Статистика

Половината безплодни бракове са заради мъжа

06-06-2018 11:51
Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите Половината безплодни бракове са заради мъжа
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Около 50% от безплодните бракове се дължат на проблеми при мъжа. Това съобщи проф. Чавдар Славов, шеф на Клиниката по урология в ИСУЛ, по време на форум за репродуктивното здраве. Така той развенча митовете, че в повечето случаи "виновни" за безплодието са жените.
Поне 15% от двойките не могат да постигнат бременност в рамките на една година, допълни статистиката проф. Славов. Затова според него е необходимо да се създаде регистър за партньорите с репродуктивни проблеми.

Причините за стерилитет при мъжете са разнообразни. При около една трета от случаите – 31% става дума за идиопатичен инфертилитет, когато

 

няма ясна установена причина за проблема.

 

„За съжаление нашите опити да спечелим национален проект по линия на ЕС и да изследваме точно тези мъже, да изследваме тези причини, се сблъскаха с невъзможност или с желание тези пари да отидат при по–отговорни ресори", каза проф. Славов. При 8,9% от случаите безплодието при мъжа се дължи на ендокринни фактори. „Трябва да знаете, че след 42 годишна възраст всеки мъж губи по 1% от нивото на тестостерона си", заяви още началникът на Урологията в ИСУЛ.
Той акцентира и върху друг проблем при мъжете, свързан със „задържани тестиси". Около 7,8% от момченцата се раждали с този проблем, който

 

трябва да се установи до 3–годишна възраст,

 

за се преодолее. „Тук е мястото да спомена, че ние имаме опит в скринингови прегледи по училищата и детските градини. С помощта на образователното министерство и подкрепата на г-жа Фандъкова, кмета на София, имахме възможността да организираме такива прегледи на място с всичките информирани съгласия на родителите за ранно установяване на проблема", каза проф. Славов.

Шефката на болница "Св. София" д-р Гергана Коларова пък разказа как има изместване във възрастта на първата менструация и навлизането на жената в менопауза. Ако преди девойките са имали цикъл за първи път на 13 г., сега това се случва година и половина по-рано.

Менопаузата пък подранява с около пет години.

Ако жената е влизала в климакс на около 52 години, сега това се случва средно на 47 години. Д-р Коларова разказа, че когато при нея дойде пациентка на 50 години и каже, че още има менструация, това е сигнал, че има миома на матката. „Матка, която не ражда деца, ражда миоми", каза д-р Коларова. Тя разказа как в семействата много по–лесно се говорело с момчетата на сексуални теми, отколкото с момичетата. Така тийнейджърките чели неверни данни в интернет и идвали на лекар стресирани. „Така

 

ние изграждаме системи хипохондрички

 

още от тийнейджърска възраст. Това е много сериозен проблем", каза шефката на болница „Св. София". Имаме крещяща нужда училището да засили възпитателната си роля, призова тя. Зам.–министърът на образованието Таня Михайлова обясни как сексуалното образование вече е по–сериозно застъпено в учебните програми.

В своето приветствено слово, което бе прочетено в началото на форума, вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че между 10-15% от двойките имат проблеми със зачеването.

Зам. – социалният министър Султанка Петрова пък обяви, че около 300-400 хил. двойки у нас имат репродуктивни проблеми.

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ