Най-накрая

МЗ пусна онлайн търга за рак

31-10-2017 07:04
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
МЗ пусна онлайн търга за ракПоръчката е за над 850 млн. лв., дистрибуторите разполагат с един месец, за да подадат оферти
Здравно министерство най-накрая спази обещанието си и пусна онлайн търга за медикаменти. Този път обаче той е редуциран само за онколекарствата в болниците. Причината за това е, че те формират основните разходи на касата, обясниха от ресорното министерство още миналата седмица.

Рестартът на търга дойде 10 месеца след спирането му заради обжалването на търговец на едро в началото на годината. Тогава той беше за количества за две години, за над 1 млрд. лв., за 765 молекули и за 145 болници. Ремонтираният вариант е съвсем различен.


Стойността на новия търг е малко над 850 млн. лв.,

броят на болниците е 130, а молекулите в него са по 13 клинични пътеки – от 240 до 252. Въпреки че клиниките са по-малко, те отново са два пъти повече от тези, в които се лекува рак. В самите медикаменти пък са включени и съпътстващи терапии, които вероятно се прилагат и в останалите лечебни заведения, които участват. Срокът за изпълнение на поръчката е от сключването на договорите до края на 2018 г. На практика това е по-малко от година.


Очакванията на здравното министерство са окончателните

договори за доставки по болниците да са финализирани през април или май догодина. Това е така, защото процедурата е дълга. Първо ще се сключи рамково споразумение с един или двама търговци на национално ниво. След това ще се проведат малки търгове по всяка болница за нужните й количества. Цените им няма да могат да надвишават тези в рамковото споразумение. Очакванията на здравното министерство е така да изравни разликите в тях, които сега стигат до 25% от референтната цена на медикаментите в позитивния списък.


Сред изискванията на тръжната документация са заложени

остатъчен срок на годност за лекарствата поне от 40%, а оценката на офертите ще става на база „най-ниска цена". Количествата, които здравното ведомство пък е посочило, са прогнозни. Участието в процедурата на търговците ще бъде напълно електронно и ще става на сайта http://cop.mh.government.bg/. Там те ще се регистрират и ще променят цените на лекарствата, за които играят. За тази цел ще разполагат с определено време. След като то изтече, офертите им няма да могат да се променят. Тези финални предложения ще бъдат оценявани и от комисията, която ще ги класира. Аналогична е процедурата и за по-малките търгове в болниците след това.


Въпреки че по електронния тръг бяха направени промени,

не всички забележки на бизнеса са отразени
. Дистрибуторите все още нямат дефиниция за „спешна доставка", нито пък е олекотена техническата процедура на участие, коментираха те. Освен това според тях цената като единствен критерий за определяне на доставчик следва да бъде обвързана и с други, общовалидни условия на договорните отношения, като срок за доставка до 72 часа от заявката, а при спешни заявки до 12 часа, както и определяне на максимален брой заявки или минимална сума за всяка една. Търговците настояват и да имат право на промяна на търговския продукт в рамките на един INN при участието на мини търговете в болниците.Свикват комисията по редки болести

Свикват комисията по редки болести

Две деца спешно се нуждаят от лечение, нужни са им почти 1,5 млн. лв. за медикаменти
Мораториум няма да спре разходите за рак

Мораториум няма да спре разходите за рак

Дори без нови молекули те ще се увеличат със 77 млн. лв. за следващите 4 години, прогнозират от SAT Health

Още две лекарства за редки болести

Още две лекарства за редки болести

Десет нови продукта препоръча за одобрение Комитетът за медикаменти за хуманна употреба на ЕМА

Да спасим антибиотиците

Да спасим антибиотиците

25 000 европейци умират на година заради резистентност, 1.5 млрд. евро са финансовите загуби на Стария континент

Замразяват цените за лекарства без рецепта още 2 години

Замразяват цените за лекарства без рецепта още 2 години

Да се удължи мораториумът върху правото им на увеличение до 2019 г., предлага досегашният екип на МЗ

Фирмите с нови отстъпки за касата

Фирмите с нови отстъпки за касата

Компаниите ще връщат авансово договорените суми за последното тримесечие на всяка година

Реекспортът на лекарства у нас е 50%

Реекспортът на лекарства у нас е 50%

Мораториумът на касата върху новите дейности и медикаменти догодина е по настояване на финансовото министерство

FDA признава проверките на 8 агенции в ЕС

FDA признава проверките на 8 агенции в ЕС

Сред тях са Австрия, Хърватска, Франция, Италия, Малта, Испания, Швеция и Англия

Електронният търг ще е само за рак

Електронният търг ще е само за рак

Здравното министерство чака нови заявки от болниците, за да продължи процедурата

1 2 3 4 5 ... 25 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Ноември 2017