пазар

Оземпик може да струва $5 на месец

28-03-2024 12:42
Стойностите, на които се продават иновативните лекарства за отслабване и инсулините в повечето случаи са надценени десетки пъти, показва изследванеОземпик може да струва $5 на месец
Clinica.bg

press@clinica.bg

Десетки пъти разлика в реалните и продажните цени на инсулините и иновативните продукти за диабет съществува в повечето случаи, а това затруднява достъпа до тези животоспасяващи лекарства в света. Това показва изследване на Yale University, King's College Hospital в Лондон и неправителствената организация „Лекари без граници". От него става ясно, че цената на терапията за месец с едно от най-популярните иновативни лекарства за диабет – Оземпик, може да струва $5, а в момента тя е близо $1000 в САЩ, съобщи CNBC.

Изследването се фокусира върху пазарните цени в 13 страни на инсулините, както и върху иновативните продукти за диабетици - SGLT-2 и GLP-1, като последните направиха революция и в сферата на затлъстяването. Специалистите правят сравнение между най-ниските и високите пазарни цени в тези държави и между реалните стойности, на които тези животоспасяващи продукти биха могли да се продават. Изводите им са, че разликата стига до десетки пъти и че сегашната ситуация ограничава достъпа на пациентите в света до животоспасяващите терапии.


Примерите


Така например най-ниските цени на терапията за месец с инжекционната форма на Semaglutide (Оземпик), който стана един от най-известните представители на продуктите от GLP-1, варира от 38 до 353 долара в различните страни, които са изследвали. България на практика попада в тази категория, защото тук регистрираната цена е 185 лв. Според изследователите обаче реалната стойност на продукта би могла да бъде по-малка от 5 долара на месец, а в САЩ, където регистрираните цени на продуктите за диабет са едни от най-високите, сега тя е 999 долара преди отстъпките. Най-ниските стойности за месечна терапия с продукти от SGLT2 може да е $1.30, а с GLP1 – $0.75.

Аналогична е картината с инсулина. Най-ниските цени на човешкия например сега варират в тези 13 държави от 2 долара до 199, а би трябвало да са в границите 2.37 до 6, смятат експертите. Според тях за година терапия с аналогово инсулин трябва да се плаща $111, а с човешки - $96, което е доста далече от сегашните цени в страни като САЩ. (Всички примери може да видите в таблицата. )


Причините


Ограничената конкуренция в производството на лекарства за диабет и патентната защита са двете основни причини, които водят до високите цени, категорични са изследователите. Три са компаниите в света - Novo Nordisk, Eli Lilly и Sanofi, които контролират над 90% от световния пазар на инсулин и 83% от този на иновативните диабетни продукти. Поне 40 са компаниите в света, които произвеждат инсулин, но много от тях оперират чрез споразумения с големите три, казват изследователите.

Патентните права са другата основна бариера пред понижаването на цените. Всички продукти от типа на SGLT2 и GLP1 са под патентна защита в САЩ, Англия, Канада, което означава, че на този етап няма как да има биоподобни лекарства, създадени от генеричната индустрия. В същото време генерици на тези продукти има в Индия, а в ЕС на някои инсулини - insulin glargine, insulin lispro, insulin aspart.


Решението


Според изследователите то се крие в даването свобода на генеричните компании да произвеждат тези лекарства рано и така да свалят цените. Това е механизмът, който бе ползван при други животоспасяващи терапии с огромно значение като тези за ХИВ и Хепатит С, той трябва да се използва и при диабета, предлагат специалистите.

Контрата

Това обаче едва ли ще стане скоро. приичната е, че иновативната фармацевтична индустрия винаги дава доводи в подкрепа на нуждата от поддържането на високите цени. Те са свързани с това, че компаниите имат разходи за създаването на всяка ново лекарство. Според изчисленията на EFPIA например разходите за  изследвание за създаване на ново лекарство са над 1.9 млрд. евро средно. Те пък трябва да бъдат възстановени чрез патентната защита след това.    
Действащият Механизъм носи същите пороци

Действащият Механизъм носи същите пороци

Решението на ВАС няма пряко действие спрямо него, но налага преосмисляне на начина, по който се прогнозират потребностите на пациентите от лекарствено лечение, казват от АRParM
ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

Това показва заключението на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност
Американци с ботулизъм след фалшив ботокс

Американци с ботулизъм след фалшив ботокс

Поне в два щата е имало хоспитализирани след козметични инжекции, предлагани в немедицински условия
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

За някого 6 000 лв. може да не е много, но за повечето хора в България е огромен разход, казва проф. Красимир Минкин
4 oт 5 деца с пълен обхват на ваксини

4 oт 5 деца с пълен обхват на ваксини

Макар този показател да е добър, още има какво да се направи казват от СЗО във връзка с наближаващата Седмица на имунизациите
Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Законът за здравето трябва да се адаптира така, че всички услуги, които се покриват от държавния бюджет за деца, трябва да се финансират и за пълнолетни, независимо кога е възникнало заболяването, казват от сдружение „Общност Мостове"

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Съдът в САЩ ограничи апарати за сънна апнея

Съдът в САЩ ограничи апарати за сънна апнея

Решението идва след като през 2021 г. бяха изтеглени милиони устройства на Philips, заради опасения, че може да навредят на хората
1 2 3 4 5 ... 302 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ