Лазаровден е!

23-04-2016 10:12
Лазаровден е!
Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с чудото на възкресението, следван от Цветница и Великден. Нашият народ нарича празника Лазар, Лазарица или Лазарова събота. В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден.
Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.
В народните вярвания християнското възкресение се преплита с възраждането на природата за нов живот. Затова Лазаровден е празник на събуждащите се гори, ниви и пасбищата. По традиция се откъсват върбовите клонки, с които трябва да се окичат вратите на следващия ден – Цветница.

На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често "боенек". Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, плодове или пари, които те събират в кошнички.

Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.


135 години от Съединението

135 години от Съединението

Актът на обединението на Княжество България и Южна Румелия е под скиптъра на княз Александър Първи Батенберг
Унищожават 256 кг мръвка

Унищожават 256 кг мръвка

Агенцията по храните е проверила 3071 обекта по Великден
Рекорден брой потърсили помощ в Пирогов

Рекорден брой потърсили помощ в Пирогов

Над 1830 души са имали нужда от медик по Великден в спешната болница

Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Нека светлината на празника озари живота и душите ви
150 грама агнешко в чинията на Великден

150 грама агнешко в чинията на Великден

Радостта от посрещането на един от най-големите християнски празници е съпътствана с похапване на вкусни лакомства и кулинарни шедьоври. Тoва трябва обаче да става внимателно и разумно.
Чудото на оздравяването зависи от всички

Чудото на оздравяването зависи от всички

Тази година празникът на здравните работници съвпадна с дните около Великден. Има ли символика в това, християнин ли е българският лекар и пациент, нужна ли ни е вярата в чудото на оздравяването. За всичко това попитахме д-р Владимир Бостанджиев.

Лов за опасни храни по Великден

Лов за опасни храни по Великден

Дебнат за фалшиви бои за яйца, агнешко и зелена салата, клиентите да внимават с промоциите
До 3 яйца на ден са безопасни за здравето

До 3 яйца на ден са безопасни за здравето

Великденската трапеза често поражда множество въпроси - какви яйца да изберем, какъв е здравословният дневен прием на яйца и могат ли да бъдат те вредни за здравето ни?
Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните християни. На Великден се чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироноски, посетили гроба. Исус Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите. Празникът е свързан по време с първото пълнолуние след пролетното слънцестоене, затова всяка година Великден се пада на различни дати.
Риба вместо агне след постите

Риба вместо агне след постите

Великден наближава, а с него идва и края на дългите пости. Тези, които са избрали да се пречистят духовно и физически обаче, трябва да внимават как ще посрещнат празниците. Не прекалявайте с трапезите, защото може да бъде вредно за здравето ви, категоричен е специалистът от „Александровска" д-р Митко Ригов.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ