На фокус

Държавата да не загърбва финансирането на СПИН

29-08-2017 08:45
Най-голямата заблуда е, че ХИВ непременно означава смърт, казва Анелия АнгеловаДържавата да не загърбва финансирането на СПИН
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сдружение "Здраве без граници" управлява единствения в София Център за сексуално здраве, който подкрепя с безплатно тестване, информиране, консултиране и посредничество основно гей мъже, инфектирани с вируса на СПИН. Центърът помага анонимно и щадящо мъже и жени, които искат да знаят своя ХИВ статус, както и дали са инфектирани с хепатит В и С. Какви проблеми седят пред центъра, разказва Анелия Ангелова, заместник-председател на Сдружение "Здраве без граници" и консултант по ХИВ/СПИН в организацията.
- Г-жо Ангелова, какво прави Центърът за сексуално здраве в София?
- Повече от 15 години сдружение “Здраве без граници” инвестира подкрепата си в уязвими общности, за които ХИВ и полово-предаваните инфекции са реален риск. Основно това са мъжете, които правят секс с мъже, инжекционно приемащите наркотици, както и жените и мъжете, които проституират. Ако за основните и хроничните заболявания има организиран достъп до здравна помощ, то за сексуално-преносимите инфекции и заболяванията, които произтичат от това, продължава да се говори с недомлъвки, със срам и най-вече с чувство на вина. Налага се да има Център за сексуално здраве, защото той е помага анонимно и безплатно на хора, без значение от произхода, възможностите и сексуалната им ориентация. 
Центърът за сексуално здраве предоставя комбинация от здравни услуги (тестване, прегледи от АГ специалисти, венеролози и др.) и социални услуги (психологическо и социално консултиране, информиране за права, застъпничество и придружаване в здравната система). Към момента нито социалното, нито здравното министерство разпознават тази комбинация от помощ и затова нашата дейност не се подкрепя от държавата, тъй като липсват механизми за финансирането й. Нашите услуги не се ползват от хора с увреждания или деца, за които държавата разписа различни социално-здравни услуги. Ако я няма нашата помощ, обаче, съществува реален риск хората да изпаднат в по-голяма бедност, изолация и най-вече – да се увеличи риска за живота и здравето им. Така, че към момента ние се финансираме основно от проекти, които печелим отвън, получавахме до скоро помощ и от Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН, но с тази подкрепа се приключи. За съжаление съществува реалната опасност да спрем да консултираме и тестваме хора, от което ще загуби здравната система. Факт е, че една четвърт от всички новооткрити случаи на ХИВ в страната са регистрирани в нашия център и той се специализира в подкрепата на една много уязвима група – гей мъжете.
- Казвате, че може да спрете тестването за ХИВ, защо, нали има Национална програма и този приоритет на държавата остава?
- Нека сме честни – след напускането на Глобалния фонд, който инвестираше средства в превенцията и контрола на ХИВ, остават много въпросителни, свързани с този важен за здравеопазването приоритет. Да, има Национална програма. До скоро много организации работеха в областта на превенцията, като правеха кампании и инициативи, полево тестване, но за съжаление повечето бяха “кухи”, а ефектите от тези кампании са повече от спорни. Сега, когато фондът напусне страната и спре финансирането, държавата трябва да продължи да инвестира бюджетни пари, от данъците на хората.  Те няма да са толкова, колкото са били. Така бързо ще “изчезнат” многото организации и достъпът до тестване за ХИВ и други сексуално преносими инфекции ще се ограничи рязко. Не само, защото българите нямат пари, но и защото няма да съществува комфорта на анонимността. Единственото място, на което ще продължат  да разчитат мнозина, е нашият център, който се посещава не само от софиянци. Освен това, тестването вече не е достатъчно. Нужно е нещо повече – подкрепата и създаването на доверие след тестването, особено ако резултатът за ХИВ е положителен. Държавата планира тези дейности да се извършват от Регионалните здравни инспекции (РЗИ). Сами разбирате колко българи биха отишли да се тестват в бившите ХЕИ-та. Аз виждам решаването на този проблем със създаването на фонд в Министерството на здравеопазването, който, с ясна процедура, да финансира проекти на организации, които реално инвестират в хората с ХИВ и наистина стигат до уязвими общности. 
- Помните ли първия си пациент с ХИВ?
- Да, помня го. Срещнах го преди близо 15 години. Слава Богу, той още е добре и е с нас. С него вече не сме просто медицински специалист и пациент, ние сме приятели. Май с повечето си пациенти ставаме приятели. И това е така, защото те споделят с мен и колегите ми неща, които не могат да кажат на всеки. Аз чувам реалните им страхове, притеснения и разочарования и ги придружавам във всичко – от протокола, който Националната потвърдителна лаборатория им издава, през регистрирането в отделение за ХИВ, през първата контрола, започването на терапия, през всяко тяхно заболяване или симптом, та до края на живота им. 
- Как се казва на човек, че има ХИВ? 
- Трудно. И до ден днешен е много трудно, въпреки моя голям опит в срещите ми с поне 100 човека, които са научили, че имат ХИВ от направен от мен тест. Има протокол за съобщаване на резултата, но протоколът не може да замести човешкото състрадание и загриженост. Най-важното, което правя, е да не завоалирам или да преувеличавам, както и да съм фалшиво оптимистична. Аз съм директна и искрена. Казвам, че човекът е ХИВ позитивен, давам му време да го осъзнае, като след това му давам пространство за споделяне. Важно е за мен и за него да говорим. Оставям моят пациент, току що научил диагнозата си, да си тръгне, когато съм убедена, че той знае какво е ХИВ, знае стъпките, които трябва да предприеме и е относително емоционално стабилен. Новината за ХИВ все още е шамар, който отеква дълго през чувството на вина на хората. Въпреки, че ХИВ вече не е реална опасност, наслагваното с годините демонизиране на ХИВ-позитивните има своите последствия.
- Коя е най-голямата заблуда, която срещате за вируса?
- Че ХИВ непременно означава СПИН и смърт. ХИВ е вирусът, който предизвиква СПИН. Ако човек приема медикаменти, той може да не развие никога СПИН. Целта на таблетките е да “потиснат” вируса, да го “капсуловат”, да спрат неговото възпроизводство. Когато ХИВ стане контролируем, в повечето случаи в първата половин година от приема на хапчета, копията в кръвта стават пренебрежимо малко, което прави инфектирания човек с т. нар. “неоткриваем” вирусен товар. Хората с неоткриваем вирусен товар не могат да предадат инфекцията на друг човек. Последни проучвания, представени по време на научната конференция за СПИН във Франция тази година, например, показват, че ХИВ не се предава при секс без презерватив, ако единият партньор е инфектиран, но приема хапчета, а другият е с отрицателен ХИВ статус. Продължителността на живота вече не е проблем за хората с ХИВ, ако приемат антиретровирусна терапия. Данни от 2013 година показват, че пациенти могат да доживеят 76 – 80 години. Това, обаче, не намалява риска от други заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и др., които зависят от други фактори на средата.
- Терапията ли е единствената разлика от преди и сега?
- Новостите в терапията са научно постижение, които смело можем да отбележим и признаем. Вече има лекарствени препарати, които служат за превенция на инфектирането с ХИВ, които не са много познати у нас. Разбира се, масово достъпно средство за превенция и преди, и сега, остава презервативът. Говори се дори за инжекционно приемане на терапията веднъж на два месеца, което да замести всекидневния прием на хапчета. Другото различно е, че преди откривахме ХИВ позитивен човек два или три пъти в годината, докато в последните месеци попадаме на инфектирани младежи всяка седмица. И преди, и сега, не се променя приемането на новината за ХИВ – младите хора преминават през вина, шок, гняв, депресия. Ужас. Наша задача е да ги “удържим”, като за целта инвестираме също толкова емоции, колкото и нашите пациенти. 
- Редно ли е човек с ХИВ да разкрие диагнозата си?
- Всеки сам решава на кого и какво да каже. Системата у нас предполага анонимност. Хората, които приемат терапия или се проследяват в центровете за ХИВ в страната, се водят под номера. Държавата ни е приела това да е анонимно. Споделянето със семейството е по-трудно. Все по-често подкрепяме бисексуални мъже с ХИВ, които имат съпруги и деца. Споделянето с партньори е много важно, но е решение на човека дали да го направи или не. У нас се носи наказателна отговорност, ако неумишлено или умишлено инфектираш друг човек с ХИВ. Ние насърчаваме личния избор и консултираме нашите пациенти да изберат по-добрия вариант, в зависимост от ситуацията и обстоятелствата, които има около тях.

Трябва да се преосмисли моделът с търговете на МЗ

Трябва да се преосмисли моделът с търговете на МЗ

След оттеглянето на Глобалния фонд за борба с ХИВ, малария и туберкулоза през 2017 г., държавата се провали в осигуряването на устойчивостта на превенцията, казва Александър Миланов
Пак сме без профилактика за ХИВ

Пак сме без профилактика за ХИВ

Още няма програмата за тази година, никой не работи с рисковите групи и се появява скрита епидемия, сигнализираха неправителствени организации

С конспиративни теории за К-19 пазим психиката си

С конспиративни теории за К-19 пазим психиката си

Първите количества ваксини срещу КОВИД-19 в България ще бъдат на Пфайзер и се очаква да дойдат в края на 2020 г. или в началото на следващата година. Готови ли са българите да се ваксинират и защо толкова много у нас се вярва на конспиративните теории, попитахме доц. Михаил Околийски.
Елтън Джон призова за по-широко тестване за ХИВ

Елтън Джон призова за по-широко тестване за ХИВ

Неговата фондация е събрала почти половин милиард долара за борба с инфекцията
НПО-та искат финансиране срещу СПИН

НПО-та искат финансиране срещу СПИН

В България 98% от хората с ХИВ са включени на терапия, отчитат от здравното министерство

Не бяхме подготвени за втората вълна на КОВИД

Не бяхме подготвени за втората вълна на КОВИД

По-голям е процентът при мъжете, правещи секс с други мъже, отколкото на останалите, казва проф. Радка Аргирова
9-годишно в ЮАР излекувано от ХИВ?

9-годишно в ЮАР излекувано от ХИВ?

Детето 8.5 години живее без лекарства, обнадеждени са изследователите на СПИН
Намаляват със 75% случаите на ХИВ

Намаляват със 75% случаите на ХИВ

С 40 на сто трябва да се редуцират и новите пациенти с туберкулоза до 2025 г.

 Безплатен ХИВ тест в Деня на влюбените

Безплатен ХИВ тест в Деня на влюбените

13 серопозитивни са регистрирани у нас само за месец от началото на 2017 г.
Мигранти носят ХИВ в Европа

Мигранти носят ХИВ в Европа

30 000 се заразяват с ХИВ годишно в ЕС. А 1 от 7 дори не знае, че е носител на вируса. Мигранти и хомoсексуалисти са най-рисковите групи, признават след среща в Малта експерите в борбата с ХИВ.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ