Реакция

Лекари и пациенти са жертва на парите

06-06-2017 10:34
Скоро нормалното здравеопазване ще е достъпно само за шепа хора, смята Десислав ВълчевЛекари и пациенти са жертва на парите
Clinica.bg

press@clinica.bg
България е най-бедната страна в Европейския съюз, но пациентите й доплащат най-много за здраве. Високият копеймънт тревожи дори Еврокомисията, която очаква властта да ограничи финансовия натиск върху болните. Пациентските организации също признават, че доплащането е най-големият порок на здравната ни система.
Болезнената тема, която Clinica.bg постави на масата, породи дискусия, в която вече се включиха и читателите на сайта. Има ли оптимистична теория за здравеопазването? И в чия власт е да се изкоренят пороците на системата? Публикуваме едно към едно мнението на Десислав Вълчев.


Основният проблем на съвременното здравеопазване, без значение къде се намираме по света, е, че между пациента и лекаря съществува една маса народ, желаещи да се хранят от парите на пациента и същевременно от тези, които би могъл да спечели лекарят. Но, като се замислим, парите, изливащи се в някакви други посоки, уж дадени за здраве, много често се обръщат срещу хората. Без значение дали са пациенти или лекари. И вредят на здравето и възможността за нормално съществуване. Скоро нещата ще се влошат дотолкова на световно равнище, че нормалното здравеопазване ще е възможно само за една шепа хора и само за тази шепа хора, ще има обучени лекари. Останалите ще са, по една или друга причина, на много по-ниско ниво - нещо, което преди няколко десетилетия, никой не е можел да види. Това, че в България започват да изчезват големите професори, не е само тенденция у нас, а в световен мащаб. Претоварването на тези, които работят на високо равнище, е унищожително, те нямат време да предадат знанията си, камо ли да се борят за нещо. Лекарите са все по-малко знаещи в ерата на прогрес на науката, времето е все по-малко, мечтите са големи, защото са закърмени в детска възраст, но реалността не се припокрива с тях. Затова и предложението, на онези, които седят между лекаря и пациента, било то фирми за лекарства, за импланти, за каквото и да е, предложение за някакво финансиране под масата, се приема от лекарите. Проблемът е, че самите лекари имат мимолетна полза, системата продължава да се руши и никой не може да застане на пътя на тези с парите. Болниците затъват в дългове, защото така се правят конкурсите за медицински продукти - да, от една страна парите по-принцип не са достатъчни, но от друга цялата система е в насока разруха и то - във всяко отношение. И така се приема, че видиш ли, нещата са лоши, не можем да ги оправим, значи продължаваме така, и всеки да се спасява, както може. Това важи и за лекарите, и за пациентите.
В момента надали има болница в България, която да работи без сериозни грешки от гледна точка на финансови потоци, на търгове и т.н. Това до много голяма степен се дължи на желанието на множество фирми да натискат всячески лекарите и началниците в болниците да се печелят търгове за консумативи, лекарства или апаратура, дори и това да е срещу здравето на пациента. Или пък да не е толкова добро, колкото може би друг вариант, който би бил по-евтин. Цялата работа се върти в проблема с натиска на тези фирми, той е много, много сериозен и е нещо, което преди време не се е случвало и никой не е знаел как да реагира, както болниците, така и прокуратура и т.н. За съжаление, нещата продължават по същия начин, защото, видиш ли: "Ами, ако нас ни няма във вашата болница, направо ще трябва да затворите".
За съжаление, пациентите не могат да си задават тези въпроси, не могат да разберат ситуацията, а и лекарите нямат времето да я обяснят. Нищо, че има някои, които го правят. Лекарят днес е толкова мъничък и нищожен, потъпкван от ръководството и от всичко възможно, включително и от пациентите, нещо което е просто абсурдно! И истината е, че пациентите чакат самите лекари да се надигнат, но те са толкова притиснати до стената от болниците и фирмите, че не могат да мръднат от хватката и това не е нещо, което се случва само в България. Това се случва в целия свят. Ако трябва да се спре и да се подобри ситуацията, трябва да има държавна политика в тази насока, но никой не иска да я прави, защото е непопулярна и ще доведе до спад на гласувалите на следващите избори за съответната партия. Имаше един министър на здравеопазването, който се произнесе, че само след две седмици ще разкрие всички фирми, подкупващи лекари и болници и ще го направи публично. Беше уволнен след една седмица и не се чу и дума повече от устата му. Не става с една птичка, трябва цялото правителство да тръгне в тази посока, дори трябва да се мисли и за международен вариант. Нещата не са само в нашата държава, ако се борим сами, ще загубим. Трябва да се погледне по-мащабно и да се мисли за причините. И причините във никакъв случай не са застаряващото население или желанията на пациента.

Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

СЗО: Доплащането в България е високо

СЗО: Доплащането в България е високо

Неформалните разходи са над 44% и застрашават достъпа до лечение, обяви д-р Скендер Сила

Даваме 36% от парите си при болест

Даваме 36% от парите си при болест

Почти всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, сочи проучване на БАН
Доплащането нямаляло наполовина

Доплащането нямаляло наполовина

За сметка на приходите от пациентите, клиниките са увеличили дълговете си, показват цифрите за миналата година

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ето идеите на д-р Даниела Дариткова и д-р Димитър Петров
Доплащането е най-големият ни проблем

Доплащането е най-големият ни проблем

Ако не го решим, ни чака нация от болни хора, казва Станимир Хасърджиев

ЕК: Намалете доплащането за здраве

ЕК: Намалете доплащането за здраве

Високите му нива ограничават достъпа до лечение, смятат европейските експерти

Имаме много сигнали за доплащане

Имаме много сигнали за доплащане

Пациенти и лекари сме жертва на липсата на реформи, очакваме ги, казва Пенка Георгиева

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ