Лица

Успял лекар и жена

26-04-2016 10:13
Проф. Елисавета Наумова продължава да работи за увеличаване на плащанията от НЗОК Успял лекар и жена
Пътят не е лесен, но целта си струва. Това е животът на една от най-женствените и успешни дами в родното здравеопазване - проф. Елисавета Наумова. Тя управлява клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в Александровска болница. И доказва на практика, че е възможно един лекар, една жена, да постигне поставените си цели и мечти, и то не зад граница, а у нас. И да се чувства реализиран и пълноценен човек в семейството си, и в обществото.
Родена е в семейство на лекари и в този смисъл съдбата й е отредила бъдещето развитие, защото още от ранна детска възраст осъзнава и набелязва своя път в областта на медицината. Не случайно братът на проф. Наумова също е лекар. С усмивка проф. Наумова припомня, че е генетично предетерминирана и затова тръгва по нелекия път да работи за оздравяването на нуждаещите се, да помага на хората. Още като ученичка участва активно в някогашните санпостове, свързани предимно с просветителска работа. Днес вече тя е специалист по вътрешни болести и по клинична имунология, доктор на медицинските науки.

Житейският й път е добър пример за постоянство и отстояване на работата си – над 30 години в различни звена тя работи в една и съща болница. Клиниката по клинична имунология, която тя ръководи е с по-особен статут и предназначение, тъй като обединява в себе си както диагностична, така и лечебна дейност. Тук се прави диагностика на всички заболявания, които имат имунен механизъм. По групи това са: първичните и вторични имунни дефицити, автоимунните заболявания, свързани с нарушения на различни органи, автовъзпалителни заболявания, а също и злокачествените хематологични заболявания. Лечебната дейност е свързана с клинична база, и това прави клиниката уникална за цялата страна, тъй като в този експертен център се приемат и лекуват пациенти със заболявания на имунната система.

Проф. Наумова е кореняк софиянка и завършва медицина в родния си град. Следва едногодишно разпределение в Самоков, а после чрез конкурс получава назначение в Клиниката по нефрология като асистент. Към това звено по онова време съществува имунологична лаборатория и д-р Наумова работи на двете места. Години по-късно се открива клиниката, която тя оглавява. Казва, че през годините имала желание да се занимава с няколко неща – с научно-изследователска работа, диагностика и лечение на пациенти. Така избира имунологията, която е сравнително млада, но бързо развиваща се дисциплина в медицината.

Като един от най-наболелите проблеми в сферата й, тя определя ограничеността на пациентите, които могат да бъдат приети чрез т.нар. „организация" на клиничните пътеки. След шестгодишна борба да се приеме една пътека, в момента тя е точно само една за лечение на доказани първични имунодефицити. Но има и много други пациенти, които могат да бъдат диагностицирани, лекувани и проследявани в центъра. Например, свързаните с репродуктивните нарушения, които са на имунологична основа, вторични имунодефицитни състояния и такива, на които трябва да се прилага имуномодулираща терапия. Също така онези пациенти, които чакат трансплантация на органи. Голяма част от дейността на клиниката тук е свързана с имунологичната подготовка на донори и реципиенти за трансплантация на клетки, тъкани и органи.

„Можем да вършим още много полезни за хората и обществото дейности, но сме ограничени от плащанията от НЗОК", коментира проф. Наумова. И очертава веднага другия голям недостатък на нашенската система – в диагностиката, тъй като много ограничен брой от изследванията се реимбурсират от касата и доболничната помощ. Това налага повечето да се заплащат от самите пациенти. И на трето място, но не по степен на важност е, че специалистите по клинична имунология не могат за назначават тези изследвания, въпреки че са единство компетентни да го направят. Също така, нямат право да дават консултации на пациентите, тъй като и затова НЗОК не е предвидила заплащане. Дългогодишната неравна борба с родните институции тези кусури да се изправят, засега е без резултати. Обясненията на управляващите системата, че няма пари, според проф. Наумова, са нелогични. Защото, казва тя, не е сериозно да не можеш да лекуваш здравно осигурения пациент.

Въпреки това професор Наумова остава да работи в България. Смята, че така е възпитана и, че не е имала необходимост да се доказва навън. „Човек трябва да оценява онова, което е получил и да има вътрешна необходимост да го доразвие", разсъждава жената, която управлява успешно и живота, и кариерата си. "Какво по-голямо признание може да се очаква от това да те изберат за Президент на Европейската федерация по имуногенетика."

Тя е щастлива в семейството си – сигурният остров, средата на най-скъпите на сърцето й хора. Съпругът й е публична личност – той е шефът на БЧК Христо Григоров. Двамата имат две деца – дъщеря и син, и две внучета. Всички се събират и в хубави, и в лоши моменти, и заедно намират най-приемливите за фамилията решения. В малкото свободно време, което понякога й остава, проф. Наумова се зарежда като плува, кара ски, ходи на фитнес. И не спира да се надява, и работи, за да види реализиран своя проект отпреди 6 години, който обединява клиничната имунология, хематологията, банката за стволови клетки и възможността нуждаещите се от такъв вид лечение да го получават комплексно на едно място. Нужна е само помощ – финансова и управленска, за реализацията на благородната идея.


Апарат улавя рака в началото

Апарат улавя рака в началото

Добрата и модерна апаратура е изключително важна за провеждането на успешно лечение за всеки пациент. 39 са новите апарати, с които беше оборудван Центъра за диагностика и лечение на онкологични заболявания в „Александровска" през изминалите четири години. Какви възможности дават те на над 3000 пациенти с туморни заболявания, които се хоспитализират в болницата всяка година, разказва д-р Чавдар Еленков. Той е управител на Диагностично-консултативния блок към „Александровска".
Няма универсална диета

Няма универсална диета

След поредицата от майски празници, които по традиция са свързани с обилни трапези и големи количества алкохол, се обърнахме към диетолога д-р Митко Ригов с въпросите какво трябва да знаем за правилното хранене, какво да променим в него и кога трябва да се прилага лечебен подход към него? Д-р Ригов е завършил Медицинската академия в Санкт Петербург и вече 34 години работи като диетолог. От 1988 г. е в Александровска.
Лекарят се учи цял живот

Лекарят се учи цял живот

Инвазивната кардиология може да се сложи на равна нога със сърдечната хирургия, убеден е един от най-младите и изявени лекари в родната система на здравеопазването. Роден е в София през 1978 г., на 38 години вече е доцент в клиниката по кардиология на Медицинския университет и е началник на отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница.
Възстановяват женски гърди с тъкани от тялото

Възстановяват женски гърди с тъкани от тялото

Какво означава микрохирургията и кога, и как се прилага тя в пластичната хирургия? С тези въпроси се обърнахме към доц. Роман Романски, завеждащ Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия в Александровска болница. Това е единствената клиника в страната, в която се правят микрохирургични операции в пластичната хирургия.
Риба вместо агне след постите

Риба вместо агне след постите

Великден наближава, а с него идва и края на дългите пости. Тези, които са избрали да се пречистят духовно и физически обаче, трябва да внимават как ще посрещнат празниците. Не прекалявайте с трапезите, защото може да бъде вредно за здравето ви, категоричен е специалистът от „Александровска" д-р Митко Ригов.
Над 200 българи с имунни дефицити

Над 200 българи с имунни дефицити

От днес до 29 април Александровска болница ще отбележи Световната седмица на първичните имунни дефицити с партньорското участие на Международната фондация „Джефри Модел" и Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити. Световната седмица се отбелязва всеки април под мотото: „Тествай – Диагностицирай – Лекувай", а тази година акцентът е върху подобряване на достъпа до оптимални грижи за всички пациенти с първичен имунен дефицит (ПИД).
Махат безкръвно пикочен мехур

Махат безкръвно пикочен мехур

Практически курс по осъществяване на безкръвна операция за премахване на поразен от тумори пикочен мехур ще се проведе в Александровска болница в четвъртък и петък.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ