Меню
коментар

Кадровият дефицит може да ни компрометира

07-02-2024 05:53
Многобройните опити да участваме в регулацията на дейността по кардиохирургия се сблъскаха с мълчаливо незачитане на професионалното ни мнение, казва д-р Стоян ЛазаровКадровият дефицит може да ни компрометира
Clinica.bg

press@clinica.bg

Съживяване на кардиохирургичните операции особено при деца и увеличение на структурите показа ежегодният прочит на „Индекс на болниците" на данните на здравната каса в тази област. Какво обаче мислят специалистите и какви с атенденциите според тях, попитахме д-р Стоян Лазаров.Той е член на УС на Българското дружество по кардиохирургия (БДХ) и на Световното дружество по Детска кардиохирургия.

Данните за дейността на лечебните заведения през 2023 г. показват, че се забелязва възстановяване на оперативната активност след пандемията от КОВИД-19. За поредна година частните структури извършват по-голяма част от операциите.

 

Прави впечатление, че отчетените

 

 пациенти по КП 119, която е за по-сложни и по-скъпи случаи в частните структури значително надвишават тези по КП 116, която е за по-леките и по-евтини. В държавните болници съотношението е по-различно, но и в някои от тях има преобладаващ брой на по-сложни интервенции. 

 

Да се твърди, че една институция 

 

спекулира с отчета на КП е може би невярно, защото пациентите за оперативно лечение стават все по-комплицирани и сложни, като оперативните намеси са върху повече от един проблем. Също така не малка част от по-леките случаи са вече в обхвата на интервенционалната кардиология и това предопределя сложността на операцията. Разбира се това изисква специален анализ от страна на професионалната общност, така както е навсякъде по света, но за жалост това в България не се случва. 

 

Липсва лекарска камера, в която да се

 

анализира работата на специалността. Многобройните ни опити да участваме в регулацията на дейността по кардиохирургия се сблъскаха с мълчаливо незачитане на професионалното ни мнение. Това се отнася и до непрекъснатия стремеж за откриване на нови частни структури, без да има обоснована нужда от това. Практиката показва, че ако някой иска да отвори нова кардиохирургия - той може да го направи и от страна на държавата няма никаква регулация. 

 

Това е твърде опасно поради 

 

недостатъчния брой специалисти във всичките аспекти на специалността - от хирурзи, през специалисти по работа с машината сърце - бял дроб, до медицински сестри. Ако допреди 10-15 години частните характер, структури „крадяха" специалисти от държавните, то сега започнаха да „крадат" от други частни структури. Липсата на персонал е нещото, което може да компрометира специалността. 

 

Все пак нивото на кардиохирургията 

 

в България остава относително високо на фона на липсата на истинска политика от страна на държавата в тази област. Забелязва се, че макар и бавно в някои структури се внедряват нови модерни и по-малко инвазивни методи и на последния конгрес през 2023 г се съобщиха интересни данни. В професията влиза ново поколение и това също е окуражаващо. Почти всички структури по кардиохирургия вече се ръководят от по-млади специалисти. Между звената се наблюдава съревнование, което понякога излиза извън професионалната етика, но е по-добре да го има, отколкото - не.


Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Реална дейност през миналата година са започнали отделения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показват данните за здравната каса

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ