Европа

Втори сме по доплащане в ЕС

16-02-2017 15:58
Даваме 0.01% за долекуване и най-много пари за лекарства и консумативиВтори сме по доплащане в ЕС
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
България отново е в челните редици на нелицеприятните икономически тенденции в здравеопазването. Страната ни е на второ място по кешови плащания в здравната система, както и на предпоследно по размера на парите, които се дават за здраве на глава от населението. В същото време сме сред единиците страни, в които половината от тези средства отиват за медицински консумативи и лекарства. Това показва последният доклад на "Евростат" за разходите в здравните системи на 28-те държави членки. Данните в него са за 2014 г.Разходите за здравеопазване като % от БВП


Швеция, Франция, Германия и Холандия отделят най-голяма част от БВП за здраве – от 10 до 11 на сто. Най-много средства като абсолютна стойност през 2014 г. за здраве е дала Германия - 321 млрд. евро. На второ място се нарежда Франция с 237 млрд., следвана от Великобритания с 223 млрд. евро. В тези средства влизат всички разходи, не само държавните.

От другата страна на барикадата се нареждат най-вече страните от бившия Източен блок, които отделят по-малко от 6.5% от БВП за здраве. Това са Полша, Литва, Естония, Латвия, Румъния и Люксембург. България не е сред тях само заради високия процент на кешовите плащания. Благодарение на тях процентът ни от БВП, който даваме за здраве, достига 8.5%. Въпреки това обаче ние сме на второ място по абсолютна стойност на разходи на човек за здраве – 504 евро на година. По-зле от нас са само румънците с 388 евро на глава от населението. Най-големи са тези цифри в Лихтенщайн – близо 7906 евро на човек, Швейцария – 7361 евро, Норвегия – 6839 евро. Във Франция и Германия тези средства са съответно 3582 и 3973 и евро.


Източници на разходите


България е на второ място по размера на частните плащания за здраве, които достигат 46.1 от всички разходи. Преди нас е само Кипър, където тази цифра е 53.7%. Още по-страшно е, че едва 0.3 на сто от доплащането у нас идва от допълнителните фондове, всички останали пари вадим директно от джоба си. За сравнение процентът на частните плащания в повечето западноевропейски страни е около 20 на сто. По-голям – около 30%, той е в Португалия (33%), Лихтенщайн (36%), Швейцария (34%), Полша (27%), Гърция, Унгария, Литва, Латвия и Малта.

За разлика от България и Кипър, основният източник на финансиране на здравните системи в останалите страни е държавата или задължителното осигуряване. Около 80% от разходите в Словакия, Холандия, Германия се поемат от задължителното осигуряване. За Швеция, Англия, Дания пък основният източник е държавното финансиране. Подобно е положението дори за Португалия, Испания, и Ирландия, където държавата дава около 60% от всички разходи вместо 80 на сто.


Разходите за здраве по пера


Най-големи са разходите на всички държави за медицински дейности – активно лечение. Те варират от 46.5% в Чехия до 61.3% в Лихтенщайн. У нас са 48.7 на сто. На второ място се нареждат разходите за медицински изделия и лекарства, те обаче варират много. Най-ниски – под 15%, са в Англия, Финландия, Швеция, Холандия и Люксембург и Дания. В същото време са два пъти по-високи в източните държави. Между 30 и 40 на сто са те в Гърция, Литва, Унгария, Словакия и Румъния. У нас пък са най-високи – 42.7%.

Най-ниски навсякъде са харчовете за профилактика - около 0-3 на сто, както и тези за долекуване – средно 10%. Ножицата и при последните обаче е доста разтворена. България и Румъния например отделят по 0.1% за долекуване, докато Дания, Норвегия, Холандия и Швеция дават над 25% от разходите си за тази важна за пациентите и техните семейства дейност.

Разходите според доставчика на грижи


В повечето страни основен доставчик на медицински грижи се оказват болниците. Парите, които усвояват те от общите разходи за здраве, варират от 29.5 % в Германия до 47.9% в Естония. Въпреки че постоянно се говори как у нас с най-висок дял от харчовете са клиниките, докладът на "Евростат" опровергава тази теза. Германия, заедно с България, са единствените страни, в които болниците не получават най-големия пай от разходите за здраве. За западната държава това е амбулаторната помощ, а у нас се оказва, че това са разходите за лекарства и консумативи - 42.4 % от всички. За извънболнична помощ в България се отделят около 15 на сто, което е сред най-ниските стойности, заделяни в ЕС за тази дейност. На дъното обаче се нарежда Румъния с 11.4%.


Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

СЗО: Доплащането в България е високо

СЗО: Доплащането в България е високо

Неформалните разходи са над 44% и застрашават достъпа до лечение, обяви д-р Скендер Сила

Даваме 36% от парите си при болест

Даваме 36% от парите си при болест

Почти всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, сочи проучване на БАН
Доплащането нямаляло наполовина

Доплащането нямаляло наполовина

За сметка на приходите от пациентите, клиниките са увеличили дълговете си, показват цифрите за миналата година

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ето идеите на д-р Даниела Дариткова и д-р Димитър Петров
Лекари и пациенти са жертва на парите

Лекари и пациенти са жертва на парите

Скоро нормалното здравеопазване ще е достъпно само за шепа хора, смята Десислав Вълчев
Доплащането е най-големият ни проблем

Доплащането е най-големият ни проблем

Ако не го решим, ни чака нация от болни хора, казва Станимир Хасърджиев

ЕК: Намалете доплащането за здраве

ЕК: Намалете доплащането за здраве

Високите му нива ограничават достъпа до лечение, смятат европейските експерти

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ