интервю

Пътеките за общинските болници са с минимален ръст

23-12-2019 07:00
При намалените обеми на практика няма да получим повече средства през 2020 г., казва д-р ТотевПътеките за общинските болници са с минимален ръст
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
На крачка сме от подписването на Национален рамков договор, който ще определи правилата за работа в здравната система през следващите три години. Проблемът е, че въпреки мандата, получен от събор на БЛС, ръководството на съсловната организация да постави парафите си под документа, се оказва, че има недоволни. Какви са забележките към проекта за НРД на Сдружението на общинските болници и защо са изпратили писмо до КЗК с молба за съдействие, попитахме д-р Неделчо Тотев, председател на организацията и директор на УМБАЛ Чирпан.
- Д-р Тотев, с колко са повишени клиничните пътеки, по-които се работи най-често в общинските болници?

 

- На практика при нас няма увеличение и ще обясня защо. Получава се следното – като разгледахме цените, обявени на сайта на БЛС и по които работят приоритетно общинските болници, се вижда, че ръстът е минимален - средно 7%. Държа да подчертая, че това са най-масовите пътеки, като по тях работят и областните, а и частните лечебни заведения. В същото време се предвижда намаление на обемите със 7%. Така като ударим чертата, излиза че увеличението е нула. Явно за горните класове аритметиката е по-различна, но ние нали сме в начален курс, пресмятаме, че догодина ще става въпрос за същата сума или в най-лошия случай за по-малко средства от приходите тази година.

- Вие успявате ли да изпълните обемите, които ви определят за месец?

- Това е един много хубав въпрос, който всички изпускат. Не само ние, а и областните болници не успяваме да достигнем обемите, по простата причина, че цените на масовите пътеки при предходното увеличение през юни тази година, бяха в размер 10-15%. За да получим повече средства, трябваше да въртим обороти, но ние няма как да си изсмукваме от пръстите пациенти, защото на практика сме лечебни заведения, които имат локално значение за населението. Т. е. хората, които живеят в даден регион, по традиция, заради доверието, което ни имат, а и поради липса на финансов ресурс да отидат в по-голяма болница, идват при нас. Знаят, че няма да им вземем стотинка отгоре, даже повечето са освободени от потребителска такса. Освен това знаят, че сме на разположение денонощно и не отказваме прием. Затова или ги кара линейката на Бърза помощ, или сами идват пред вратата на болницата и като има индикации за хоспитализация, ние ги приемаме. Но не можем да тръгнем по къщите да събираме пациенти и да правим неща, които не са редни, за да завъртим повече оборот. По тези причини не успяхме да изработим лимитите си и в здравната каса остана заложен предварително известен ресурс и то голям, който не беше усвоен. С тях сега се тръгна да се плаща дейността за декември авансово, като по този начин на практика се получи, че парите от 2019 г. спестяват средства от бюджета за 2020 г. , с които трябваше да се плати изработеното през този месец. Сега те ще останат за догодина, но никой не казва как ще ги разпределят.

- Ще успеете ли да повишите през 2020 г. възнагражденията на персонала?

- Нищо няма да можем да повишим и това е големият проблем в момента, защото тези пари, които останаха, отиват да запушват други дупки, а не стигат до този, който на практика ги е спестил. При тази ситуация ние няма да можем да мръднем възнагражденията, освен в размера до минималната заплата, която скача от януари. Като вдигнем с 50 лв. заплатите на целия персонал, за да спазим пропорциите в заплащането и като останем със същия месечен бюджет, може да се окаже, че сме на минус. И специално искам да подчертая, че нямаме лекари с 12 000 лв., нито с 6 000, нито дори с 4000 лв. Така че нека това да се има предвид. Не става да вземем от едните, за да дадем на другите. Няма такова разслояване на заплащането при нас. Няма как да отделим ресурс, защото от всички приходи, които получаваме, ние заделяме до 87% в различните болници за трудови разходи. И реално за издръжка на болниците остават средства в размер от 13 до 15% за тази година.

- Вие бяхте ли си поставили някакви изисквания, които да бъдат защитени по време на преговорите?

- Кой да ги защити? Ние сме ничии. Единствените, които ни изслушват и правят нещо за нас, са от Българска стопанска камара. И сега в момента Управителният съвет, след като качиха новите цени, е като кошер. Непрекъснато звънят притеснени колеги, виждайки какво се случва. Срещахме се няколко пъти с БЛС, обещаха да се търсят вратички, но това са фактите – цените, които са публикувани на сайта на съсловната организация ужасиха всички.

- Какво очаквате да се случи в последната среща между БЛС и Надзорния съвет на касата на 23 декември?

- По Коледа стават чудеса, така че ние очакваме чудо. Ако не се случи, не знам какво ще правим. Изобщо не искам да звуча песимистично. Държа да подчертая, че тази година се постигна една частична стабилизация в общинското здравеопазване, за която основна роля изигра немалкият ресурс, който правителството отпусна допълнително. Това са 18 млн. за общинските болници и когато към тях се прибавят предишните 10-те млн. лв., се достигна една сума от порядъка на 28 млн. лв. Тези пари бяха разпределени една част по линията на застрашени и отдалечени райони, а другата на всички общински болници. За следващата година обаче се предвижда този ресурс да е само 20 млн. лв., намалява се с 8 млн. лв. Видахме по-горе, че увеличението на цените се изяжда от намалението на обемите, така че излиза, че догодина ще имаме по-малко постъпления. А в същото време казват, че има 200 млн. лв. повече за болниците през 2020 г., към тях прибавете тези примерно 150 млн. лв., с които трябваше да се плати за декември. Въпросът е, къде ще отидат тези пари? Ние предпочитахме, вместо да ни плащат за декември, да се издължат за надлимитната дейност. Така наистина щяха да влязат допълнителни пари в болниците и касата щеше да спести от лихви по делата. Това са пари за календарната 2019 г. Когато се заложи умишлена икономия, защото се знаеше, че ще има такава, и я дадеш за следващата година, то всичко лъсва.

- Ако не бяха платили на болниците за декември, тези пари нямаше ли да се върнат в хазната и да се загубят?

- Питате грешния човек, но за нас след като парите са в перо „болнична помощ" и не могат да се прехвърлят, както ставаше преди, би трябвало да са за болниците. А с част от тях в същото време ще се разплащат с чужди каси. За там не се търси как са лекувани пациентите, а при нас стандартите и законите са драконовски и не искат да ни плащат.

- Какво искате да се промени в последния момент с това писмо, което сте изпратили на проф. Григор Димитров с молба да го внесе в Надзорния съвет на НЗОК?

- Разговаряхме няколко пъти с проф. Димитров, като той също е обезпокоен какво се случва. Каза ни, че е разговарял не само с мен, а и с други хора от Управителния съвет, за да може да си свери часовника, да чуе различни мнения. Затова ние му изпращаме писмо, в което са поместени публикуваните от БЛС пътеки и направихме кратки разсъждения. В общи линии това е същото, което казах и на вас. Това са фактите, ние не си смучем от пръстите. Така че този кратък анализ показва какво е състоянието с въпросното „увеличение – намаление" на пътеките за общинските болници. Предполагам, че проф. Димитръв ще направи необходимото. Дано да постигне нещо, за да се спаси част от общинското здравеопазване, защото нещата са ескалирали на степен оцеляване. Ние ще направим необходимото, а какво ще се случи, не знам. Защото това са години наред, в които общинското здравеопазване е подценявано.

- Очаквате ли някаква финансова подкрепа от общините, все пак те са собственик на болниците?

- От къде? Голяма част от общините едва свързват двата края и въпреки това повечето кметове правят нужното, за да могат да подпомогнат оцеляването на болниците. Тези, които имат възможност, надявам се, ще продължат да помагат. Ако нямат – просто една панихида и толкова.

- Много мрачно звучите преди Коледа.

- Лошото е, че това са фактите. В днешно време трябва да си реалист. Бяхме оптимисти преди, но се изчерпахме.

- Притеснява ли ви заплахата на медицинските сестри, че ако не се постигнат заплатите по КТД, ще продължат протестите?

- Лошото е, че при премиера бяха хора, които не са представителна извадка на гилдията. Получи се нещо, което най-малко очаквахме. Тръгна се на противопоставяне, на конфронтация, от която не знам кой има нужда. Не знам кого представляват въпросните дами, с цялото ми уважение към тях, но не се говори по този начин. Не можеш да хвърляш обвинения с пълни шепи. И без това кредитът на доверие на хората е изчерпан към медицинската гилдия, а ти да казваш такива фрапиращи, но недоказани неща. Не е редно, безсмислено е и не бива да се допуска. Защото сега се премести напрежението и спора отиде в една друга посока, от която не знам кой печели. В момента имаме НРД, това е основната тема, като остават броени дни, в които договорът ще се подпише. А ние в момента не говорим за него, а за конфронтацията между сестри и лекари, която като бумеранг ще се върне върху всички. Не знам сестринското съсловие няма ли в крайна сметка да каже, че тези хора не го представляват. Аз за себе си съм изумен и не мога да приема, че трябва да се случва подобно нещо, особено в тази ситуация, преди подписването на НРД.


Времето е за пионерски проекти

Времето е за пионерски проекти

Ако човек няма много вътрешна енергия и иска по-бързо да печели, е по-добре да отиде в Западна Европа, казва доц. Красимир Минкин
Всички ваксини са безопасни и действат

Всички ваксини са безопасни и действат

Заразените с коронавируса SARS-CoV-2 нарастват с всеки изминал ден. Каква е защитата от ваксините и можем ли изцяло да им се доверим, възможно ли е да минем само с първа доза заради дефицита им и след колко време можем да излезем от пандемията. Това попитахме проф. Ива Христова.
5G е фантастика, която днес става реалност

5G е фантастика, която днес става реалност

Да бъде наложен мораториум върху изграждането на 5G мрежата у нас поискаха граждани. Имат ли основания притесненията на хората, попитахме проф. Мишел Израел. Той е университетски преподавател и създател на Лабораторията по измерване и изследване на физическите фактори на работната и околната среда в НЦОЗА.
Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Парламентът прие изменения в Закона за донорството и трансплатациите, с които у нас вече е разрешено кръстосаното донорство. Ще помогне ли тази поправка, попитахме доц. Красимир Янев. Той е ръководител на Катедрата по урология на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология" в УМБАЛ „Александровска".
Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Проф. Радослав Радев получи тази година една от наградите „Варна" по повод 24 май. Той е отличен за цялостен принос в научно-изследователската, преподавателската и лечебната дейност. Попитахме го какво се крие зад този приз? Той оглавява Клиниката по гръдна хирургия в „Света Марина" и е шеф на РК на БЛС във Варна.
„Индекс на болниците

„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ