Най-накрая

МЗ пусна онлайн търга за рак

31-10-2017 07:04
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
МЗ пусна онлайн търга за ракПоръчката е за над 850 млн. лв., дистрибуторите разполагат с един месец, за да подадат оферти
Здравно министерство най-накрая спази обещанието си и пусна онлайн търга за медикаменти. Този път обаче той е редуциран само за онколекарствата в болниците. Причината за това е, че те формират основните разходи на касата, обясниха от ресорното министерство още миналата седмица.

Рестартът на търга дойде 10 месеца след спирането му заради обжалването на търговец на едро в началото на годината. Тогава той беше за количества за две години, за над 1 млрд. лв., за 765 молекули и за 145 болници. Ремонтираният вариант е съвсем различен.


Стойността на новия търг е малко над 850 млн. лв.,

броят на болниците е 130, а молекулите в него са по 13 клинични пътеки – от 240 до 252. Въпреки че клиниките са по-малко, те отново са два пъти повече от тези, в които се лекува рак. В самите медикаменти пък са включени и съпътстващи терапии, които вероятно се прилагат и в останалите лечебни заведения, които участват. Срокът за изпълнение на поръчката е от сключването на договорите до края на 2018 г. На практика това е по-малко от година.


Очакванията на здравното министерство са окончателните

договори за доставки по болниците да са финализирани през април или май догодина. Това е така, защото процедурата е дълга. Първо ще се сключи рамково споразумение с един или двама търговци на национално ниво. След това ще се проведат малки търгове по всяка болница за нужните й количества. Цените им няма да могат да надвишават тези в рамковото споразумение. Очакванията на здравното министерство е така да изравни разликите в тях, които сега стигат до 25% от референтната цена на медикаментите в позитивния списък.


Сред изискванията на тръжната документация са заложени

остатъчен срок на годност за лекарствата поне от 40%, а оценката на офертите ще става на база „най-ниска цена". Количествата, които здравното ведомство пък е посочило, са прогнозни. Участието в процедурата на търговците ще бъде напълно електронно и ще става на сайта http://cop.mh.government.bg/. Там те ще се регистрират и ще променят цените на лекарствата, за които играят. За тази цел ще разполагат с определено време. След като то изтече, офертите им няма да могат да се променят. Тези финални предложения ще бъдат оценявани и от комисията, която ще ги класира. Аналогична е процедурата и за по-малките търгове в болниците след това.


Въпреки че по електронния тръг бяха направени промени,

не всички забележки на бизнеса са отразени
. Дистрибуторите все още нямат дефиниция за „спешна доставка", нито пък е олекотена техническата процедура на участие, коментираха те. Освен това според тях цената като единствен критерий за определяне на доставчик следва да бъде обвързана и с други, общовалидни условия на договорните отношения, като срок за доставка до 72 часа от заявката, а при спешни заявки до 12 часа, както и определяне на максимален брой заявки или минимална сума за всяка една. Търговците настояват и да имат право на промяна на търговския продукт в рамките на един INN при участието на мини търговете в болниците.Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Отблокират част от лекарствата за кръвно

Отблокират част от лекарствата за кръвно

Двама от производителите не са вложили в тях от опасните съставки, каза проф. Асена Стоименова

Болниците подават заявки за е-търга 4 дни

Болниците подават заявки за е-търга 4 дни

Очаква се в него участие да вземат около 200 лечебни заведения, казаха от здравното министерство

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

Депутатите почти доволни от ИАЛ

Депутатите почти доволни от ИАЛ

Ако имахме здравна електронна система, всичко щеше да е по-лесно, каза проф. Асена Стоименова

Скандал в НС и заради опасните лекарства

Скандал в НС и заради опасните лекарства

Депутатите привикаха насила изслушване на шефката на ИАЛ, след като тя първоначално отказа да се яви в парламента
Съветът по цени спестил 23 млн. на НЗОК

Съветът по цени спестил 23 млн. на НЗОК

Над 100 лекарства са напуснали страната ни през миналата година, показват още данните

Паниката с изтеглените лекарства е излишна

Паниката с изтеглените лекарства е излишна

Пациентите просто трябва да посетят своя лекар, за да им смени терапията, казва проф. Светослав Георгиев

Няма проблеми с лекарствата за кръвно

Няма проблеми с лекарствата за кръвно

Касата праща инструкции на джипита и фармацевти заради блокираните медикаменти

Трябва да се регламентира доплащането

Трябва да се регламентира доплащането

Здравният министър Кирил Аннаиев обеща до края на юли да представи концепцията си за нов здравен модел, междувременно управляващите трябва да изберат и нов управител на здравната каса. Какви са очакванията на лекарите от реформите, подходящ избор ли е д-р Дечо Дечев за шеф на касата, попитахме д-р Асен Балтов.

1 2 3 4 5 ... 39 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018