Меню
Коментар

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

11-04-2024 06:30
Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана ДимоваНяма структуриран подход към онкозаболяванията
Clinica.bg

press@clinica.bg
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат, а средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците". Публичните средства за онкологично лечение у нас са се увеличили над два пъти през изминалите пет години, а резултатите са се влошили. Защо и какво следва от това, обясни Ивана Димова. Тя е член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.
Наприхме анкета с 11 наши застрахователи, като зададохме въпроса къде те виждат проблемите при онкоболните пациентите. Оказа се, че у нас са налице сериозни организационни и финансови затруднения. Независимо, че ръстът във финансирането от държавата за онкологичните пациенти да се е увеличило двойно, това не е довело до някакъв ефект и ползи за тях и тяхното лечение.

Страната ни продължава да

бъде в неизгодна позиция в ЕС по отношение на нарастващата заболеваемост и смъртност от ракови заболявания, както и по отношение на по-ниска от 5 години преживяемост от средната за вропейския съюз. Стигнахме до няколко извода. По отношение на диагностичните дейности всички застрахователи изразяваме мнение, че диагностиката и лечението не са покрити на 100% от обществените средства, т.е. през бюджета на НЗОК, общините и МЗ.

Пациентите трябва да си

доплащат. По дейностите за оперативно лечение всички застрахователи отново сме на едно мнение, а именно, че те не са покрити изцяло от касата. Например, изборът на екип се заплаща, както и подобрените битови условия, имплантите, различните допълнителни изследвания, дори второто медицирнско мнение. Има много иновативни изследвания, които могат да бъдат направени и се препоръчват от самите лекари, но те също не са покрити от касата. Това води до увеличаване на разхода на нашите пациенти. По отношение на диспансеризацията и самите изследвания, както и грижите, които след това те трябва да полагат за себе си, също не са покрити от бюджета на НЗОК. 

Стига се дотам хората в тази

деликатна ситуация най-напред трудно да достигат до правилното решение, като не са подкрепени от държавата. Имаме желание и подкрепа от всички застрахователи да тръгнем в посока на реформа на демонополизация. Трябва да се знае, да има ясен отчет, какво точно покрива здравната каса при конкретни и ясни финансови параметри, като например пръв стълб, а после ние, като застрахователи да влезем в процеса и да видим с какво можем да помогнем на пациентите с продуктови и застархователни решения. За това обаче трябва да работим съвместно. Това ще бъде един дългосрочен проект, но той ще промени ситуацията, в която се намират нашите пациенти, засегнати от онкологични заболявания.

Проблемът е социалнозначим

за страната ни и е релевантен към цялата здравна система. Затова адресираме да има един систематизиран подход не само по отношение на съществуващите недостатъци, но и на реформите в здравната система. В крайна сметка, всички ние се стремим българските граждани да получават една качествена здравна и медицинска грижа. Застрахователите можем да помогнем много, когато знаем конкретно, какво покрива НЗОК, като клинични пътеки, консумативи, медикаменти, терапии. Така следва да се изгради първи здравноосигурителен стълб, а след това да надграждаме с подходящи застрахователни решения за всеки един гражданин, който прецени, че ще вземе такова решение за себе си.

Така се практикува в целия

Европейски съюз, а и в целия свят. Само ще отбележа, че в България липсва структуриран подход по отношение на онкологичните заболявания. Такъв може да бъде създаден посредством съвместен проект с всички заинтересовани страни и институции. Следва да седнем заедно на масата заедно с политиците, с Министерството на здравеопазването и европейски експерти, да структурираме и вземем тяхното нау хау.

Това ни трябва, а не да стоим

в безизходица, да правим анкети и да констатираме положение, от което е ясно, че нещата се влошават. Не можем да сме странични наблюдатели, а нашите близки да си отиват по един нелеп начин. Абсолютно сигурна съм, че всеки един от нас – в семейството и близкото си обкръжение има такива хора и е преминал през този етап. За мен пътят е ясен – диалог, ноу хау, траекторията на пациента, и да начертаем националния подход.

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Реална дейност през миналата година са започнали отделения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показват данните за здравната каса

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ