Най-накрая

МЗ пусна онлайн търга за рак

31-10-2017 07:04
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
МЗ пусна онлайн търга за ракПоръчката е за над 850 млн. лв., дистрибуторите разполагат с един месец, за да подадат оферти
Здравно министерство най-накрая спази обещанието си и пусна онлайн търга за медикаменти. Този път обаче той е редуциран само за онколекарствата в болниците. Причината за това е, че те формират основните разходи на касата, обясниха от ресорното министерство още миналата седмица.

Рестартът на търга дойде 10 месеца след спирането му заради обжалването на търговец на едро в началото на годината. Тогава той беше за количества за две години, за над 1 млрд. лв., за 765 молекули и за 145 болници. Ремонтираният вариант е съвсем различен.


Стойността на новия търг е малко над 850 млн. лв.,

броят на болниците е 130, а молекулите в него са по 13 клинични пътеки – от 240 до 252. Въпреки че клиниките са по-малко, те отново са два пъти повече от тези, в които се лекува рак. В самите медикаменти пък са включени и съпътстващи терапии, които вероятно се прилагат и в останалите лечебни заведения, които участват. Срокът за изпълнение на поръчката е от сключването на договорите до края на 2018 г. На практика това е по-малко от година.


Очакванията на здравното министерство са окончателните

договори за доставки по болниците да са финализирани през април или май догодина. Това е така, защото процедурата е дълга. Първо ще се сключи рамково споразумение с един или двама търговци на национално ниво. След това ще се проведат малки търгове по всяка болница за нужните й количества. Цените им няма да могат да надвишават тези в рамковото споразумение. Очакванията на здравното министерство е така да изравни разликите в тях, които сега стигат до 25% от референтната цена на медикаментите в позитивния списък.


Сред изискванията на тръжната документация са заложени

остатъчен срок на годност за лекарствата поне от 40%, а оценката на офертите ще става на база „най-ниска цена". Количествата, които здравното ведомство пък е посочило, са прогнозни. Участието в процедурата на търговците ще бъде напълно електронно и ще става на сайта http://cop.mh.government.bg/. Там те ще се регистрират и ще променят цените на лекарствата, за които играят. За тази цел ще разполагат с определено време. След като то изтече, офертите им няма да могат да се променят. Тези финални предложения ще бъдат оценявани и от комисията, която ще ги класира. Аналогична е процедурата и за по-малките търгове в болниците след това.


Въпреки че по електронния тръг бяха направени промени,

не всички забележки на бизнеса са отразени
. Дистрибуторите все още нямат дефиниция за „спешна доставка", нито пък е олекотена техническата процедура на участие, коментираха те. Освен това според тях цената като единствен критерий за определяне на доставчик следва да бъде обвързана и с други, общовалидни условия на договорните отношения, като срок за доставка до 72 часа от заявката, а при спешни заявки до 12 часа, както и определяне на максимален брой заявки или минимална сума за всяка една. Търговците настояват и да имат право на промяна на търговския продукт в рамките на един INN при участието на мини търговете в болниците.Ананиев мисли нови правила за специализация

Ананиев мисли нови правила за специализация

Ще сме готови с промените и ще ги представим през март, каза здравният министър

Искат 10% увеличение на пътеките

Искат 10% увеличение на пътеките

МЗ ще спасява всяка областна болница с индивидуален план

Нелоялната конкуренция – под контрол

Нелоялната конкуренция – под контрол

Само една жалба за злоупотреба с монополно положение има през 2017, КЗК не води статистика за обществените поръчки, но оплакванията са над 45

Лекуваме СПИН и туберкулоза с над 21 млн. през 2018

Лекуваме СПИН и туберкулоза с над 21 млн. през 2018

Предвидени са средства и за метадоновата програма за терапия на наркозависими
Спряха контрабандни лекарства

Спряха контрабандни лекарства

Задържани са медикаменти за отслабване за близо 5000 лева
Pfizer се отказва да търси лек за Алцхаймер

Pfizer се отказва да търси лек за Алцхаймер

По данни на Световната здравна организация болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Статистиката сочи, че болните по света са около 47 милиона,  а 6.4 млн. от тях са в Европейския съюз.
4% от лекарствата са фалшиви

4% от лекарствата са фалшиви

От 2019 г. ще бъде задължително прилагането на Директивата срещу фалшифицираните медикаменти
Държавата даде рамо за изграждане на завод за лекарства

Държавата даде рамо за изграждане на завод за лекарства

Инвестиционният проект е за близо 300 млн. лева
Още две лекарства няма да се продават у нас

Още две лекарства няма да се продават у нас

От 2018 г. фирмите спират маркетирането на медикаменти за стимулиране на овулацията и ХОББ

Болните лежат без нужда

Болните лежат без нужда

Генетичните резултати са некачествени, обърква се терапията и уморяваме хора, казва проф. Камен Плочев

1 2 3 4 5 ... 32 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли протеста на общинските болници?

Януари 2018