150 грама агнешко в чинията на Великден
.jpg)
всичко това прави обредният хляб едно висококалорийно изделие,
което натоварва метаболизма, ако не с друго то поне с калории", обясни проф. Байкова. Не е разумно още в първите часове на празника да се нахвърляме на тежки и мазни меса, които сме отвикнали да консумираме и така да стресираме организма си.
На сутринта на Великден обикновено не пропускаме да се чукнем с яйца със семейството, като закуската може да бъде придружена с айрян или пък с чай, съветва още проф. Байкова.
ВИЗИТКА
Проф. Донка Байкова е родена в Каблешково. Тя е доктор по медицина, професор по хранене и диететика. Зам.-председател е на Българското научно дружество по хранене и диететика. Преподава във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет. Има над 100 публикации в научни списания. Специализирала е в Германия, Унгария, Словакия. |
Тържественият обяд е най-добре да започне със салата гарнирана с някаква мазнина, която да спомогне по-лесното усвояване на чашката ракия, която обикновено придружава мезето. Затова можем да настържем сирене върху доматите и краставиците или пък да заложим на зелена салата със зехтин. Алкохолът разбира се е добре да се приема с вода, а не с газирана напитка, както и да не се правят неразумни комбинации и смесване на концентрат. Колкото до основното хранене, проф. Байкова препоръчва порцията месо да не превишава 150 грама, дори и при мъжете. По традиция на Великден се яде агне, което обаче има своите специфики.
„Агнешкото месо принадлежи на групата на червените меса с високо количество на мазнините, било то скрити или видими.
Овчата лой има ниска точка на замръзване,
което означава, че още на стайна температура се образуват лойни капчици и е добре агнешкото да се поднася не директно от фурната, а на стайна температура, за да може всеки, който не обича или не желае да се натоварва с лойната мастна компонента, да може да я махне", обясни експертът. Тя добави, че е добре месото да се сервира филирано на малки тънки парчета и да се гарнира с пресни зелени листни зеленчуци като спанак, лапад или киселец подправени с джоджен и дивесил. В този случай разделното хранене е по-добрият избор пред това да похапнем агнешката мръвка с дроб сърма или пък картофи. Ако обаче не искаме да се лишим от дроб сърмата, е препоръчително да не добавяме допълнително чисто месо към нея.
По-внимателни при консумацията на агнешко трябва да бъдат хората с подагра, диабет тип 2 и висок холестерол, обясни още проф. Байкова. Тя обясни, че в храносмилателната ни система участват три органа – стомах, черва и панкреас. Дори и да поставим само един от тях в режим на свръхработа и това да доведе до подуване, болка и възпаление, рискуваме да получим реакция и от другите органи. Затова е важно да спазваме препоръките за разумно хранене по празниците. А именно заради тяхното подценяване пък спешните хирургии се пълнят с пациенти по Великден и Коледа. За следобедна закуска може да се подсладим с парче козунак, а
за вечеря да заложим на зелена салата с едно яйце.
Не е препоръчително да прекаляваме и с тях. Дневната дажба не бива да превишава 3 яйца за здрави хора. Ако обаче човекът примерно има камъни в жлъчката или проблеми с черния дроб е добре да знае, че жълтъкът е по – рисковата част на яйцето за неговото състояние. И обратното, при предразположение към алергични реакции, обриви, астма и уртикарии трябва да се внимава с белтъка, който може да активира неприятна реакция. Иначе яйцето е уникален продукт, признат от СЗО за еталон на пълноценна храна, разказа проф. Байкова. Задължително трябва да съхраняваме яйцата в хладилника, за да не се стигне до натравяне, заради високата стайна температура, на която са престоявали. Затова е най-добре да разделим яйцата за украса, които слагаме в красивите съдове от тези, които ще ядем.
И не на последно място би било добре празникът да не бъде прекаран само на масата, а да бъде съпътстван от разходка, танци или някаква друга физическа активност, съветва още специалистът по хранене и диететика. Великденският низ от празници е чудесна възможност постилите да си набавят желязото и калция, от които 48 дни са се лишавали. Затова пък след дългото хранително ограничение, организмът им е прочистен и детоксикиран.
В тази връзка проф. Байкова съветва след празничната фиеста да се спазват и седмичните пости през сряда и петък, които съчетани с духовната полза са полезни и за организма ни.

Унищожават 256 кг мръвка

Рекорден брой потърсили помощ в Пирогов
Над 1830 души са имали нужда от медик по Великден в спешната болница

Христос Воскресе!

Чудото на оздравяването зависи от всички
Тази година празникът на здравните работници съвпадна с дните около Великден. Има ли символика в това, християнин ли е българският лекар и пациент, нужна ли ни е вярата в чудото на оздравяването. За всичко това попитахме д-р Владимир Бостанджиев.

Лов за опасни храни по Великден

До 3 яйца на ден са безопасни за здравето

Христос Воскресе!

Риба вместо агне след постите
