заден

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

02-07-2020 06:28
Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите
Снимка: в.
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането
Янина
Янина
Здравкова
yaninazdravkova@gmail.com

Управляващите най-вероятно ще се откажат от намерението си да регламентират в закон доплащането за лечение. То и в момента съществува, но от министерството на здравеопазването смятаха да бетонират възможността пациентите да плащат за избор на екип, екстри и подобрени санитарни условия, като я запишат не само в наредба, а и в Закона за здравното осигуряване. Тези текстове да не бъдат включвани и в закона, е предложението на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, внесено между първо и второ четене в парламента. Евентуалното оттегляне на текстовете обаче няма да промени нищо съществено за болните, тъй като в сила ще остане сегашното положение, при което нормативната уредба също позволява доплащането.

Предложението на МЗ е доста смущаващо, защото отваря вратата на лечебните заведения за още повече такси и доплащания. „По инициатива на здравноосигуреното лице и при изразено от него изрично искане за осигуряване на медицинска помощ с лекарствен продукт и/или медицинско изделие, и/или диетична храна за специални медицински цели, и/или по метод, различни от предоставяните от лечебното заведение в рамките на осигуряваната от него медицинска помощ от пакета на здравната каса и надхвърляща стойността й, гарантирана от бюджета на НЗОК, се допуска заплащане и/или доплащане", гласи идеята на министерството. Това развързва ръцете на болниците за доста „нововъведения" при лечението, за които да се искат пари.


Друга поправка на МЗ гласи, че пациентът,

„по своя инициатива има право срещу заплащане да получи допълнително поискани услуги" - подобрени битови условия, допълнително обслужване, свързано с престоя на пациента в лечебното заведение, извън осигурените здравни и общи грижи, избор на лекар или екип от медицински специалисти.

Предложението на Лъчезар Иванов е тези текстове да отпаднат. Така обаче нищо съществено няма да се промени. „В момента няма забрана за допълнителни заплащания, като на болниците е забранено да изискват плащане или доплащане за услуги, които се поемат от НЗОК", коментира адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право. „Допълнителните услуги като ВИП стая, кетъринг и др. не се заплащат от НЗОК и съответно наредбата за достъп до медицинска помощ дава право да се предоставят такива, като ги ограничава по вид", казва тя и обяснява, че в поправката на Иванов не се забранява предоставянето на подобни услуги.


Това значи, че и занапред пациентите ще доплащат

за подобрени битови условия, избор на екип и и лекар – до съответно 900 лв. и 500 лв., административни и финансови такси, непоети от касата медицински изделия, включително и консумативи като конци и упойки. Ценоразписите на болниците, качени на сайта на МЗ за пръв път миналата година, показаха абсурдни такси и услуги от такса за безжичен интернет, за справка за час на раждане и за пренос на болни по етажите до цени на ВИП стаи за близо 900 лв. на ден, над 100 лв. прегледи при хабилитирани лекари, „допълнително обслужване" до 400 лв. Според Шаркова, ако се отхвърли предложението на здравно министерство, на пациентите може да бъде спестено все пак нововъведението да доплащат за „нови методи" за лечение.


МЗ обяви конкурс за Пирогов

МЗ обяви конкурс за Пирогов

Това е началото на рокадите в най-големите държавни болници, предстоят още редица смени заради изтеклите мандати на директорите им
Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

1 2 3 4 5 ... 488 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ