Лица

Лекарят се учи цял живот

03-05-2016 23:34
Вместо летец или пожарникар, доц. Кирил Карамфилов оглавява инвазивната кардиология в АлександровскаЛекарят се учи цял живот
Инвазивната кардиология може да се сложи на равна нога със сърдечната хирургия, убеден е един от най-младите и изявени лекари в родната система на здравеопазването. Роден е в София през 1978 г., на 38 години вече е доцент в клиниката по кардиология на Медицинския университет и е началник на отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница.
За всеки клиницист е благодат да работи в университетска клиника, където възможностите за нови методи, техники и всичко съвременно и актуално, са много. „Лекарят се учи цял живот, а моята доцентура дойде като едно логично продължение на търсенията ми в тази посока", коментира Кирил Карамфилов. Той не крие своята амбиция да се доказва в професията си, в медицината и скромно уточнява, че не е единственият доцент на тази възраст. И че титлата не е дошла при него в резултат на преследването й, а като израз на потребността му да се развива в науката, да живее в академичната атмосфера, която е несравнимо зареждаща и обогатяваща човека.

А защо си е избрал точно това жизнено поприще? Простичко обяснява, че в гимназията много обичал химия и биология, пък и майка му също е лекар интернист. Вероятно и това е повлияло в последствие на буйния младеж, който в детството си бил запленен от други професии – на летец, пожарникар и други „мъжкарски мераци".

„Аз съм работлив и целеустремен, и в крайна сметка положените усилия, за мой късмет, доведоха до добър резултат", обобщава доц. Карамфилов. Неговият брат пък е фармацевт и се занимава с друг аспект на медицината. Бащата на двете напористи момчета приживе много искал Кирил да се реализира като строителен инженер. За съжаление обаче младежът недолюбвал математиката и затова загърбил инженерните дисциплини.

Виж, медицина той завършил със златен медал „Хипократ", което пък автоматично му отваря врати да си подбере специалност, която му е по душа и сърце.

Първоначално, още в 3-ти курс, започва работа като санитар в „Света Екатерина", известната болница, създадена от проф. Александър Чирков. После станал „сестра" в реанимация с 16-часови дежурства. Смята, че това е неоценима закалка, която го обогатява много в познавателен аспект. По онова време взема решение, че ще се занимава с инвазивна кардиология. А днес вече е убеден, че тази специалност може да се сложи на равна нога със сърдечната хирургия.

Още повече, че в последните години броя на пациентите със стендове нараства. Причината за това е, че хората вече осъзнато търсят медицинска помощ, че материалите стават все по-добри – има последно поколение стендове с невероятно качество, които са биорезембируеми.

Бумът на сърдечните заболявания не е от вчера, но напоследък българите внимават с една идея повече за здравето си.

Според младия доцент по сърдечни болести топката не е само в пациентите, а и при лекарите, които трябва да просвещават хората относно грижата за здравето.

Не крие задоволството си, че работи в най-голямата и солидна клиника по кардиология в страната. Минимум по 15 души на ден се изписват от тук.

Признава, че за съжаление, у нас няма регистър на сърдечно болните, каквито прецизно се правят в скандинавските държави например. Освен това и здравната култура на нашенци не е на необходимата висота. Затова има безброй случаи на хора, които биха могли да получат много по-добро лечение, ако се обърнат към лекар само малко по-рано.

От напрежението в болницата доц. Карамфилов намира тих спокоен пристан в уюта на дома при своята красива и амбициозна съпруга, която се занимава с маркетинг, и двете им деца – син на 5 години и дъщеря на 1,6 година. Като родители те са убедени, че най-доброто възпитание за наследниците им, е да дават личен пример. За да ги научат да преследват своите мечти и цели, без да се отказват пред трудностите.

С приятели обичат да катерят планини винаги, когато имат време за това. Най-често го правят на Витоша, която е уникална и с това, че е на 15 минути път от града. За семейството са много важни приятелите и социалната среда. Те са и една от причините доц. Карамфилов да предпочете да живее и работи тук, в родината си, вместо да емигрира както мнозина от колегите му. Пък и не вярва, че в чужбина би получил реализацията, на която се радва тук сега. Убеден е, че финансовата удовлетвореност е нещо много относително – за един тя означава да можеш да си купиш хляб, а за друг - последен модел на мерцедес. И, че щастието никога от никого и никъде не се купува с пари...


Апарат улавя рака в началото

Апарат улавя рака в началото

Добрата и модерна апаратура е изключително важна за провеждането на успешно лечение за всеки пациент. 39 са новите апарати, с които беше оборудван Центъра за диагностика и лечение на онкологични заболявания в „Александровска" през изминалите четири години. Какви възможности дават те на над 3000 пациенти с туморни заболявания, които се хоспитализират в болницата всяка година, разказва д-р Чавдар Еленков. Той е управител на Диагностично-консултативния блок към „Александровска".
Няма универсална диета

Няма универсална диета

След поредицата от майски празници, които по традиция са свързани с обилни трапези и големи количества алкохол, се обърнахме към диетолога д-р Митко Ригов с въпросите какво трябва да знаем за правилното хранене, какво да променим в него и кога трябва да се прилага лечебен подход към него? Д-р Ригов е завършил Медицинската академия в Санкт Петербург и вече 34 години работи като диетолог. От 1988 г. е в Александровска.
Възстановяват женски гърди с тъкани от тялото

Възстановяват женски гърди с тъкани от тялото

Какво означава микрохирургията и кога, и как се прилага тя в пластичната хирургия? С тези въпроси се обърнахме към доц. Роман Романски, завеждащ Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия в Александровска болница. Това е единствената клиника в страната, в която се правят микрохирургични операции в пластичната хирургия.
Риба вместо агне след постите

Риба вместо агне след постите

Великден наближава, а с него идва и края на дългите пости. Тези, които са избрали да се пречистят духовно и физически обаче, трябва да внимават как ще посрещнат празниците. Не прекалявайте с трапезите, защото може да бъде вредно за здравето ви, категоричен е специалистът от „Александровска" д-р Митко Ригов.
Успял лекар и жена

Успял лекар и жена

Пътят не е лесен, но целта си струва. Това е животът на една от най-женствените и успешни дами в родното здравеопазване - проф. Елисавета Наумова. Тя управлява клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в Александровска болница. И доказва на практика, че е възможно един лекар, една жена, да постигне поставените си цели и мечти, и то не зад граница, а у нас.
Над 200 българи с имунни дефицити

Над 200 българи с имунни дефицити

От днес до 29 април Александровска болница ще отбележи Световната седмица на първичните имунни дефицити с партньорското участие на Международната фондация „Джефри Модел" и Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити. Световната седмица се отбелязва всеки април под мотото: „Тествай – Диагностицирай – Лекувай", а тази година акцентът е върху подобряване на достъпа до оптимални грижи за всички пациенти с първичен имунен дефицит (ПИД).
Махат безкръвно пикочен мехур

Махат безкръвно пикочен мехур

Практически курс по осъществяване на безкръвна операция за премахване на поразен от тумори пикочен мехур ще се проведе в Александровска болница в четвъртък и петък.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ