Меню
Развитие

Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

26-01-2018 10:34
Над 400 са модерните интервенции през миналата година, но остават концентрирани в ограничен брой болнициТромболизите у нас се увеличиха с 23%
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Модерното лечение на инсултите в България набира скорост. С 23% са се увеличили тромболизите в страната само за година. Извършването им обаче остава концентрирано в ограничен брой болници, както и ниско на фона на общия брой пациенти, които имат нужда от него. Това показват официалните данни на здравната каса за 2017 г.

Общо 428 са били тромболизите през миналата година, броят им е по-голям с 98 в сравнение с предходната. През 2016 г. хората, които са получили тази терапия са били 330, а през 2015 г. – 308. Въпреки трайната тенденция за увеличаване на модерното лечение в страната, то остава под 1% на фона на общия брой на пациентите, които са имали нужда от помощ.

От всички 50 304 души с исхемични инсулти, 

Какво е тромболиза

Тромболизата е най-ефективният метод за лечение на исхемичния инсулт, защото дава най-големи шансове за пълно възстановяване на пациентите. При нея чрез специален медикамент се разбива тромба, който е спрял притока на кръв към мозъка. Това обаче може да стане, ако пациентът е стигнал в болницата до третия час от началото на симптомите.


които са преминали през болниците в страната през 2017 г. процентът на получилите лечение с тромболиза е приблизително 0.8. В същото време в страните от ЕС тази цифра е над 3.5.

Причините за това са различни. Сред тях са както късното достигане на пациентите до лечебните заведения – след третия час от началото на инсулта, така и липсата на организация за провеждане на тромболизи във всяка болница.


От над 130 лечебни заведения, където

се приемат хора с инсулти, едва в 36 се е правило модерното лечение през миналата година. В много от тях обаче има само по 1-2 случая. На практика осъществяването на модерната терапия е концентрирана в много малко на брой болници в страната. Едва десет са клиниките, където са една година са имали повече от десет пациенти. Една трета от всички тромболизи в страната пък са концентрирани в една единствена болница – „Св. Анна" в София. Засега тя се очерта като безспорен лидер в този вид лечение. През миналата година

броят на тромболизите в нея е 140 

(Кои са останалите девет лечебни заведения с най-голям брой интервенции вижте в карето, статистиката за всяка клиника може да видите тук.)

В страната набира сила и лечението на инсулти с тромбектомии. То се прилага при пациенти, където тромболизата не може да помогне, защото съсирекът, който спира притока на кръв в мозъка е много голям. Готовност за лечение на пациентите с този метод у нас имат 4 лечебни заведения – Пирогов, „Св. Анна" в София, „Св. Георги" в Пловдив и „Св. Марина" във Варна. Все още обаче дейността в повечето от тях прохожда.


ТОП 10 на болниците по тромболизи

 

Лечебно заведение Брой за 2017 г.


„Св. Анна", София – 140

„Св. Марина", Варна – 42

„Токуда", София – 40

МБАЛ-Силистра- 32

„Св. Пантелеймон", Пловдив – 24

УМБАЛ-Плевен – 23

МБАЛ-Шумен - 16

„Уни Хоспитъл", Панагюрище – 15

„Пулс", Благоевград - 12
МБАЛ-Търговище - 11
Източник: НЗОК

 

Защо е важна тромболизата

Тромболизата е един от най-ефективните методи за лечение на исхемичния инсулт. Тя дава най-големи шансове за пълно възстановяване на пациентите. При нея чрез специален медикамент се разбива тромба, който е спрял притока на кръв към мозъка. За да се направи това лечение обаче, пациентът трябва да е стигнал в болницата до третия час от началото на симптомите. Ако това време е превишено, медицинските специалисти няма как да приложат терапията. 

Тромболизите са се увеличили с 46%

Тромболизите са се увеличили с 46%

Почти една трета от тях се осъществяват в една болница в страната

НЗОК проверява болниците с тромболизи

НЗОК проверява болниците с тромболизи

От фонда искат да видят на каква цена се купува лекарството и какво количество се слага

44 тромбектомии за 19 месеца

44 тромбектомии за 19 месеца

В 50% от случаите пациентите са си тръгнали здрави, напълно активни, както преди инсулта, казва д-р Нурфет Алиоски

Тромбектомиите намаляха значително

Тромбектомиите намаляха значително

Заради проблемите с финансирането на медицинските изделия има само 18

Само две болници правят тромбектомии

Само две болници правят тромбектомии

Над 3.2 млн. лв. е дало здравното министерство за миналата година, за тази още няма сключени договори

На четири часа от смъртта

На четири часа от смъртта

Инсултът е третата най-честа причина за смърт у нас и поваля над 50 000 българи годишно. За опасностите, за превенцията и възможностите за лечение, разговаряме с д-р Елена Каранджулова.
Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Специалистите разгледаха правила за лечението им в страната
Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Отличието е най-високото от три степени и в България няма друга болница с подобно постижение
При инсулта всяка минута е от значение

При инсулта всяка минута е от значение

Какво предизвиква инсулта, какви са най-новите техники за лечение и как да се предпазим, разговаряме с д-р Павлин Павлов. Той е началник на Отделението по неврология в Силистра.

За да лекуваш инсулт, трябва да си пушка при нозе

За да лекуваш инсулт, трябва да си пушка при нозе

Само преди ден светът отбеляза деня за борба с инсултите. Има ли лек за тях, какъв е той, защо не се прилага масово в страната, каква е тайната на успеха в лечнието им, попитахме доц. Росен Калпачки.

1 2 3 4 5 ... 6 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ