваме вниманието си само към възрастните хора. При нас от години е приоритет и намалението на слуха при новородените. Това е проблем, който засяга цялото общество, тъй като когато се роди глухо дете и то не бъде рехабилитирано навреме, то остава асоциализирано. Заживява в една затворена общност от хора със слухови проблеми. Подобна социална изолация може да бъде предотвратена със съответната слухова рехабилитация и лечение.

- Какъв процент от новородените у нас имат слухови проблеми?

- Статистиката сочи, че средно на 1000 раждания едно дете се ражда глухо. При 3-4 новородени на 1000 има някакъв слухов проблем. Теза деца трябва да бъдат открити своевременно и рехабилитирани със слухови апарати. Някои от тях стигат и до кохлеарна имплантация – това, което е най-съвременното лечение на вродената глухота.

- По какъв начин здравната ни система се грижи децата със слухови проблеми да бъдат открити навреме?

- Има такъв протокол – неонатален слухов скрининг, който е задължителен за всички новородени. Но има и много организационни проблеми, които трябва да се преодолеят, за да може този скрининг да бъде максимално ефективен и децата да бъдат открити възможно най-рано. Това е още една от причините да отбележим този Световен ден на слуха като важно събитие за всички, които имат проблеми със слуха. Преди 9 години открихме първия в страната извънстоличен Център за кохлеарни имплантации в Болница „Тракия" в Стара Загора. И до днес този център остава един от най-активните центрове, в който не само се извършват операции за поставяне на кохлеарни импланти, но и се извършва цялостна дейност по слухова рехабилитация на пациентите след това, което е един продължителен и специфичен процес.

- Колко кохлеарни имплантации извършихте за тези 9 години?

- За цялата ни 9-годишна практика имаме над 60 кохлеарни имплантации. Това, разбира се, не е много, но поради различните трудности, които съществуват в здравната ни система и специално в детското здравеопазване, мисля, че сме успели да помогнем на много деца и възрастни. Повече от половината от тези операции са при деца, защото в началото Здравната каса покриваше имплантите само при деца. В последните години получихме възможност да поставяме кохлеарни импланти по Здравна каса и при възрастни. Тоест, ние в момента имаме възможност да извършваме кохлеарни имплантации при всички възрастови групи.

- Откъде идват най-сериозните пречки, за да бъдат извършвани повече кохлеарни имплантации?

- Най-голямата пречка е неинформираността на хората за възможностите, които дава кохлеарната имплантация. Затова чрез Световния ден на слуха насочваме вниманието на хората за възможностите, които дава кохлеарната имплантация. В миналото имаше проблеми с финансирането на кохлеарните имплантации по Здравна каса. Това беше пречка за регулярния растеж на броя на оперираните, както и неефективността на слуховия скрининг, и неинформираността, и това, че част от болните са от определени по-затворени социални групи.

- При какви пациенти е препоръчително да се пристъпи към поставяне на кохлеарен имплант?

- Кохлеарният имплант е вид слухов апарат, съставен от 2 части – една, която се имплантира в кохлеята на ухото и една външна част, която е подобна на традиционните слухови апарати. Особеното на кохлеарния имплант е, че той позволява да бъдат лекувани и рехабилитирани пациенти с много по-голяма загуба на слуха и то в областта на високите честоти. Тоест, кохлеарния имплант има голямо предимство при хора с по-тежка загуба на слуха.

Новите кохлеарни импланти дори разполагат с набор от различни електроди за различната по тип слухова загуба. Така възможностите за избиране на най-подходящия имплант при всеки конкретен пациент, са много по-големи, отколкото в миналото. Лечението вече е строго индивидуализирано.

Преди имплантацията пациентите се подлагат на специализирано изследване, за да се определи точно кой вид имплант е най-подходящ за тях, така че те да получат максимално добро чуване и разбиране на говора. Това е способност, която се учи и развива в продължение на няколко месеца след имплантацията.


Училищен стрес отключва коремна болка

Училищен стрес отключва коремна болка

Прекалените родителските амбиции са сред другите основни причини, заболяването се повлиява от терапия с психолог, показват резултатите от ново изследване на д-р Марлена Панайотова от "Тракия"
Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Премахнаха с лазер 4-сантиметров камък от бъбрек

Интервенцията е извършена в болница „Тракия", обикновено след операцията пациентите се изписват на третия ден

Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването, смъртността у нас е три пъти по-висока от тази в останалите страни в Европа, напомнят от УМБАЛ – "Св. Марина"-Варна
Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Под 4 грама сол срещу високо кръвно

Формула за сърдечно здраве гласи - спрете пушенето, намалете теглото, пийте умерено, хранете се качествено и спортувайте, казва д-р Борислав Борисов
Лекуват уголемена простата без операция

Лекуват уголемена простата без операция

Миниинвазивната манипулация се извършва под ангиографски контрол в болница „Тракия"

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да, те спокойно могат да се имунизират срещу КОВИД-19, отговаря доц. Димитър Петков

Движението пази вените

Движението пази вените

Високите температури през лятото са причина за нарастването на диаметъра им, казва доц. Димитър Петков

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

 

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Да изправим гръбнака по „Шрот

Да изправим гръбнака по „Шрот

Този метод постига реални резултати в клиничната корекция на сколиозата, веднъж усвоен може да се практикува и у дома, казва рехабилитаторът Стела Тошева

Постковидният синдром може да продължи над 6 месеца

Постковидният синдром може да продължи над 6 месеца

След преболедуване на инфекцията, се забелязва повишено кръвно налягане и аритмия, дори и при някои хора, които не са имали такива проблеми, казва д-р Кръстина Донева
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ