Меню
индекс

Съживяване на сърдечните операции при деца

05-02-2024 06:12
През миналата година са направени 180 с екстракорпорално кръвообращение срещу 102 през предходнатаСъживяване на сърдечните операции при деца
Clinica.bg

press@clinica.bg

Съживяване на детските кардиохирургични операции има в страната през миналата година. Общо 180 интервенции с екстракорпорално кръвообращение са били направени срещу 102 през предходната, показва анализът на „Индекс на болниците" на данните на здравната каса.

Детските операции на сърце у нас се извършват основно в НКБ. През миналата година там са направени 175 интервенции с екстракорпорално кръвообращение срещу 97 през предходната, по още пет са реализирани и през двете години в „Св. Екатерина". Съживяването на дейността стана факт, след като бяха вдигнати цените на КП. Това се случи във втората половина на 2022 г., когато единственото отделение по детска кардиохирургия изпитваше много сериозни кадрови проблеми и имаше опасност от прекратяване на сърдените операции при деца. 


През миналата година у нас има и лек


ръст на сърдечните операции при възрастни – от 5580 през 2022 г. те са се увеличили на 5747. Болниците, в които са реализирани интервенциите, на теория се увеличават с една, като към десетте лечебни заведения с кардиохирургии се прибавя и „Медика" в Русе. Там обаче са реализирани едва 3 интервенции, което означава, че вероятно тепърва клиниката ще заработи. (Данните за конкретните болници може да видите тук.)


Въпреки че разрешения за извършване


на сърдечни операции през изминалите две години бяха дадени на още три болници – в Бургас, Пловдив и София, те явно не са успели на този етап да започнат дейност. Доколко има нужда от увеличаване на кардиохирургиите в страната пък е отделен въпрос. Според Дружеството по кардиохирургия и сегашният брой е висок за България, но здравните власти явно не смятат така.


И през миналата година най-голяма част


от операциите на сърце са извършени по двете пътеки за сърдечни операции с екстракорпорално кръвообращение – КП 116, където са по-леките и по КП 119, където са по-сложните. Съотношението на случаите между тях обаче в отделните болници варира от 1:1 до 1:6. Това пък поставя въпроса какви са причините за наличието на подобни отклонения, освен разликата в цената между двете пътеки, която не е никак малка – 8 хил. лв.


На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Реална дейност през миналата година са започнали отделения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показват данните за здравната каса

Ражданията у нас паднаха под 50 000

Ражданията у нас паднаха под 50 000

През 2023 г. те са намалели с 2 062 в сравнение с предходната, показват данните на здравната каса
Нужно е спешно да се осъвремени КП за инсулт

Нужно е спешно да се осъвремени КП за инсулт

„Индекс на болниците" публикува ежегодния си анализ за лечението на инсултите у нас. На какво се дължи ниския процент на модерно лечение в страната, защо има скок на инсултите в Бургас и да очакваме ли промени в новия рамков договор, попитахме доц. Росен Калпачки. 

Кадровият дефицит може да ни компрометира

Кадровият дефицит може да ни компрометира

Многобройните опити да участваме в регулацията на дейността по кардиохирургия се сблъскаха с мълчаливо незачитане на професионалното ни мнение, казва д-р Стоян Лазаров

Нелогичен ръст на хоспитализациите от инсулт

Нелогичен ръст на хоспитализациите от инсулт

При 6% средно за страната, в 10 области той е отрицателен, а в три между 18 и 47 на сто, показва анализ на „Индекс на болниците"

80% от медицинските сестри с готовност за протест

80% от медицинските сестри с готовност за протест

Основната причина за това са нерешените проблеми с кадровия дефицит, който влияе отрицателно на работата им и увеличава вероятността от медицински грешки, показва анкета на „Индекс на болниците"

1520 бебета инвитро за година

1520 бебета инвитро за година

Успеваемостта на клиниките се е повишила до близо 28% през 2021 г., показват данните на ЦАР

Оживление и в онкологията

Оживление и в онкологията

Случаите, които са отчели лечебните заведения към касата, са се увеличили, но комплексност в дейността им все така липсва

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

Проблемът за човешкия ресурс е №1, той е преди този за финансирането в здравеопазването, казва д-р Панайот Диманов
1 2 3 4 5 ... 12 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ