ЕПИДЕМИЯ

Мигранти носят ХИВ в Европа

01-02-2017 09:18
1 от 7 не знае, че е заразен, алармират експерти след срещата в МалтаМигранти носят ХИВ в Европа
Clinica.bg

press@clinica.bg
17% от носителите на ХИВ в Обединена Европа не знаят, че са заразени. 29 747 са новите жертви на вируса за 2015 г. в 28-те членки на ЕС, плюс Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Най-голям е ръстът на зарезените сред хомосексуалните мъже. А при мигрантите, които заливат Стария континент в последните години, се отваря „черна дупка”. 22% от новите случаи са именно при хора, родени извън Европа. А в половината страни от ЕС заразените бегълци без документи не получават лечение. Това са тревожните изводи от двудневната среща на експертите по ХИВ, организирана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), в рамките на европредседателството на Малта.

810 000 жители на Обединена Европа живеят с вируса на ХИВ. А съотношението на заразените мъже и жени е 4 към 1, показват данните. Като сериозна рискова група се оформят мигрантите, част които влизат инфектирани на Стария континент, притеснени са от ECDC.  22% от новооткритите случаи са именно при тях, като числата варират сериозно в различните страни – от 70 на сто в малкия Люксембург до 5 на сто в Хърватска, Латвия, Литва, Полша и Румъния, показват данните на експертите. Тревогата им е, че и онези, които пристигат здрави в ЕС, са сред най-рисковите групи за заразяване с ХИВ. Освен това, половината европейски страни признават, че не успяват да тестват мигрантите без документи – сред тях са и мечтаните от бегълците дестинации като Германия, Швеция, Норвегия, Австрия, Холандия, Белгия и Италия. Проблем има и с лечението на заразените – само в 15 държави нелегалните чужденци получават такова, претеснени са екпертите.

Другата много тревожна тенденция, отбелязана в Малта, е ръстът при заразените хомосексуални мъже в Европа. Докато случаите на ХИВ във всички други групи намаляват в последните 10 г.

при гей двойките има скок - 42 на сто

от новите случаи са именно при тях. При това, в 15 европейски страни – от Кипър, през Чехия и Германия, до Испания – над 50% от новозаразените са хомосексуалисти. Тенденцията е обратна единствено в Скандинавието и Прибалтика. В България пък случаите сред хомосексуалистите са точно 50 на сто. В същото време при хетеросексуалните двойки има положителна тенденция на спад. Само в 1/3 от случаите вирусът се предава между мъж и жена. Още по-голям е прогресът при наркоманите – там случаите от 2006 до 2015 г. са намалели с 44 на сто, и днес само 4% се инфектират с игла. Предаването на ХИВ от майка на бебе пък буквално е изкоренено в Обединена Европа, доволни са експертите. Такива случаи са под 1%, като голяма част от тях са при мигрантки и бебетата им, влезли заразени в ЕС.

Късната диагностика обаче остава нерешен проблем, признават от ECDC. 47% от заразените с ХИВ не са „хванати” навреме. Най-често този проблем е при наркоманите – в 58 на сто от случаите. Такава е тенденцията и при мигрантите – особено онези от Субсахарска Африка, Южна и Югоизточна Азия, показват данните. Най-често пък се тестват за ХИВ – и респективно, откриват вируса навреме – хомесексуалистите.  Макар мнозинството европейци да имат достъп до модерната антиретровирусна терапия (АРТ), 1 от 6 остава без лечение, алармират експертите. За сметка на това, онези, които са на терапия, постигат изключителен успех, показват данните.

При близо 9 от 10 – или 89%, вирусът е потиснат

вече не се открива в кръвта им и ХИВ позитивните не могат да го предадат, доволни са специалистите. Силно варират и разходите за лечение на заразените в различните страни. Ако България харчи 8139 евро за един пациент на антиретровирусна терапия за година, в Германия той „струва” 20 000 евро, показват числата. 2/3 от европейските страни обаче признават, че не им стига финансиране, за да се противопоставят ефективно на епидемията от ХИВ. Интересното е, че – за разлика от България, Румъния сред 10-те държави, които не се оплакват от липсата на пари за превенция.

 Три главни приоритета поставя сред срещата в Малта на 30 и 31 януари директорът на ECDC Адрея Амон. „Важно е програмите за превенция да станат приоритет. Изследването за ХИВ също трябва да се улесни – с нови методи като кампании вътре в общностите или селф-тестове. И, разбира се, ключов остава ранният старт на терапията”, категоричен е Амон.

 
Евтин ботокс вкарал 13 жени в болница

Евтин ботокс вкарал 13 жени в болница

Още 4 са получили медицинска помощ извън клиника, всички случаи са в САЩ и бяха докладвани от CDC
България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
Трансплантираха ларинкс на онкоболен в САЩ

Трансплантираха ларинкс на онкоболен в САЩ

Това е третата такава операция в страната, оперираният е възстановил гласа си и дори е запазил бостънския си акцент
СЗО одобри самотест за хепатит С

СЗО одобри самотест за хепатит С

Версията е специално разработена за употреба от непрофесионални потребители
Без такси за медицина в университета Джон Хопкинс

Без такси за медицина в университета Джон Хопкинс

Това става възможно за повечето студенти, след като висшето училище получи 1 млрд. долара от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг
Почина жената с трансплантиран свински бъбрек

Почина жената с трансплантиран свински бъбрек

Преди операцията органът беше генно редактиран, Лиза Пизано беше и с механична сърдечна помпа, съобщи CNN
Япония предупреждава за топлинни удари

Япония предупреждава за топлинни удари

Горещините през последните дни доведоха до няколко смъртни случая, хората използват охлаждащи убежища
Европа остава незасегната от птичия грип

Европа остава незасегната от птичия грип

Засега разпространението му е сред дивите птици, само в САЩ вирусът бе хванат сред домашни говеда, но бдителността трябва да се повиши, казват от ЕСDC
СЗО пусна платформа за медицински изделия

СЗО пусна платформа за медицински изделия

MeDevIS включва 2301 вида устройства, целта е да подпомага правителствата, регулаторните органи и потребителите
СЗО: Талкът е

СЗО: Талкът е "вероятно канцерогенен"

Такава класификация даде Международната агенция за изследване на рака
1 2 3 4 5 ... 133 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ