Най-накрая

МЗ пусна онлайн търга за рак

31-10-2017 07:04
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
МЗ пусна онлайн търга за ракПоръчката е за над 850 млн. лв., дистрибуторите разполагат с един месец, за да подадат оферти
Здравно министерство най-накрая спази обещанието си и пусна онлайн търга за медикаменти. Този път обаче той е редуциран само за онколекарствата в болниците. Причината за това е, че те формират основните разходи на касата, обясниха от ресорното министерство още миналата седмица.

Рестартът на търга дойде 10 месеца след спирането му заради обжалването на търговец на едро в началото на годината. Тогава той беше за количества за две години, за над 1 млрд. лв., за 765 молекули и за 145 болници. Ремонтираният вариант е съвсем различен.


Стойността на новия търг е малко над 850 млн. лв.,

броят на болниците е 130, а молекулите в него са по 13 клинични пътеки – от 240 до 252. Въпреки че клиниките са по-малко, те отново са два пъти повече от тези, в които се лекува рак. В самите медикаменти пък са включени и съпътстващи терапии, които вероятно се прилагат и в останалите лечебни заведения, които участват. Срокът за изпълнение на поръчката е от сключването на договорите до края на 2018 г. На практика това е по-малко от година.


Очакванията на здравното министерство са окончателните

договори за доставки по болниците да са финализирани през април или май догодина. Това е така, защото процедурата е дълга. Първо ще се сключи рамково споразумение с един или двама търговци на национално ниво. След това ще се проведат малки търгове по всяка болница за нужните й количества. Цените им няма да могат да надвишават тези в рамковото споразумение. Очакванията на здравното министерство е така да изравни разликите в тях, които сега стигат до 25% от референтната цена на медикаментите в позитивния списък.


Сред изискванията на тръжната документация са заложени

остатъчен срок на годност за лекарствата поне от 40%, а оценката на офертите ще става на база „най-ниска цена". Количествата, които здравното ведомство пък е посочило, са прогнозни. Участието в процедурата на търговците ще бъде напълно електронно и ще става на сайта http://cop.mh.government.bg/. Там те ще се регистрират и ще променят цените на лекарствата, за които играят. За тази цел ще разполагат с определено време. След като то изтече, офертите им няма да могат да се променят. Тези финални предложения ще бъдат оценявани и от комисията, която ще ги класира. Аналогична е процедурата и за по-малките търгове в болниците след това.


Въпреки че по електронния тръг бяха направени промени,

не всички забележки на бизнеса са отразени
. Дистрибуторите все още нямат дефиниция за „спешна доставка", нито пък е олекотена техническата процедура на участие, коментираха те. Освен това според тях цената като единствен критерий за определяне на доставчик следва да бъде обвързана и с други, общовалидни условия на договорните отношения, като срок за доставка до 72 часа от заявката, а при спешни заявки до 12 часа, както и определяне на максимален брой заявки или минимална сума за всяка една. Търговците настояват и да имат право на промяна на търговския продукт в рамките на един INN при участието на мини търговете в болниците.Партиите разрешават новите болници

Партиите разрешават новите болници

Властта дава 450 млн. лв. повече в бюджета на касата за догодина

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Надзорът няма да разгледа проекта в петък заради мащабните изменения в 4 закона, отлагат го за другата седмица

Административни хватки бавят нови терапии

Административни хватки бавят нови терапии

Необходимо е спиране на източването на НЗОК, а не ограничаване на достъпа, казват от Арфарм

Нови 6 вещества  в забранителния списък

Нови 6 вещества в забранителния списък

Правителството прие промени в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични
Все повече дистрибутори инвестират в логистика

Все повече дистрибутори инвестират в логистика

Глобализацията на света поставя нови предизвикателства и пред бизнеса. Изискванията към него се увеличават непрекъснато. Как това се отразява на дистрибуторите на лекарства, какво е квалифицирано лице, справят ли се българските търговци на медикаменти с тях, попитахме Кети Цветкова. 

Сменят системата с бюджета на НЗОК

Сменят системата с бюджета на НЗОК

Вместо акредитация - рейтинг, касата плаща на болниците, ако лекарят е на трудов договор

Чистим дълговете си към чужди фондове през 2021 г.

Чистим дълговете си към чужди фондове през 2021 г.

НЗОК няма дефицит от 1 млрд. лева, заяви здравният министър Кирил Ананиев

Финансирането на диализата има някои проблеми

Финансирането на диализата има някои проблеми

Преди седмица пациент почина в диализата във Видин, а центърът беше в ремонт. Инцидентът повдигна редица въпроси за качеството на тези услуги у нас. Добра ли е грижата за диализно болните у нас, има ли достатъчно центрове, нужни ли са промени и какви, попитахме националния ни консултант по хемодиализа проф. Евгений Възелов.

Искат легализиране на канабиса за лечение

Искат легализиране на канабиса за лечение

Има доказано антипристъпно действие при пациенти с епилепсия, казва проф. Мартин Броуди

До 10 дни предлагат промени във финансирането на онколекарства

До 10 дни предлагат промени във финансирането на онколекарства

Д-р Дечо Дечев приветства акцията на ГДБОП по разкриване на злоупотребите с медикаменти
1 2 3 4 5 ... 45 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2018