Проблеми

СЗО: Доплащането в България е високо

05-04-2018 11:25
Неформалните разходи са над 44% и застрашават достъпа до лечение, обяви д-р Скендер СилаСЗО: Доплащането в България е високо
Clinica.bg

press@clinica.bg
Доплащането в България е високо и застрашава достъпа до лечение на по-бедната част от населението. Това стана ясно от думите на д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация (СЗО) за страната ни.

На 44.2% възлизат неформалните разходи за здраве от домакинствата в България, тази цифра е по-висока от средната за света и за ЕС-13, обяви д-р Сила. Повод за думите е петгодишният план до 2023 г. на СЗО за постигане на универсално здравно покритие в целия свят, така че всички хора да имат достъп до лечение. Той бе обявен днес заедно с представители на законодателната и изпълнителната власт на страната ни. Инициативата е част от постигането и на целите на ООН в тази посока от 2015 г. За съжаление има да се извърви много работа в тази посока. 


Данните на Евростат показват,

че от 2009 г. бариерите за достъп до здравни грижи са се увеличили в повече от 2/3 от високо развитите държави, каза д-р Сила. Според изчисленията на експертите в Европейския регион на СЗО най-бедната 1/5 от населението би изпитала катастрофални здравни затруднения заради неформалните плащания в сектора и заради това дори няма да потърси лечение. Повечето държави пък нямат и надеждни анализи как се справят с тези проблеми. Заради това СЗО прави своя оценка.

За България освен доплащането, проблем са и много други фактори, свързани с начина на живот, които влошават здравето ни.

Около 30% от населението ни продължава

да пуши, което е над средното в европейския регион на СЗО. Макар че страната ни е сравнима по дебели хора с останалите в региона, цифрите отново не са положителни. С наднормено тегло са 55%, а със затлъстяване – 21%. Българите продължават и да пият много.

Основните предизвикателства пред държавата ви са борбата с хроничните заболявания като рака и сърдечносъдовите, с тютюнопушенето, алкохола, затлъстяването и доплащането, обобщи д-р Сила. Той добави, че СЗО може да ни помогне в подобряването на здравното застраховане и финансирането на системата. Ще направим всичко по силите си, за да доведем най-добрите здравни финансисти и експерти, за да работят по тези проблеми, обеща д-р Сила.

Усилията на комисията по здравеопазване

винаги са били в търсенето на универсално здравно покритие, каза и д-р Даниела Дариткова. Тя добави, че депутатите в нея имат амбицията да се намали броя на здравно неосигурените у нас, който е малко над 700 000. Както и всички власти да работят заедно за подобряване здравето на българите, защото то зависи от много фактори.
Мащабни проучвания в редица страни са показали, че му влияят 4 социални фактора – най-вече това е стилът и начинът на живот, след това се нареждат екологичните и генетичните условия, едва накрая е здравната сиситема, обясни тя. 


Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

Даваме 36% от парите си при болест

Даваме 36% от парите си при болест

Почти всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, сочи проучване на БАН
Доплащането нямаляло наполовина

Доплащането нямаляло наполовина

За сметка на приходите от пациентите, клиниките са увеличили дълговете си, показват цифрите за миналата година

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ето идеите на д-р Даниела Дариткова и д-р Димитър Петров
Лекари и пациенти са жертва на парите

Лекари и пациенти са жертва на парите

Скоро нормалното здравеопазване ще е достъпно само за шепа хора, смята Десислав Вълчев
Доплащането е най-големият ни проблем

Доплащането е най-големият ни проблем

Ако не го решим, ни чака нация от болни хора, казва Станимир Хасърджиев

ЕК: Намалете доплащането за здраве

ЕК: Намалете доплащането за здраве

Високите му нива ограничават достъпа до лечение, смятат европейските експерти

Имаме много сигнали за доплащане

Имаме много сигнали за доплащане

Пациенти и лекари сме жертва на липсата на реформи, очакваме ги, казва Пенка Георгиева

Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ