сблъсък

УСБАЛО е отличен избор за протонен център

12-09-2023 13:02
Използвахме времето на пандемията, за да учим онлайн лекaри, медицински физици и лаборанти за работа в него, казва проф. Иглика МихайловаУСБАЛО е отличен избор за протонен център
Clinica.bg

press@clinica.bg
В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 418.9 милиона лева за модернизиране на болниците. Част от тези средства е планувано да отидат за изграждане на Протонен център в София. Кои са подходящите пациенти за този тип лечение, ще бъдат ли приемани и болни от чужбина и на какъв принцип, има ли достатъчно обучени специалисти и къде да се изгради центъра, днес сподели проф. Иглиха Михайлова. Тя е началник Отделение по перкутанно лъчелечение в УСБАЛО в столицата.
Най-голяма полза от протонната терапия биха имали деца с онкологични заболявания на всички органи и системи, при които очакваме пълно излекуване. Тя  много голяма и за възрастни, при които туморът е в непосредствена близост до важни критични органи, като сърце, бял дроб главен мозък, бъбреци. 

Особено подходяща е и за хора,

независимо от възрастта, при които има рецидивиращи образувания, вече облъчени с фотонно лъчение, но въпреки това заболяването се е появило отново. Тогава с протони бихме осъществили повторно облъчване в хипоксичните туморни клетки. Тази терапия е много добра болни, за които очакване най-голяма полза от това лечение.

 

В протонния център ще бъдат 

 

приемани пациенти както от България, така и от страните – членки на Европейския съюз. Не би следвало обаче да има подбор от тях, тъй като всички сме европейски граждани и сме равнопоставени още повече, че цената на протонотерапията е унифицирана във всички страни от ЕС. Тя струва около 29 000 евро. Сега лечението на българските граждани в чужбина, където има такива центрове, се покрива от Националната здравноосигурителна каса. 

 

Затова не бива да има делене 

 

и в нашата страна. Тепърва следва да се формира цена и за тази клинична пътека лечение с протони.

Изборът протонния център да бъде изграден в СБАЛО е отличен. Идеята и проектът за него излезе и е написан от нашата болница. Парите са защитени на ниво Министерство на здравеопазването. Смятам, че сме най-подходящото място. Ние имаме необходимия брой обучени и мотивирани млади кадри – лекари, медицински физици и лаборанти. 

 

Териториално нашето разположение

 

е много добро – точно в сърцето на София и имаме терен, върху който той да бъде изграден. Затова смятаме, че сме най-подходящото място за реализиране проекта. Използвахме годините на пандемията, като нашите физици и лекари проведоха онлайн обучения. Има обаче технологично време за строеж и инсталации, което ще бъде използвано за допълнителни квалификационни курсове и обучения. 

 

Смятаме, че към 2026 година, когато се 

 

очаква той да стане факт, те ще бъде достатъчно подготвени, за да може центърът да заработи. Действително, имаше известно забавяне по отношение на проекта и решението за изграждането му. Аз обаче смятам, че просто не му е било дошло времето. Сега вече, сигурна съм, нещата ще се случат, а страната ни ще стане част от Европа и по отношение на прилагането на протонотерапията.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
1 2 3 4 5 ... 521 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ