Апарат улавя рака в началото

09-05-2016 22:46
Конфокалният ендоскоп открива тумора на ниво клетка и го унищожаваАпарат улавя рака в началото
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Добрата и модерна апаратура е изключително важна за провеждането на успешно лечение за всеки пациент. 39 са новите апарати, с които беше оборудван Центъра за диагностика и лечение на онкологични заболявания в „Александровска" през изминалите четири години. Какви възможности дават те на над 3000 пациенти с туморни заболявания, които се хоспитализират в болницата всяка година, разказва д-р Чавдар Еленков. Той е управител на Диагностично-консултативния блок към „Александровска".
Ранното откриване на туморните заболявания е изключително важно за успешното им лечение. Благодарение на конфокалната ендоскопия за диагностика на дебелото черво това може да става още на ниво клетка. Тази апаратура позволява не само да се установи туморното заболяване в много ранна фаза, но и да се лекува, казва д-р Чавдар Еленков. Това става като дебелото черво на пациента се преглежда отвътре със специалната техника. Тя може да отличи болната от нормалната клетка и когато се натъкне на туморна веднага я изгаря. Лекарят пък следи процеса на екран. Така само с една процедура пациентът е максимално защитен от развитието на туморно заболяване.

С подобна апаратура болницата разполага и в други области. Имаме урологична видеоендоскопска система за диагностика на тумори на пикочния мехур, уретера и бъбречното легенче, казва д-р Еленков. Те обаче не са с толкова големи възможности, за да отличават всяка туморна клетка, а регистрират вече получили се образования.

Апаратът за магнитно-резонансна образна диагностика е сред другите високотехнологични диагностични методи, с които разполага болницата в областта на онкологичните и много други заболявания. Той е най-ново поколение. Технологията на магнитното поле на апарата, което доставя образа, надвишава традиционната апаратура и е от най-висок клас у нас. Без да се използва йонизираща радиация, се получават образи, на които отделните тъкани се различават отлично. Апаратурата е златен стандарт за диагностициране на туморите в нервната система и мускулно-скелетната система. Освен диагностичен образ, апаратурата отчита и натрупването на определени химични елементи в някои тумори, което е съществено за диагностиката, така наречената спектроскопия. Апаратурата доставя и качествено нова информация за кръвоснабдяването на паренхимните органи. Липсата на йонизираща радиация и високото качество на образа правят метода особено ценен при проследяване на ефекта от лечението при редица новообразувания.

В болницата има и лапароскопски апарати за диагностика на тумори в лимфните възли по изотопен път. За да се открият, в пациента се вкарва изотоп, а на следващия ден с гамакамера се вижда къде се е натрупал. Той се ориентира към раковите клетки, защото те са бързоделящи се и усвояват повече от веществото, с което е зареден изотопа, например глюкоза. Така се откриват туморите, обяснява д-р Еленков.

В болницата са се снабдили и с два модерни апарата за съдови изследвания, така наречените ангиографи. Те могат да открият всякакви запушвания, стеснения, нови съдове, които са показателни за наличието на тумори, казва д-р Еленков. Тези апарати се прилагат най-често за диагностика при бъбречни заболявания. В нефрологията за откриване на онкологични образувания се използват и ехографи. Намират приложение още в неврологията и гастроентерологията. Тези апарати работят с ехографски вълни и търсят туморни образувания над 2 мм, обяснява д-р Еленков. След като ги открият, те преобразуват информацията в цифров сигнал и така се вижда тумора.

Иновации има и в областта на хирургията. Болницата разполага с многофункционална електрохирургична платформа за лечение на онкологични заболявания в коремната област. Това е електрически нож, с който се правят операциите. Хирургът оперира с електрическа дъга, която намалява кръвотечението и риска от последващи инфекции, казва д-р Еленков. Така с един разрез се спестяват няколко дейности. Освен това специалистите в болницата разполагат с хирургична маса с рентгенова установка. Тя дава възможност да се види по-добре какво се случва по време на самата диагностична интервенция, особено в областта на урологията, където органите са много тънки и тръбести.


Джипитата искат повече за ваксина срещу HPV

Джипитата искат повече за ваксина срещу HPV

Програмата предвижа имунизация на 25 000 девойчета в следващите четири години
ЕК дава 4 млрд евро за борба с рака

ЕК дава 4 млрд евро за борба с рака

Целта е пушачите в ЕС да са под 5 на сто, а 90% от момичетата са ваксинирани срещу HPV
Преживяемостта от рак е 20% по-ниска в Източна Европа

Преживяемостта от рак е 20% по-ниска в Източна Европа

Над 500 000 са децата с онкологични заболявания на Стария континент, нека през септември заблестим в златно в тяхна чест

Александровска с ново изследване за рак

Александровска с ново изследване за рак

То е за хора със съмнение за простатен карцином или невроендокринни тумори

Как да преглътнеш диагнозата „рак”

Как да преглътнеш диагнозата „рак”

Когато чуеш "рак", сърцето първо спира за миг-два, след това се появяват въпросите „Защо на мен?" и „Къде сбърках?". А накрая – успоредно с химиотерапията, операциите и падането на косата, започва и борбата.
Ракът на простатата поразява и без симптоми

Ракът на простатата поразява и без симптоми

Подмладява ли се простатният карцином? Кои са мъжете в най-висок риск? Какъв е "златният стандарт" в лечението? И пълноценни мъже ли са пациентите след операцията? Отговаря известният уролог проф. Иван Дечев.
 Коя е най-добрата диета при рак?

Коя е най-добрата диета при рак?

Защо онкоболните трябва да ограничат колбасите и захарта? И кои са храните, които подсилват организма при химио- и лъчетерапия? Отговорите дава проф. Донка Байкова.
Метаболитна брахитерапия вече и в Пловдив

Метаболитна брахитерапия вече и в Пловдив

Лъчелечението с радиофармацевтици спасява пациенти с тумори на щитовидната жлеза и костни метастази
9 от 10 с рак на белия дроб са пушачи

9 от 10 с рак на белия дроб са пушачи

1,5 млн. души погубва белодробният карцином всяка година. А прогнозите са, че до 2020 г. ще поразява с 20-30% повече и по-млади хора. Има ли лек срещу епидемията от рак на белия дроб? Отговаря д-р Михаил Шиндов.
Поправят ДНК, за да надхитрят рака

Поправят ДНК, за да надхитрят рака

Учени от Харвард откриха как да забавят стареенето на клетките и да направят лъчетерапията по-щадяща. Проучванията им може да излетят и в Космоса - след като от НАСА харесаха "щита" им срещу радиация.
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ