ШАНС

Допълнителното инвитро още от октомври

30-08-2017 15:58
Сроковете за одобрение ще се скъсят на 2-3 месеца, обеща д-р Мирослав НенковДопълнителното инвитро още от октомври
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Жените, които желаят да се възползват от допълнителните инвитро процедури, финансирани от държавата, ще могат да кандидатстват за тях още преди края на годината. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Възможността ще бъде факт веднага след обнародването на новите текстове от постановлението за Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) в „Държавен вестник", което се очаква през октомври.
Министерството на финансите се е ангажирало да осигури пари за всяка една процедура по асистирана репродукция, одобрена за извършване в близките месеци, тъй като стимулирането на раждаемостта е правителствен приоритет. Съкратени ще бъдат и сроковете за одобрение на двойките, желаещи да се подложат на инвитро, увери д-р Ненков.

Сега документите се разглеждат близо година

а занапред това ще се прави в рамките на два-три месеца. Затова не е изключено първите процедури от допълнителния пакет, финансиран от държавата, да бъдат одобрени преди края на годината.

Както Clinica.bg вече писа, с промените се удвояват шансовете за забременяване на двойките с репродуктивни промени. Новите текстове предвиждат държавата да поема разходите за общо 4 инвитро процедури, вместо сегашните три, плюс още 4 трансфера на размразени ембриони, които досега не е финансирала. По думите на заместник-министъра, по този начин жените ще получат до 8 шанса да имат свое дете и

много повече двойки ще успеят да се възползват

от предоставената възможност за безплатно инвитро.

Продължава работата по промените в правилника на ЦАР и стандарта по асистирана репродукция, добави още д-р Ненков. Един от новите моменти, които ще залегнат в тях, е използването на друг критерий за преценка дали яйцеклетката може да отговори на извънредната стимулация. Досега за целта се е следял фоликул-стимулиращият хормон, а занапред от значение ще бъдат нивата на антимюлеровия хормон. Експертите предстои да се изкажат и по сложния от медицинска гледна точка казус за замразяване на генетичен материал от онкоболни жени и мъже преди старта на специализираната им терапия.


Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
1 2 3 4 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ