Меню
На пациента започна да се гледа като на приход

Октомври е месецът за борба с рака на гърдата, за съжаление смъртността в страната ни и при тази диагноза е по-висока от средната в ЕС, профилактика и палиативни грижи няма, а парите за лечение се увеличават без резултат. Защо това е така, попитахме доц. Николай Йорданов. 

Здравната ни система е в пост-ковидно прегаряне

Здравната ни система е в пост-ковидно прегаряне

Тройна разлика в нестандартизираната болнична смъртност от инфаркт има в различни области в страната, показват данните на НЦОЗА предоставени на „Индекс на болниците". На какво се дължи това, кои въпроси остават без отговор, какво е качеството на лечение на инфаркти у нас и какво трябва да се промени, така че смъртността да тръгне надолу попитахме доц. Васил Велчев.
Болничната помощ трябва да се концентрира

Болничната помощ трябва да се концентрира

Как се отразява пандемията на пациентите със сърдечносъдови заболявания, какво очакват кардиохирурзите от преговорите за анекс към НРД, има ли достатъчно специалисти за 10 кардиохирургии в страната и удачно ли е за лекари и пациенти да имаме 340 болници, попитахме проф. Пламен Панайотов.

Иновативните терапии направиха онкологията атрактивна

Иновативните терапии направиха онкологията атрактивна

КОВИД-19 оказа влияние върху достъпа до медицинска помощ през миналата година показа „Индекс на болниците". До колко той е бил затруднен в онкологията, защо продължават да се увеличават разходите за онкомедикаменти и подобрява ли това качеството на лечение, попитахме доц. Желязко Арабаджиев.

У нас няма обективни данни за ефекта на новите терапии

У нас няма обективни данни за ефекта на новите терапии

КОВИД-19 оказа влияние върху достъпа до медицинска помощ през миналата година показа „Индекс на болниците". До колко той е бил затруднен в онкологията, защо продължават да се увеличават разходите за онкомедикаменти и подобрява ли това качеството на лечение и живот на пациентите, попитахме д-р Александър Йорданов.

Кадрите са проблемът - за година изгубихме 100 сестри

Кадрите са проблемът - за година изгубихме 100 сестри

За първи път през миналата година дейността на лечебните заведения беше по-малка от предходните години. „Индекс на болниците" показа, че понижение с близо 20% има и в ортопедията. КОВИД-19 ли е единствената причина за това, на какво ни научи пандемията, има ли нужда от толкова много болници в страната, какво очакват лекарите от политиците, попитахме проф. Асен Балтов. 

Не знаем какво е качеството на инвазивната кардиология

Не знаем какво е качеството на инвазивната кардиология

За първи път през миналата година дейността на лечебните заведения беше по-малка от предходните години. „Индекс на болниците" показа, че понижение с близо 20% има дори в области като инвазивната кардиология, където пациентите са предимно спешни. КОВИД-19 ли е единствената причина за това, върнаха ли се пациентите в болниците, има ли нужда от близо 60 катетаризационни лаборатории у нас, попитахме доц. Васил Велчев.

КОВИД затрудни лечението на инсултите

КОВИД затрудни лечението на инсултите

КОВИД ограничи достъпа до болница и лечение за много хора с други заболявания. През миналата година хоспитализациите, платени от НЗОК у нас са по-малко с 26%. Макар и по-малко, понижение има и при инсултите, както вече показахме в „Индекс на болниците" те са намалели със 17% за 2020 г. Много или малко е това, какво е станало с тези хора, какво да очакваме през тази година, попитахме доц. Росен Калпачки.

КОВИД изложи на риск пациентите ни

КОВИД изложи на риск пациентите ни

И тази година „Индекс на болниците" публикува данните за дейността на болниците в различни направления, едно от които е и кардиохирургията. Защо операциите на сърце са по-малко с 22% в сравнение с 2019 г., само КОВИД ли доведе до това и какво още показа пандемията за здравната ни система и пациентите в нея, попитахме д-р Стоян Лазаров. 

Лекарите не искат да се занимават с КОВИД

Лекарите не искат да се занимават с КОВИД

Недостатъчно финансиране и липса на кадри бяха двата основни проблема, които открои анкета на "Индекс на болниците" сред лечебните заведения. Те бяха разисквани по време на последвалата дискусия "КОВИД-19, предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ". Как могат да бъдат решени тези проблеми и пред какви други изпитания постави пандемията болниците, попитахме проф. Тодор Черкезов.
Лекуваме рак по-скъпо от германците

Лекуваме рак по-скъпо от германците

Макар и леко, пациентите на химиотерапия у нас намаляват, а в същото време разходите за медикаменти се увеличават. Това показват данните на НЗОК, които „Индекс на болниците" анализира. На какво се дължи тази тенденция, малко или много даваме за онкологични заболявания, прилагат ли се в страната ни достатъчно много иновативните терапии и методи за лечение, има ли контрол при финансирането им, попитахме д-р Александър Йорданов. 

открийте болница
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ