Интервю

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

02-06-2022 07:25
Добре е да се увеличи щата на ЦАР, защото сме 7 човека и не винаги има достатъчно за проверките, казва д-р Мария ГеоргиеваИскаме индексация на цените за инвитро с 20%
Clinica.bg

press@clinica.bg

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

- Д-р Георгиева, МЗ публикува проект за наредба и стандарт за асистирана репродукция, кои са основните моменти в тях, които могат да се отразят и на дейността на ЦАР?

- В дейността на ЦАР на този етап няма да има промени, тъй като в проекта основно е засегната възрастта за донорство на яйцеклетки и износването на замразен генетичен материал или ембриони, при положение, че партньорът вече е починал. Това са много деликатни въпроси, които са съобразени с времето, в което живеем, тъй като в съвременното индустриално общество възрастовата граница, в която жените вземат решения за продължаване на рода, е изместена. В тази връзка се дава възможност и на момичета, които са загубили шанс да имат свое поколение, да ползват материал от донори, което е похвално.

- Но ЦАР не финансира към момента тези процедури, нали така?

- Да, към момента ние финансираме 4 опита инвитро, замразения трансфер и от 2018 г. финансираме и процедури при момичета с онкологично заболяване за запазване на яйцеклетки и ползването им за оплождане и трансфер след излекуването.

- Сега не се ли разширява обсега на пациентите, които ще могат да ползват тази услуга, като се прибавят и пациенти с РА, автоимунни заболявания?

- Ние го правим и сега, тъй като лечението е токсично и този генетичен материал трябва да се вземе предварително, преди началото на терапията. И трябва да споделя, че вече имаме финансирана процедура за размразяване, оплождане и трансфер на жена с онкологично заболяване.

- А финансират ли се аналогични процедури на замразяване за мъже, ако те страдат от онкологични или други заболявания?

- При тях също се замразява материал, но ние не го финансираме.

- А обсъждате ли подобни промени, както и финансиране на процедури с донорски яйцеклетки при жените?

- Това трябва да се обсъди от професионалистите в областта на асистираната репродукция. На този етап не сме обсъждали тази тема, основно идеите идват от пациентските организации, които са много надълбоко в темите, а решенията да са от специалистите и смятам, че така би трябвало да бъде.

- На този етап седят ли на дневен ред промени в работата на фонда и в каква посока?

- Да, виждате каква е обстановката в света, всички сме засегнати от нея и е хубаво промяната с финансирането на КП да засегне и нашата дейност, защото тя се утвърди , има сериозни успехи и е хубаво да се избегне риска от изискване на доплащане. Медицинските дейности трябва да увеличат своята цена, без това да се отразява на тази на лекарствата за стимулация.

- С какъв процент смятате, че трябва да бъде увеличението?

- Предложила съм да бъде с около 20-25 процента. Сега лимитът е 5 хил. искаме да стане около 5600-5700 лв. за една процедура. Но това е лимитът, а колко ще платим зависи от това какво е извършено и отчетено.

- Какви са наблюденията ви досега – при 5 хил. лимит колко ви се отчита?

- По-често е пределната стойност, а това, което сме изчислили като единична средна цена на проведена процедура е малко по-малко, но разликата идва от това, че много от процедурите не са завършени. Например, стимулирано е момичето, стигнало се е до пункция, но нищо не е изкарано и замразено, там няма оплождане, няма трансфер и част от парите в тези случаи остават, защото ние плащаме дотам, докъдето е стигнато.

- Добра ли е успеваемостта според вас на клиниките?

- Да, изчисляването на нашата успеваемост става на база брой финансирани процедури и родени бебета. Общата успеваемост за периода 2018 -2020 г. е 33% родени деца спрямо 12 963 финансирани процедури независимо дали са стигнали до трансфер.

- А качеството на процедурите на какво ниво е?

- Смея да твърдя, че нашите специалисти са на много добро ниво. От цял свят се връщат момичетата тук, за да правят процедури, ползват си отпуските и се уговарят с клиниката си, защото искат непременно да са при този доктор. И аз много се гордея с нашите специалисти.

- С колко клиники имате договор тази година?

- Те са 28, всички отговарят на изискванията за дейност според нашия правилник и също така са постигнали минимум 25% клинични бременности и 15% родени деца.

- Има много голяма разлика в обема процедури, които извършват отделните клиники, трябва ли да има някаква долна граница за договор с вас?

- Има голяма разлика, едно е да се извършат 1000 процедури за година, друго е да се извършат 10. Затова през 2018 г., когато променяхме правилника, имахме такава идея и тогава се взе решение, за да се сключи договор с ЦАР, ще е нужно да са извършени поне 100 процедури независимо за колко време и да е постигната тази минимална успеваемост от 25% клинични бременности и 15% родени деца.

- Заради тези минимални изисквания за успеваемост през годините с колко клиники сте прекъсвали договори?

- Прекъсвали сме договори през миналата година с УМБАЛ-Бургас, преди това също имаше две клиники, които нямаха нужния брой – една варненска и една софийска. В правилника са разписани много ангажименти и се стараем да ги изпълняваме. Всяка година се опитваме поне веднъж да влезем във всяка клиника по време на планови или периодични проверки, и като методична помощ. Към момента сигнали нямаме. Понякога има обаждания, но това, което жените се опитват да споделят с нас, не е във връзка с финансирането или отчета на процедурите. А ние гледаме дали работата, която е отчетена, е извършена и това става на място в клиниките. Проследяваме ехографските прегледи, приложените лекарства, дозите и цените им.

- Установявали ли сте нарушения?

- Да, но те не са били драстични или извънредни. Примерно, налагало се е да се възстановяват суми за хормонални изследвания.

- Появяват се периодично нови клиники за инвитро, има ли кадри за всички?

- Около 30 са клиниките, специалисти има и все по-млади хора се включват в тях. Тази професия е божествена и те си посвещават живота на нея.

- Правили ли сте проверка в клиниките с много голям обем на работа дали имат нужните екипи, за да покрият дейността?

- За да работи, всяка клиника получава разрешение от ИМАН.

- Да, но то не засяга обема на дейност в нея?

- Това вече зависи от организацията вътре в самата клиника, а няма клиника, която да остави пациента, но ние към момента това няма как да го контролираме.

- Има ли нужда от промени за подобряване на контрола?

- Да, добре е да се усили щата при нас, защото сме 7 човека и винаги един или двама отсъстват заради болест, отпуска или проверка. А е хубаво на проверка да ходят поне двама души, защото ние проследяваме медицинската и финансовата част. Затова правя екип понякога с гл. експерт и счетоводител, за да засече цените на лекарствата и да няма разминаване с тези в ПЛС. Работата е организирана така, че да има предварителен, текущ и последващ контрол, а за това са необходими експерти.

- Освен увеличаване на числеността, има ли нужда от други промени?

- Налага се и осъвременяване на показателите на спермограмите, което излезе като предложение от ембриолозите. Надявам се, че ще се случи. И накрая искам да благодаря на всички колеги, които посветиха живота си на това тайнство - асистираната репродукция и го утвърдиха като медицинска дейност с много добър резултат и на пациентите - да не се тревожат, а да търсят специалистите и сбъдването на мечтата си.


ЦАР навършва 15 години

ЦАР навършва 15 години

За това време фондът е помогнал на 38 000 двойки за инвитро, родили са се 16600 бебетата

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ