Неврология

На четири часа от смъртта

06-03-2018 09:30
Инсултът поваля все повече млади хора заради лошия начин на живот, казва д-р Елена КаранджуловаНа четири часа от смъртта
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Инсултът поваля над 50 000 българи всяка година. За съжаление страната ни е на едно от първите места по смъртност от тази диагноза в Европа. Тя е третата най-честа причина за смърт и у нас. За опасностите, за превенцията и възможностите за лечение, разговаряме с невролога от Болница „Тракия" д-р Елена Каранджулова.
Колкото и странно да звучи, отношението на много българи към инсулта е пренебрежително. „Забелязвам, че голяма част от пациентите не го възприемат като нещо сложно, опасно. Дори напротив - те чакат да им мине“, казва неврологът. А мозъчният кръвоизлив е също толкова страшен, колкото и инфаркта.

За съжаление все повече млади хора у нас биват поваляни от инсулт. Според д-р Каранджулова причината се крие в лошия начин на живот. „Нездравословно хранене, нелекувана хипертония, сериозни нарушения в метаболизма, наднормено тегло, липса на движение, на спорт, тютюнопушенето, диабетът, стресът. Това са основните, но и най-опасни предпоставки за мозъчен кръвоизлив“, казва тя. За жалост, ако до преди 20-30 години в неврологичните отделения са постъпвали предимно хората над 45, то днес през кабинета на д-р Каранджулова все по-често минават дори 20-годишни хлапета. „Най-младият ни пациент беше на 22. Това е страшно“, допълва тя.

 

Тромб или кръвоизлив 

 

Има два вида инсулт – исхемичен, (при който се получава запушване на артериален съд) и хеморагичен, (при които има кръвоизлив в мозъка). По-често срещани са исхемичните инсулти, казва лекарката. Според нея ключът към правилното лечение е пациентът да познае симптомите навреме и да потърси медицинска помощ.Д-р Елена Каранджулова завършва медицина в Тракийския университет в Стара Загора през 1989 г. Работи 9 години в общинската болница в град Раднево. След това се мести в УМБАЛ "Проф. Д-р Ст. Киркович", а в момента посреща пациенти в болница „Тракия". Д-р Каранджулова се занимава преди всичко със спешни случаи с инсулти и е посветила времето си да повиши здравната култура на българското общество и да помогне за превенцията на коварната болест.

„Най-често се започва със слабост в някой крайни – ръка, крак. Може да има изкривяване на устата надолу, нарушение в говора, главоболие. Дори само изтръпването на крайник може да е признак за инсулт. Тогава незабавно трябва да се действа“, коментира д-р Каранджулова.
„Стремежът ми е да образовам колкото се може повече хора, да повиша здравната им култура така че да знаят колко важно е дори при най-малкото съмнение за инсулт, веднага отидат на лекар. Първите четири часа са ключови. Тогава може да се приложи единственото утвърдено в Европа и целия свят лечение с доказан ефект – тромболизата. Тя обаче се прави само и единствено в този отрязък от време. След това рискът от кървене се повишава и лекарите трябва да се борят с проблема по друг начин. Тромболизата е метод, чиято цел е да отпуши запушения съд и да премахне тромба. Така ще се възстанови кръвоснабдяването в засегнатия участък от мозъка“, разказва лекарката.
Специалистите в болница „Тракия“ прилагат тази терапия винаги, когато пациентът е подходящ за това. „За жалост малка част от болните идват навреме. Първото забавяне се получава докато те самите разберат, че има проблем, след това се губи време в разговори със 112. Самите колеги от Спешния център не веднага се ориентират в ситуацията и не предават болния в неврологично отделение. Ако пациентът дойде навреме, то ние може да го обработим до 30 минути и лечението да започне. Затова още веднъж подчертавам – колкото по-рано дойде, толкова по-добре“, категорична е д-р Каранджулова.
Тя опровергава старото схващане, че при мозъчен инцидент пациентът не бива да се мести. Единственото противопоказание за транспорт би било, ако болният е в тежка кома и има нарушения в дишането. При всички останали случаи обаче той, придружен от близки или приятели, може сам да дойде в болницата. „Дори рехабилитацията на тези пациенти започва много рано. По-противопоказано е залежаването и липсата на движение“, допълва още неврологът.

 

Година по-късно

 

Ако човек се забави и медиците не могат да приложат тромболизата, то веднага след постъпване в болница се започва специализирано лечение, чиято чел е да стабилизира състоянието му.  „Мозъчният инсулт е състояние, което влияе на цялото тяло. Има опасност човек да остане траен инвалид“, обяснява д-р Каранджулова. Тя успокоява, че дори след подобен животозастрашаващ инцидент, човек може да се възстанови изцяло. „За жалост голяма част от нашите пациенти се инвалидизират отново поради факта, че идват късно. Когато приложим тромболизата, повечето от болните имат шанс напълно да забравят за случилото се. С другите лечения обаче, прогнозата не е толкова обнадеждаваща. При по-тежки и ненавременно лекувани инсулти болният може да остане със затруднения в крайниците, говора, координацията“, обяснява неврологът. При всички случаи обаче рехабилитацията е продължителна. Често на пациентите им е нужна цяла година, за да се възстанови напълно.

 

Превенцията

 

Статистиката сочи, че мъжете са по-застрашени от инсулт. Това обаче не значи, че и дамите не трябва да внимават за опасността. „Важно е, човек да контролира добре артериалното си налягане. Доброто лечение е от огромно значение при хората с ритъмни нарушения. Както младите, така и по-възрастните не бива да забравят движението, упражненията, да се хранят здравословно, да следят за нивата на холестерола си. Спрете цигарите, ограничете алкохола. Така ще намалите опасността от инсулт“, уверена е д-р Елена Каранджулова.

Тя признава, че е добре запозната с тъжната статистика, според която страната ни е на едно от челните места по смъртност след инсулт. „За съжаление факт е, че сме сред държавите с по-нисък стандарт на живот, липсва ни здравна култура, превенцията се пренебрегва. Това оказва своето значение. Ето защо винаги, когато мога се стремя да говоря за тези проблеми. За да алармирам, да обърна внимание“, казва още лекарката.


Тромболизите са се увеличили с 46%

Тромболизите са се увеличили с 46%

Почти една трета от тях се осъществяват в една болница в страната

НЗОК проверява болниците с тромболизи

НЗОК проверява болниците с тромболизи

От фонда искат да видят на каква цена се купува лекарството и какво количество се слага

44 тромбектомии за 19 месеца

44 тромбектомии за 19 месеца

В 50% от случаите пациентите са си тръгнали здрави, напълно активни, както преди инсулта, казва д-р Нурфет Алиоски

Тромбектомиите намаляха значително

Тромбектомиите намаляха значително

Заради проблемите с финансирането на медицинските изделия има само 18

Само две болници правят тромбектомии

Само две болници правят тромбектомии

Над 3.2 млн. лв. е дало здравното министерство за миналата година, за тази още няма сключени договори

Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Специалистите разгледаха правила за лечението им в страната
Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Над 400 са модерните интервенции през миналата година, но остават концентрирани в ограничен брой болници

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Отличието е най-високото от три степени и в България няма друга болница с подобно постижение
При инсулта всяка минута е от значение

При инсулта всяка минута е от значение

Какво предизвиква инсулта, какви са най-новите техники за лечение и как да се предпазим, разговаряме с д-р Павлин Павлов. Той е началник на Отделението по неврология в Силистра.

За да лекуваш инсулт, трябва да си пушка при нозе

За да лекуваш инсулт, трябва да си пушка при нозе

Само преди ден светът отбеляза деня за борба с инсултите. Има ли лек за тях, какъв е той, защо не се прилага масово в страната, каква е тайната на успеха в лечнието им, попитахме доц. Росен Калпачки.

1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ