Ремонт

Електронният търг ще е само за рак

26-10-2017 14:40
Clinica.bg

press@clinica.bg
Електронният търг ще е само за ракЗдравното министерство чака нови заявки от болниците, за да продължи процедурата
Електронният търг на здравното министерство ще е само за онкомедикаменти. Промените по него ще бъдат обявени официално на 30 октомври, съобщиха от ведомството днес.

„Причината търгът да продължи само за тези лекарства е, че едно от най-големите бюджетни пера на касата се формира именно от тях. Останалите лекарствени продукти са включени в клиничните пътеки и не се заплащат отделно от НЗОК", обясняват от МЗ.

За да подновят търга, от ведомството искат болниците да променят заявените количества с медикаменти и да включат нови групи лекарства. След обобщаване на актуализираните заявки МЗ ще обяви нова открита процедура.


Това е поредната промяна около електронния търг
.

Процедурата за него беше обявена през ноември 2016 г., но в последствие беше спряна заради обжалвания на фирми. След това здравният министър проф. Николай Петров обясни, че не може да стартира заради непълноти в самото изпълнение на платформата. Сега обаче министерството и разработчикът на системата са предприели действия по техническата ѝ подготовка за възобновяване на търга, съобщават от МЗ.

Новият търг обаче ще засегне значително по-малко болници,

тъй като не всички имат химиотерапия. Първоначалната поръчка беше на стойност над 1 млрд. лв. и обхващаше разходите за 763 молекули (INN) за две години в 145 болници. Тази най-вероятно ще бъде за около 500-600 млн. лв., ако отново е за период от две години. Броят на болниците, в които се лекува рак пък вече е малко над 60. Делото срещу Семерджиев тръгна

Делото срещу Семерджиев тръгна

Съдебният процес е заради натиска върху шефа на ИАЛ, той ще бъде публичен

Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Промените в здравната система валят почти всеки ден. От здравното министерство предложиха нови стандарти за държавните болници, проект на здравна карта и методика за финансирането на лечебните заведения. НЗОК пък определи първите бюджети за болниците по новия рамков договор. Има ли проблеми в системата, попитахме д-р Венцислав Грозев. 

Ще искаме увеличение на заплатите в сектора

Ще искаме увеличение на заплатите в сектора

Проблемите в здравната система не намаляват, въпреки заявеното желание от всички институции за промени. Как оценява предлаганите идеи за реорганизация на здравеопазването попитахме д-р Иван Кокалов. Той е вицепрезидент на КНСБ, председател на ФСЗ и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Коригират бюджетите на болниците

Коригират бюджетите на болниците

Днес Надзорният съвет на касата ще подпише анекс към рамковия договор и ще преразгледа лимитите

Цените на стентовете в чужбина са още по-ниски

Цените на стентовете в чужбина са още по-ниски

Болниците през миналата година са ги купували с разлика в стойността им от 51 лв. до 900 лв., казват от НЗОК

Новата методика намалява качеството на лечение

Новата методика намалява качеството на лечение

В същото време разходите на министерството ще се увеличат, защото неуместно се разширяват възможностите за приложение на някои дейности, казва проф. Чавдар Стефанов

Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена

Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени за 2017 г., анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, какви са очакванията на индустрията, попитахме д-р Христо Трунчев.

Лекарствата събарят касата със 100 млн.

Лекарствата събарят касата със 100 млн.

Министерство на здравеопазването прави нормативни промени, за да овладее разходите

Ръстът на пазара през тази година може да е и над 11%

Ръстът на пазара през тази година може да е и над 11%

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени през 2017 г. Анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, попитахме Николай Хаджидончев. 

Трябват ни регистри и електронна система

Трябват ни регистри и електронна система

Промените в закона за лекарствата, които трябва да ограничат дефицита на медикаменти в страната заради реекспорта, съвсем скоро ще влязат в парламента за второ четене. Доколко удачни са те, ефективна ли е лекарствената политика на НЗОК, попитахме Владимир Афенлиев. 

1 2 3 4 5 ... 35 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018