Предпразнично

Риба вместо агне след постите

28-04-2016 00:55
Не се нахвърляйте на трапезите, за да не претоварвате черния си дроб, предупреждава д-р Митко РиговРиба вместо агне след постите
Великден наближава, а с него идва и края на дългите пости. Тези, които са избрали да се пречистят духовно и физически обаче, трябва да внимават как ще посрещнат празниците. Не прекалявайте с трапезите, защото може да бъде вредно за здравето ви, категоричен е специалистът от „Александровска" д-р Митко Ригов.
Ако сте избрали да постите само последната седмица, не е фатално, ако си похапнете от всичко, макар че пак не е добре да го правите. Хубаво е дори в този случай да избягвате един-два дни повечето мазнини, особено пържени и панирани храни, тлъсти видове месо и жълтък от яйце. Ако сте постили през цялото време обаче, първо трябва да се захраните. Не го ли направите, ще натоварите прекалено много черния си дроб, категоричен е д-р Митко Ригов.

Това е така, защото правилно проведените пости са осигурили едно пречистване на тялото и са създали по-алкална среда в него. Тя дава възможност за по-доброто функциониране на тялото. По време на този процес обаче черният дроб се е разтоварил и е станал по-уязвим към по-тежките животински храни. Затова трябва да внимавате и да не се нахвърляте веднага на агнето и яйцата.

Трябва да направите два-три дена преход, това означава да ядете един-два варени белтъка, рибка, извара или кисело мляко, казва д-р Ригов. Така ще захраните тялото си постепенно и с малко животински храни.

Въпреки дългите пости, е възможно да не сте успели да пречистите организма си. През тях човек има много по-опростено хранене, което е без животински мазнини и белтъци. Те натоварват много черния дроб и жлъчката, влияят зле на липидната обмяна. Постното хранене, включващо повече сурови зеленчуци и плодове, фрешове и смутита, и е по-алкализиращо и полезно. За да има положителен ефект този „вегански" хранителен режим, трябва да не сте наблягали на храни, богати на скорбяла и нишесте. Ако сте консумирали предимно тестени изделия, хляб, бял ориз, картофи и мед, вие не сте постигнали по-алкализираща, а по-киселинна среда в организма си, казва д-р Ригов. Тя обаче не е подходяща за оптималното функциониране на човешкото тяло. За да го алкализирате, трябва да консумирате повече плодове и зеленчуци, съветва д-р Ригов. Сред другите полезни храни в това отношение не само по време на пости, а и след това са граха, боба, зеления фасул, елдата, просото, лимеца, кафявия ориз, пълнозърнестия хляб и то само през деня. Също така ядките и семената, лука и чесъна.

Дългите пости не са полезни за всички групи хора. Те са вредни за хората с анемия, защото увеличават дефицита на желязо. По време на постите е по-малък приема и на витамин В12. Двата нутриента имат отношение към производството на хемоглобин и техния дефицит може да предизвика анемичен синдром, обяснява д-р Ригов. Постите не са желателни и за бременните, кърмачките, децата, хората с тежки загуби на белтък, който настъпва обикновено при бъбречни заболявания, както и при пациенти, които се възстановяват след дълго заболяване. Правилно проведените пости обаче са полезни за хора с високо кръвно, дислипидия, подагра, чернодробна стеатоза, с наднормено тегло, урейна задръжка. Това е така, защото тогава организмът ни се пречиства.


Унищожават 256 кг мръвка

Унищожават 256 кг мръвка

Агенцията по храните е проверила 3071 обекта по Великден
Рекорден брой потърсили помощ в Пирогов

Рекорден брой потърсили помощ в Пирогов

Над 1830 души са имали нужда от медик по Великден в спешната болница

Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Нека светлината на празника озари живота и душите ви
150 грама агнешко в чинията на Великден

150 грама агнешко в чинията на Великден

Радостта от посрещането на един от най-големите християнски празници е съпътствана с похапване на вкусни лакомства и кулинарни шедьоври. Тoва трябва обаче да става внимателно и разумно.
Чудото на оздравяването зависи от всички

Чудото на оздравяването зависи от всички

Тази година празникът на здравните работници съвпадна с дните около Великден. Има ли символика в това, християнин ли е българският лекар и пациент, нужна ли ни е вярата в чудото на оздравяването. За всичко това попитахме д-р Владимир Бостанджиев.

Лов за опасни храни по Великден

Лов за опасни храни по Великден

Дебнат за фалшиви бои за яйца, агнешко и зелена салата, клиентите да внимават с промоциите
Апарат улавя рака в началото

Апарат улавя рака в началото

Добрата и модерна апаратура е изключително важна за провеждането на успешно лечение за всеки пациент. 39 са новите апарати, с които беше оборудван Центъра за диагностика и лечение на онкологични заболявания в „Александровска" през изминалите четири години. Какви възможности дават те на над 3000 пациенти с туморни заболявания, които се хоспитализират в болницата всяка година, разказва д-р Чавдар Еленков. Той е управител на Диагностично-консултативния блок към „Александровска".
Няма универсална диета

Няма универсална диета

След поредицата от майски празници, които по традиция са свързани с обилни трапези и големи количества алкохол, се обърнахме към диетолога д-р Митко Ригов с въпросите какво трябва да знаем за правилното хранене, какво да променим в него и кога трябва да се прилага лечебен подход към него? Д-р Ригов е завършил Медицинската академия в Санкт Петербург и вече 34 години работи като диетолог. От 1988 г. е в Александровска.
Лекарят се учи цял живот

Лекарят се учи цял живот

Инвазивната кардиология може да се сложи на равна нога със сърдечната хирургия, убеден е един от най-младите и изявени лекари в родната система на здравеопазването. Роден е в София през 1978 г., на 38 години вече е доцент в клиниката по кардиология на Медицинския университет и е началник на отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница.
Възстановяват женски гърди с тъкани от тялото

Възстановяват женски гърди с тъкани от тялото

Какво означава микрохирургията и кога, и как се прилага тя в пластичната хирургия? С тези въпроси се обърнахме към доц. Роман Романски, завеждащ Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия в Александровска болница. Това е единствената клиника в страната, в която се правят микрохирургични операции в пластичната хирургия.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ