Кампания

Безплатен ХИВ тест в Деня на влюбените

13-02-2017 13:35
13 серопозитивни са регистрирани у нас само за месец от началото на 2017 г. Безплатен ХИВ тест в Деня на влюбените
Clinica.bg

press@clinica.bg
Бърз тест за ХИВ ще може да си направи всеки на Св. Валентин. 14 кабинета в цялата страна ще изследват и консултират безплатно в Деня на влюбените. 13 са новорегистрираните носители на ХИВ само от 1 януари до 1 февруари, алармират експертите. В рамките на Националата АНТИСПИН кампания всички Регионални здравни инспекции (РЗИ) у нас ще организират различни инициативи.

Списъкът с кабинети за безплатно и анонимно изследване за ХИВ е може да се види тук. Мобилни екипи ще правят тестове и в централните градски части, както и в някои училища. Екипът на Центъра за сексуално здраве на сдружение „Здраве без граници“ в София на ул. „Цар Самуил“ № 111 пък ще работи с удължено работно време (от 13:00 до 19:00 часа) и също ще предлага безплатни изследвания за ХИВ, както и презервативи и образователни материали.

Кондоми в столицата ще раздават

още доброволците от клуб С.У.П.Е.Р и младежите от БЧК. Ден на отворените врати пък ще е в софийската РЗИ. Училищата в столицата ще отбележат Деня на влюбените с конкурси за най-хубава валентинка, кулинарен конкурс на тема „Любов-сладка” и беседи за безопасен секс.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването (МЗ) от началото на годината до 1 февруари 2017 г. са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на вируса ХИВ в страната официално са 2 487 лица. И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.

По полов път са се заразили почти 90%

от новооткритите с ХИВ–инфекция в България през 2016 г. по сексуален път. През 2016 г. над 336 000 изследвания за ХИВ (по различни поводи) са направени в кабинетите за безплатно и анонимно изследване, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.

Националната АНТИСПИН кампания се провежда за 14-та поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.


Трябва да се преосмисли моделът с търговете на МЗ

Трябва да се преосмисли моделът с търговете на МЗ

След оттеглянето на Глобалния фонд за борба с ХИВ, малария и туберкулоза през 2017 г., държавата се провали в осигуряването на устойчивостта на превенцията, казва Александър Миланов
Пак сме без профилактика за ХИВ

Пак сме без профилактика за ХИВ

Още няма програмата за тази година, никой не работи с рисковите групи и се появява скрита епидемия, сигнализираха неправителствени организации

С конспиративни теории за К-19 пазим психиката си

С конспиративни теории за К-19 пазим психиката си

Първите количества ваксини срещу КОВИД-19 в България ще бъдат на Пфайзер и се очаква да дойдат в края на 2020 г. или в началото на следващата година. Готови ли са българите да се ваксинират и защо толкова много у нас се вярва на конспиративните теории, попитахме доц. Михаил Околийски.
Елтън Джон призова за по-широко тестване за ХИВ

Елтън Джон призова за по-широко тестване за ХИВ

Неговата фондация е събрала почти половин милиард долара за борба с инфекцията
НПО-та искат финансиране срещу СПИН

НПО-та искат финансиране срещу СПИН

В България 98% от хората с ХИВ са включени на терапия, отчитат от здравното министерство

Не бяхме подготвени за втората вълна на КОВИД

Не бяхме подготвени за втората вълна на КОВИД

По-голям е процентът при мъжете, правещи секс с други мъже, отколкото на останалите, казва проф. Радка Аргирова
Държавата да не загърбва финансирането на СПИН

Държавата да не загърбва финансирането на СПИН

Най-голямата заблуда е, че ХИВ непременно означава смърт, казва Анелия Ангелова
9-годишно в ЮАР излекувано от ХИВ?

9-годишно в ЮАР излекувано от ХИВ?

Детето 8.5 години живее без лекарства, обнадеждени са изследователите на СПИН
Намаляват със 75% случаите на ХИВ

Намаляват със 75% случаите на ХИВ

С 40 на сто трябва да се редуцират и новите пациенти с туберкулоза до 2025 г.

Мигранти носят ХИВ в Европа

Мигранти носят ХИВ в Европа

30 000 се заразяват с ХИВ годишно в ЕС. А 1 от 7 дори не знае, че е носител на вируса. Мигранти и хомoсексуалисти са най-рисковите групи, признават след среща в Малта експерите в борбата с ХИВ.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ