Меню
Пациентите с по-леки инсулти не дойдоха в болниците
За втора поредна година у нас се наблюдава намаляване на исхемичните инсулти. Получиха ли пациентите адекватна помощ, как може да се увеличи броят на тромболизите и има ли достатъчно лекари, които да ги правят. Това попитахме проф. Пенка Атанасова.
Нужен е контрол на качеството в медицината

Нужен е контрол на качеството в медицината

Леко увеличение на операциите на сърце се наблюдава през изминалата година, те са повече с 2.8% в сравнение с предходната. Въпреки това кардиохирургичните интервенции остават далече от нивата преди пандемията, показва „Индекс на болниците". На какво се дължи това, съизмерими ли сме по качество с другите страни, попитахме д-р Асен Келчев.
На пациента започна да се гледа като на приход

На пациента започна да се гледа като на приход

Октомври е месецът за борба с рака на гърдата, за съжаление смъртността в страната ни и при тази диагноза е по-висока от средната в ЕС, профилактика и палиативни грижи няма, а парите за лечение се увеличават без резултат. Защо това е така, попитахме доц. Николай Йорданов. 

Здравната ни система е в пост-ковидно прегаряне

Здравната ни система е в пост-ковидно прегаряне

Тройна разлика в нестандартизираната болнична смъртност от инфаркт има в различни области в страната, показват данните на НЦОЗА предоставени на „Индекс на болниците". На какво се дължи това, кои въпроси остават без отговор, какво е качеството на лечение на инфаркти у нас и какво трябва да се промени, така че смъртността да тръгне надолу попитахме доц. Васил Велчев.
Болничната помощ трябва да се концентрира

Болничната помощ трябва да се концентрира

Как се отразява пандемията на пациентите със сърдечносъдови заболявания, какво очакват кардиохирурзите от преговорите за анекс към НРД, има ли достатъчно специалисти за 10 кардиохирургии в страната и удачно ли е за лекари и пациенти да имаме 340 болници, попитахме проф. Пламен Панайотов.

Иновативните терапии направиха онкологията атрактивна

Иновативните терапии направиха онкологията атрактивна

КОВИД-19 оказа влияние върху достъпа до медицинска помощ през миналата година показа „Индекс на болниците". До колко той е бил затруднен в онкологията, защо продължават да се увеличават разходите за онкомедикаменти и подобрява ли това качеството на лечение, попитахме доц. Желязко Арабаджиев.

У нас няма обективни данни за ефекта на новите терапии

У нас няма обективни данни за ефекта на новите терапии

КОВИД-19 оказа влияние върху достъпа до медицинска помощ през миналата година показа „Индекс на болниците". До колко той е бил затруднен в онкологията, защо продължават да се увеличават разходите за онкомедикаменти и подобрява ли това качеството на лечение и живот на пациентите, попитахме д-р Александър Йорданов.

Кадрите са проблемът - за година изгубихме 100 сестри

Кадрите са проблемът - за година изгубихме 100 сестри

За първи път през миналата година дейността на лечебните заведения беше по-малка от предходните години. „Индекс на болниците" показа, че понижение с близо 20% има и в ортопедията. КОВИД-19 ли е единствената причина за това, на какво ни научи пандемията, има ли нужда от толкова много болници в страната, какво очакват лекарите от политиците, попитахме проф. Асен Балтов. 

Не знаем какво е качеството на инвазивната кардиология

Не знаем какво е качеството на инвазивната кардиология

За първи път през миналата година дейността на лечебните заведения беше по-малка от предходните години. „Индекс на болниците" показа, че понижение с близо 20% има дори в области като инвазивната кардиология, където пациентите са предимно спешни. КОВИД-19 ли е единствената причина за това, върнаха ли се пациентите в болниците, има ли нужда от близо 60 катетаризационни лаборатории у нас, попитахме доц. Васил Велчев.

КОВИД затрудни лечението на инсултите

КОВИД затрудни лечението на инсултите

КОВИД ограничи достъпа до болница и лечение за много хора с други заболявания. През миналата година хоспитализациите, платени от НЗОК у нас са по-малко с 26%. Макар и по-малко, понижение има и при инсултите, както вече показахме в „Индекс на болниците" те са намалели със 17% за 2020 г. Много или малко е това, какво е станало с тези хора, какво да очакваме през тази година, попитахме доц. Росен Калпачки.

КОВИД изложи на риск пациентите ни

КОВИД изложи на риск пациентите ни

И тази година „Индекс на болниците" публикува данните за дейността на болниците в различни направления, едно от които е и кардиохирургията. Защо операциите на сърце са по-малко с 22% в сравнение с 2019 г., само КОВИД ли доведе до това и какво още показа пандемията за здравната ни система и пациентите в нея, попитахме д-р Стоян Лазаров. 

открийте болница
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ