Най-накрая

МЗ пусна онлайн търга за рак

31-10-2017 07:04
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
МЗ пусна онлайн търга за ракПоръчката е за над 850 млн. лв., дистрибуторите разполагат с един месец, за да подадат оферти
Здравно министерство най-накрая спази обещанието си и пусна онлайн търга за медикаменти. Този път обаче той е редуциран само за онколекарствата в болниците. Причината за това е, че те формират основните разходи на касата, обясниха от ресорното министерство още миналата седмица.

Рестартът на търга дойде 10 месеца след спирането му заради обжалването на търговец на едро в началото на годината. Тогава той беше за количества за две години, за над 1 млрд. лв., за 765 молекули и за 145 болници. Ремонтираният вариант е съвсем различен.


Стойността на новия търг е малко над 850 млн. лв.,

броят на болниците е 130, а молекулите в него са по 13 клинични пътеки – от 240 до 252. Въпреки че клиниките са по-малко, те отново са два пъти повече от тези, в които се лекува рак. В самите медикаменти пък са включени и съпътстващи терапии, които вероятно се прилагат и в останалите лечебни заведения, които участват. Срокът за изпълнение на поръчката е от сключването на договорите до края на 2018 г. На практика това е по-малко от година.


Очакванията на здравното министерство са окончателните

договори за доставки по болниците да са финализирани през април или май догодина. Това е така, защото процедурата е дълга. Първо ще се сключи рамково споразумение с един или двама търговци на национално ниво. След това ще се проведат малки търгове по всяка болница за нужните й количества. Цените им няма да могат да надвишават тези в рамковото споразумение. Очакванията на здравното министерство е така да изравни разликите в тях, които сега стигат до 25% от референтната цена на медикаментите в позитивния списък.


Сред изискванията на тръжната документация са заложени

остатъчен срок на годност за лекарствата поне от 40%, а оценката на офертите ще става на база „най-ниска цена". Количествата, които здравното ведомство пък е посочило, са прогнозни. Участието в процедурата на търговците ще бъде напълно електронно и ще става на сайта http://cop.mh.government.bg/. Там те ще се регистрират и ще променят цените на лекарствата, за които играят. За тази цел ще разполагат с определено време. След като то изтече, офертите им няма да могат да се променят. Тези финални предложения ще бъдат оценявани и от комисията, която ще ги класира. Аналогична е процедурата и за по-малките търгове в болниците след това.


Въпреки че по електронния тръг бяха направени промени,

не всички забележки на бизнеса са отразени
. Дистрибуторите все още нямат дефиниция за „спешна доставка", нито пък е олекотена техническата процедура на участие, коментираха те. Освен това според тях цената като единствен критерий за определяне на доставчик следва да бъде обвързана и с други, общовалидни условия на договорните отношения, като срок за доставка до 72 часа от заявката, а при спешни заявки до 12 часа, както и определяне на максимален брой заявки или минимална сума за всяка една. Търговците настояват и да имат право на промяна на търговския продукт в рамките на един INN при участието на мини търговете в болниците.Делото срещу Семерджиев тръгна

Делото срещу Семерджиев тръгна

Съдебният процес е заради натиска върху шефа на ИАЛ, той ще бъде публичен

Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Промените в здравната система валят почти всеки ден. От здравното министерство предложиха нови стандарти за държавните болници, проект на здравна карта и методика за финансирането на лечебните заведения. НЗОК пък определи първите бюджети за болниците по новия рамков договор. Има ли проблеми в системата, попитахме д-р Венцислав Грозев. 

Ще искаме увеличение на заплатите в сектора

Ще искаме увеличение на заплатите в сектора

Проблемите в здравната система не намаляват, въпреки заявеното желание от всички институции за промени. Как оценява предлаганите идеи за реорганизация на здравеопазването попитахме д-р Иван Кокалов. Той е вицепрезидент на КНСБ, председател на ФСЗ и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Коригират бюджетите на болниците

Коригират бюджетите на болниците

Днес Надзорният съвет на касата ще подпише анекс към рамковия договор и ще преразгледа лимитите

Цените на стентовете в чужбина са още по-ниски

Цените на стентовете в чужбина са още по-ниски

Болниците през миналата година са ги купували с разлика в стойността им от 51 лв. до 900 лв., казват от НЗОК

Новата методика намалява качеството на лечение

Новата методика намалява качеството на лечение

В същото време разходите на министерството ще се увеличат, защото неуместно се разширяват възможностите за приложение на някои дейности, казва проф. Чавдар Стефанов

Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена

Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени за 2017 г., анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, какви са очакванията на индустрията, попитахме д-р Христо Трунчев.

Лекарствата събарят касата със 100 млн.

Лекарствата събарят касата със 100 млн.

Министерство на здравеопазването прави нормативни промени, за да овладее разходите

Ръстът на пазара през тази година може да е и над 11%

Ръстът на пазара през тази година може да е и над 11%

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени през 2017 г. Анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, попитахме Николай Хаджидончев. 

Трябват ни регистри и електронна система

Трябват ни регистри и електронна система

Промените в закона за лекарствата, които трябва да ограничат дефицита на медикаменти в страната заради реекспорта, съвсем скоро ще влязат в парламента за второ четене. Доколко удачни са те, ефективна ли е лекарствената политика на НЗОК, попитахме Владимир Афенлиев. 

1 2 3 4 5 ... 35 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018