Меню
индекс

Повече пациенти и в инвазивните кардиологии

15-02-2023 06:34
С 14 764 са се увеличили случаите през изминалата година спрямо предходната, като все по-голяма част се насочват към частни лечебни заведения, показват данните в „Индекс на болниците"Повече пациенти и в инвазивните кардиологии
Clinica.bg

press@clinica.bg

Повече пациенти след пандемията са потърсили помощ и в сферата на инвазивната кардиология през миналата година у нас, като все по-голяма част от тях се насочват към частни лечебни заведения. Това показва анализ на „Индекс на болниците" върху данните на здравната каса за дейността на лечебните заведения у нас. Увеличение на пациентите в болниците се отчита и при останалите специалности, които наблюдаваме – кардиохирургия, неврохирургия, инсулти.

Общо 87 052 или с 14 764 повече в сравнение с 2021 г., са били случаите на диагностика и лечение през изминалата година в сферата на инвазивната кардиология в страната. В тях влизат, както извършване на изследвания, така и поставянето на стентове, и на пейсмейкъри. Дейността е осъществена в 59 лечебни заведения или с едно по-малко от тези през предходната година.


Диагностика и лечение


Над 39 хил. са били интервенциите в областта на диагностиката през миналата година. Процентът на тези, които са завършили без намирането на патологична находка средно за страната е около 7 по КП 17 и близо 9 по КП 25. Сред лечебните заведения с най-голяма дейност по тези пътеки – близо 2 хил., са „Аджибадем Сити Клиник Токуда" в София, и „Сърце и мозък" в Плевен. Над 1700 случаи има отчетени в НКБ, с над 1300 са "Софиямед" и „Ал. Чирков" в столицата, както и „Сърце и мозък" в Бургас.

Над 42 хил. са случаите на интервенционално лечение в страната. Сред центровете с най-много случаи – над 2 хил., са „Аджибадем Сити Клиник" в София и „Медика Кор" в Русе. Над 1000 случая има отчетени в „Сърце и мозък" в Бургас, СБАЛК – Варна, „Св. Георги" в Пловдив, „Пълмед", „Медика" в Русе, „Софиямед", „Аджибадем Сити Клиник Токуда" и НКБ в София, както и в „Мадара" в Шумен и СБАЛК-Ямбол.


Комплексност и спешност


Лечебните заведения масово извършват инвазивна диагностика и интервенционално лечение. По-малък обаче е броят на тези, които лекуват сърдечни аритмии и осъществяват електрокардиостимулация. За поредна година броят на болниците, където се прави аблация се броят на пръсти. През миналата година те са се увеличили с една и вече са седем – НКБ, „Проф. Ал. Чирков", "Св. Анна", „Аджибадем Сити Клиник Токуда", „Аджибадем Сити Клиник" в София, „Св. Георги" в Пловдив и за първи път към тях се е присъединила и „Медика Кор" в Русе.

Пейсмейкъри у нас през миналата година са се поставяли в 29 болници, а в 19 и кардиовертери. Общо сложените устройства са били 4822, като най-голяма дейност е имало в „Св. Георги" в Пловдив, „Св. Анна", „Проф. Ал. Чирков", НКБ в София, „Св. Марина" във Варна и „Тракия" в Ст. Загора.

Над 8700 са били случаите на изявена спешност, които са били лекувани през миналата година или средно за страната те са били 20% от случаите, получили инвазивно лечение. Броят им е намалял с 3% в сравнение с предходната година. Почти всички болници са приемали случаи по спешност, като процентът варира от под 10 до над 60. С по-висок процент на спешни пациенти обикновено са областните болници. (Всички данни по лечебни заведения може да видите тук.)


Изводи


Мрежата от инвазивни кардиологии в страната през последните години се запазва относително постоянна, като се наблюдават леки размествания сред лечебните заведения, които осъществяват дейност в тази сфера. Продължава обаче да се регистрира все по-ясна тенденция на пренасочване на пациентите от държавните към частните болници, за която допринесе и пандемията от КОВИД. В областта на инвазивната кардиология лечебните заведения извършват спешно лечение, като делът му остава по-висок в държавните структури. Определени методи на лечение като сърдечната аблация остават бутикови за страната, а предоставянето им е съсредоточено почти изцяло в София, което не предоставя равен достъп до лечение за всички пациенти.


80% от медицинските сестри с готовност за протест

80% от медицинските сестри с готовност за протест

Основната причина за това са нерешените проблеми с кадровия дефицит, който влияе отрицателно на работата им и увеличава вероятността от медицински грешки, показва анкета на „Индекс на болниците"

1520 бебета инвитро за година

1520 бебета инвитро за година

Успеваемостта на клиниките се е повишила до близо 28% през 2021 г., показват данните на ЦАР

Оживление и в онкологията

Оживление и в онкологията

Случаите, които са отчели лечебните заведения към касата, са се увеличили, но комплексност в дейността им обаче все така липсва

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

Без специалисти няма модерно лечение на инсулти

Проблемът за човешкия ресурс е №1, той е преди този за финансирането в здравеопазването, казва д-р Панайот Диманов
Трябва да погледнем още инсултите

Трябва да погледнем още инсултите

От касата настояваме да се обърне повече внимание тромболизата и тромбоктемията, но дружествата не го приемат, каза д-р Михаил Абрашев

България изостава в лечението на инсултите

България изостава в лечението на инсултите

А, както е известно, смъртността и инвалидизацията от тях са основен проблем у нас, каза Първан Симеонов
За по-добри резултати при инсултите, е нужно обучение

За по-добри резултати при инсултите, е нужно обучение

Необходим е национален план, подобряване на организацията за диференцирано лечение и на координацията между различните звена и центрове, казва проф. Силва Андонова
МЗ готви политики за превенцията на инсултите

МЗ готви политики за превенцията на инсултите

В тях ще се заложат мерки за намаляване на вредните влияния, свързани с акцизните стоки, каза Аркади Шарков

Само 2 болници обучават в модерно лечение на инсулти

Само 2 болници обучават в модерно лечение на инсулти

Лечебните заведения, които правят тромболизи се броят на пръсти и намаляват, казва доц. Росен Калпачки
България изостава в модерното лечение на инсултите

България изостава в модерното лечение на инсултите

За да се преодолее това, е нужно да се подобри организацията на здравната система и да се обучат медицинските специалисти и обществото

1 2 3 4 5 ... 12 »
открийте болница
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ