Асистирана репродукция

Поемат до 4 инвитро опита от 2018-а

29-08-2017 11:17
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Поемат до 4 инвитро опита от 2018-аЗа първи път държавата да плаща и четири трансфера на размразени ембриони, предлага МЗ
Един допълнителен опит за безплатна инвитро процедура и 4 трансфера на размразени ембриони ще осигурява държавата от началото на 2018 г. Предложението е на Министерството на здравеопазването (МЗ) и се очаква да бъде въведено с промени в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). За целта е нужно одобрението на Министерския съвет.
Новите мерки трябва да подпомогнат борбата с демографската криза и да насърчат раждаемостта конкретно сред хората с репродуктивни проблеми. В тази връзка, се предвижда сегашните 3 безплатни инвитро процедури да се увеличат с още една и да станат 4. Към тях, за първи път за сметка на държавата, се добавят и 4 ембриотрансфера на размразени ембриони. „Това, на практика, ще удвои броят на опитите, финансирани от ЦАР, като по този начин ще се увеличи и шансът за забременяване на жените при значително намаляване на общата стойност на проведените процедури”, се казва в мотивите на здравното ведомство. Инвитро процедурите пък се вдигат само с една, тъй като успеваемостта на всяка следваща намалява значително и след третата тя е вече около 10%, допълват от министерството.

За осигуряването на допълнителния опит по асистирана репродукция

държавата ще трябва да набави около 2,25 млн. лв.

показват разчетите на МЗ. Сумата покрива прогнозен брой от 450 процедури годишно, за всяка една от които се отпускат до 5 000 лева. Трансферите на замразени ембриони пък ще бъдат финансирани с още 500 000 лв., достатъчни за приблизително 1 000 опита, колкото са криоконсервираните ембриони през 2016-а, по данни на ЦАР. Лечебните заведения и инвитро клиниките декларират, че всеки един ембриотрансфер струва по 500 лева. Макар цената да е доста по-ниска обаче, и успеваемостта при размразените ембриони е значително по-малка.  

Другите промени, предлагани от здравното министерство, касаят структурата на Центъра за асистирана репродукция и по-конкретно комисията, която разглежда кандидатурите на семействата с репродуктивни проблеми. Предвижда се вместо икономист, в състава й да влезе специалист по образна диагностика, тъй като информацията, която се обработва, е строго медицинска. Освен това ЦАР ще има възможност да осъществява самостоятелни проверки в инвитро клиниките и освен да прекратява договорите си с тях, ще има правото

да налага финансови санкции при констатирани нарушения

Административните промени ще влязат в сила веднага след обнародването на промените в „Държавен вестник”. Допълнителните инвитро процедури ще започнат да се прилагат от 1 януари 2018 г., заради необходимостта от осигуряване на тяхното финансиране.
Въпреки че безплатните опити ще се увеличат, освен повече пари за инвитро здравният министър проф. Николай Петров бе обещал и по-сериозен контрол при изразходването им. На практика обаче, предложените от МЗ промени не отразяват тази заявка. ЦАР отново ще проверява сам дейността си, а нищо не гарантира, че клиниките ще работят и ще отчитат резултатите си по-прозрачно.Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

Нека да има до 3 ин витро опита на естествен цикъл, вместо един стимулиран, казват пациентите

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

Ще настояваме да се финансира замразяването на яйцеклетки на онкоболни, категорична е Мария Янева от „Искам бебе"
Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

Държавата вече ще финансира 4 вместо 3 опита ин витро, както и 4 трансфера на замразени ембриони. Добри ли са тези промени и какво още трябва да се направи, за да имат повече семейства шанс за бебе? Попитахме д-р Йосиф Димитров, който е собственик на едноименния АГ център в София и един от пионерите в ин витрото у нас.
Допълнителното инвитро още от октомври

Допълнителното инвитро още от октомври

Сроковете за одобрение ще се скъсят на 2-3 месеца, обеща д-р Мирослав Ненков
Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

Здравното министерство вече е пристъпило към спешни промени в нормативната уредба
Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

Диабет, затлъстяване и онкологични заболявания могат да се развият в зрялата възраст при хора, заченати чрез ин витро, твърдят учените.
Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

Ако има конкретни сигнали за нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи, казва д-р Георги Стаменов

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

Ще продължаваме да настояваме ин витро клиниките да обявяват успеваемостта си всяка година

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли протеста на общинските болници?

Януари 2018