Интервю

Няма универсална диета

09-05-2016 08:24
Храненето на 90% определя как ще изглежда тялото ни, твърди диетологът д-р Митко РиговНяма универсална диета
След поредицата от майски празници, които по традиция са свързани с обилни трапези и големи количества алкохол, се обърнахме към диетолога д-р Митко Ригов с въпросите какво трябва да знаем за правилното хранене, какво да променим в него и кога трябва да се прилага лечебен подход към него? Д-р Ригов е завършил Медицинската академия в Санкт Петербург и вече 34 години работи като диетолог. От 1988 г. е в Александровска.
- Д-р Ригов, какво в стереотипа на българите се промени така, че през последните години масово се заговори за затлъстяване и преяждане, особено по време на празници като сегашните през май?

- Може да се каже, че за нас, българите, похапването по време на празници, е традиция. И в миналото са спазвали постите, а после са сядали на обилната трапеза. В последните години една от причините за преяждането е и фактът, че повече хора могат да си позволяват по-изобилни количества храна, която за съжаление, вече не е особено качествена. Немаловажен е и фактът, че напоследък имаме по много почивни дни, преди години те бяха по 2-3, а сега понякога стигат до 10 и хората масово „разпускат" предимно с храна и алкохол. По време на отпуск нашенци "разтоварват" стреса и напрежението по същия начин. Нужно е да се отчита и промененият стереотип на живот – енергията, която натрупваме, не се изразходва рационално. Съвременният начин на живот улеснява максимално човека и той не върши много движения, а това е една от основните грешки, които масово се допускат.

- В храненето какво се промени?

- Стереотипът на хранене вече е друг. Помним, че нашите родители, баби и дядовци имаха закуска, обяд и вечеря, дори по часове. Работещите хора пък разполагаха задължително с обедна почивка и стол за хранене по места. Тогава яденето беше ритмично и по-добро като качество. Сега мнозина се сещат да го правят само вечер като се приберат, не закусват. Или, ако изобщо се сетят за хапнат нещо, то е от бързо достъпните храни, които не са качествени. В резултат на всичко, което изброих до тук, започнаха да настъпват промени в нашите телесни параметри, до свърхтегло. Тревожно е, че това се случва не само при хората в зряла възраст, а и при деца, но най-вече, че рефлектира върху здравословното състояние.

- Тогава ли се налага да се премине към лечебно хранене? Какво представлява то?

- Това е система на хранене, съобразена със здравословното състояние на всеки отделен човек. То е низ от мероприятия, които правим за подпомагане или само за лечение на определени заболявания. По принцип се провежда в здравните заведения като се прави адекватен продуктов набор, добре приготвена храна и правилното й съчетаване, и прием в режим. Лечебното хранене има отношение към почти всички заболявания, но предимно ендокринните, диабет, подагра, хормоналните, стомашно чревните, чернодробните, на задстомашната жлеза и при онкологичните.

- Може ли да се твърди, че напоследък, в противовес на затлъстяването, зачестяват и случаите на заболелите от анорексия и булимия у нас?

- Да, предимно дамите имат този проблем на хранителното поведение. Но се срещат и мъже с такова разстройство. Най-често обаче то се появява при подрастващи момичета на по 12-14 години. Имал съм пациентки и на по 40 години с такива страдания. Всички започват с някакви банални диети, прочетени в нета и др. и целта им е да свалят по няколко килограма, те в никакъв случай не са дебели и не страдат от затлъстяване. Повечето са доста интелигентни, много чувствителни, но загубват усет за границите на нормално тегло и се чувстват все по-добре да стават по-слаби. С техните заболявания сам диетолог не може да се справи, редно е да се работи в екип с психиатър и психолог.

- Споменахте „банална диета", сега като че ли масово се практикуват такива, това добре ли е?

- Така се определят диетите без повод, без ясни индикации на тялото, че има нужда от оптимизиране на теглото. Това е процес, който после изисква постигнатото да се поддържа. Може да се постигне чрез адекватно хранене за дълго време и оптимално движение. Съвсем отговорно казвам, че храненето на 90 на сто определя как ще изглежда тялото ни. Може по цял ден да тренираш, но, ако не се храниш адекватно, няма да има смисъл.

- Кое е най-важното за правилното хранене?

- Първо, задължително да се направят изследвания и да се проучи здравословното състояние. Защото една храна може за вас да е добра, за мен да не е. В никакъв случай не бива да се правят експерименти с диети и ограничения, които на комшията или на друг са повлияли добре. Няма универсална диета. Онези, които посягат към модерната през последните 50 години протеинова диета, трябва да са наясно със статуса на своя черен дроб, нарушена ли е мастната обмяна, с бъбреците. Освен здравословното състояние, хората трябва да предвидят дали режима, който вземат, е съвместим с начина им на живот, възраст и пол. При подрастващите подходите пък трябва да са съвсем различни. Адекватно хранене означава то да е съобразено с уникалността на всеки отделен индивид.

- Гладуването крайност ли е или лечебен способ? А веганството и вегетарианството?

- Крайност е. Имам пациентки, които дни наред са яли по една ябълка на ден. Или пък са пили сутрин само вода с оцет. Това редуцира тегло, но неминуемо води до стомашно-чревни проблеми, гастрити и др. Виж, веганството и вегетарианството са режими, философии на хранене, които изискват друга нагласа, но също така обезателно изследване дали тялото на човека може да понесе този ритъм, или не. Веганите обезателно трябва да са наясно какво е нивото на желязото, на В12 и др. в телата им и да се консултират със специалисти.

- В заключение, споделяте ли теорията „40 различни хапки всеки ден"?

- Не, не съм привърженик на тази теория. Нашите тела не са кошчета за отпадъци, важно е с какво ги поддържаме. Впрочем, няма храна, която в различна степен да не замърсява организма ни. Когато се ядат различни храни наведнъж, то те се конкурират и трудно се усвояват. Примерно, онези, които са богати на желязо, с тези, наситени с калций. Ето защо не бива да се консумират заедно млечни и месни храни. Има още много примери за неправилно съчетаване на ястия, което не позволява доброто им усвояване. Дефицитът на определени минерали, витамини, вещества в организма не се появява, ако дадена храна не се поема до една седмица максимум, после трябва да се включи. Да се знае също, че между храненето и движението за изразходване на енергията, трябва да има поне 1 час промеждутък.


Коприва и сьомга за здраво бебе

Коприва и сьомга за здраво бебе

Кои са "суперхраните" за бъдещите майки? И колко е нормално да наддадем през деветте месеца? Проф. Стефка Петрова дава 9 златни правила за диетата на бременните.
Oперация за затлъстяване помага при диабет

Oперация за затлъстяване помага при диабет

Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. То може да доведе до ампутации на крайници, слепота, бъбречна и сърдечна недостатъчност.
Здравословното хранене може да ни разболее

Здравословното хранене може да ни разболее

Здравословното хранене е важно. Но за много хора днес тази идея се превръща в мания.
Всяко пето българче тежи над нормата

Всяко пето българче тежи над нормата

Регионалните здравни инспекции в цялата страна готвят различни инициативи по повод 19 май, Европейският ден за борба със затлъстяването. Фокусът тази година е върху проблема с детското затлъстяване. Целта е да се напомни за бързото нарастване на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване и свързания с това повишен риск от смъртни случаи от сърдечносъдови и метаболитни заболявания.
Апарат улавя рака в началото

Апарат улавя рака в началото

Добрата и модерна апаратура е изключително важна за провеждането на успешно лечение за всеки пациент. 39 са новите апарати, с които беше оборудван Центъра за диагностика и лечение на онкологични заболявания в „Александровска" през изминалите четири години. Какви възможности дават те на над 3000 пациенти с туморни заболявания, които се хоспитализират в болницата всяка година, разказва д-р Чавдар Еленков. Той е управител на Диагностично-консултативния блок към „Александровска".
Растителни храни за справяне с килограмите

Растителни храни за справяне с килограмите

Поддържането на здравословно тегло е едно от най-големите предизвикателства, свързани с общественото здраве в Европа. Наднорменото тегло засяга около 30-80% от възрастното население на страните, членки на Световната здравна организация. Около 20% от децата и подрастващите са с наднормено тегло и 1/3 от тях страдат от затлъстяване.
Лекарят се учи цял живот

Лекарят се учи цял живот

Инвазивната кардиология може да се сложи на равна нога със сърдечната хирургия, убеден е един от най-младите и изявени лекари в родната система на здравеопазването. Роден е в София през 1978 г., на 38 години вече е доцент в клиниката по кардиология на Медицинския университет и е началник на отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница.
Възстановяват женски гърди с тъкани от тялото

Възстановяват женски гърди с тъкани от тялото

Какво означава микрохирургията и кога, и как се прилага тя в пластичната хирургия? С тези въпроси се обърнахме към доц. Роман Романски, завеждащ Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия в Александровска болница. Това е единствената клиника в страната, в която се правят микрохирургични операции в пластичната хирургия.
Риба вместо агне след постите

Риба вместо агне след постите

Великден наближава, а с него идва и края на дългите пости. Тези, които са избрали да се пречистят духовно и физически обаче, трябва да внимават как ще посрещнат празниците. Не прекалявайте с трапезите, защото може да бъде вредно за здравето ви, категоричен е специалистът от „Александровска" д-р Митко Ригов.
Успял лекар и жена

Успял лекар и жена

Пътят не е лесен, но целта си струва. Това е животът на една от най-женствените и успешни дами в родното здравеопазване - проф. Елисавета Наумова. Тя управлява клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в Александровска болница. И доказва на практика, че е възможно един лекар, една жена, да постигне поставените си цели и мечти, и то не зад граница, а у нас.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ